Corpul de control al Armatei, între feudă și sinecuri (II)

În prima parte a anchetei opinam (aici) că, la Corpul de control al MApN, funcțiile au fost transformate în sinecuri. Departe de a le epuiza, mai prezentăm câteva exemple.

În ultimii doi ani încadrarea majorității funcțiilor nu a parcurs un proces transparent și competitiv. Și dacă se întâmpla, coincidențele îl declarau câștigător pe cel agreat sau deja împuternicit.

În mai multe materiale aduceam în atenție situația femeilor-ofițer provenite pe „filiera ordinului M124/ 2017”. Nu e rău! Probabil a fost o campanie de promovare a „egalității de gen”. Totuși, unii au cam exagerat.

Ministrul apărării naționale are la dispoziție un Serviciu de control operativ (în cadrul Corpului de control). Dacă s-ar acorda atenția cuvenită petițiilor (și nu petiționarilor) cele 13 funcții ar fi insuficiente. Ei bine, deși funcțiile sunt puține, repartiția pe grade și „cote de gen” este cel puțin surprinzătoare. Printre cele 10 funcții încadrate regăsim 6 doamne și 3 căpitani. Nu e cam mult pentru nivelul, anvergura și complexitatea sarcinilor?

Este surprinzător cum ministrul apărării rămâne indiferent în fața degenerării singurei structuri care-i asigură una din principalele funcții ale conducerii, controlul. Indiferența vine, probabil, și din limitarea prerogativelor reale în ce privește conducerea. Altfel nu se explică.

Filiera „directă” a doamnelor ofițer

„Deschiderea”, în realizarea „egalității de gen” și a transferurilor de la DAI a MApN, a făcut-o lt.col. Ileana Nicoleta Negoiță. Am prezentat în mai multe materiale (aici, aici și aici) cazul, dar, pentru că este o poveste de succes, revenim. Poate, în cele din urmă, se sesizează și cei cu responsabilități.

Ileana Negoiță a fost, pentru mulți ani, angajat civil (funcționar public) în DAI a MApN. În anul 2018, sub conducerea gl. mr. dr. Luca, DAI a MApN a organizat concurs pentru 16 funcții de ofițer. Au fost „activați”: 4 locotenenți-colonei, 7 maiori, 4 căpitani și 2 locotenenți. Cine explică magia din spatele celor 16 posturi libere pe care s-au încadrat 17 ofițeri? Dintre aceștia, 15 „norocoși” sunt femei! O altă coincidență în dreptul curtenitorului gl. mr. dr. Luca.

Ileana Negoiță câștigă, în anul 2018, concursul pentru ofițer specialist (consilier juridic) la Cluj Napoca și este „chemată în activitate” cu gradul de locotenent-colonel. Alții au nevoie de douăzeci de ani pentru a ajunge gradul respectiv.

În anul 2020, lt.col. Ileana Negoiță este mutată la o secție din subordinea DAI a MApN din Craiova. Nu trec doi ani și este mutată, lângă fostul șef, la Corpul de control.

A ocupat lt.col. Negoiță funcția de la Corpul de control prin concurs? Cât timp a fost detașată, în structura centrală din București, în perioada încadrării la Cluj și Craiova? Dacă MApN avea deficit de jurist la Cluj, ce fel de funcție ocupă lt.col. Negoiță la Corpul de control?

Anul acesta lt.col. Ileana Negoiță atinge limita stagiului minim în grad și poate fi avansată colonel. Pentru asta trebuie să încadreze o funcție de conducere. O primește? În ce condiții? Sunt câteva întrebări pe care le-ar putea pune și o comisie parlamentară. La naiba, este vorba despre Corpul de control al MApN.

„Frate, frățiorul meu…”

Cum spuneam, lt.col. Ileana Negoiță doar a deschis balul.

După trecerea în rezervă a șefului structurii de securitate de la Corpul de control, funcția a fost încadrată, aproape imediat, de col. Marius Cristian Georgescu din… DAI a MApN. Nimic ieșit din comun. Fiecare șef încearcă să se înconjoare de subordonați în care să aibă încredere. A fost postul ocupat prin concurs?

La DAI a MApN col. Georgescu era coleg cu… fratele său, lt.col. Dan Georgescu. De câteva zile și acesta a fost „transferat” la Corpul de control. Tot prin concurs?

Famiglia se sprijină și pe legăturile de familie. Chiar și atunci când ele nu se finalizează, sinapsele rămân.

Un truism verificat și de șeful structurii de personalul din Corpul de control, comandor Florian Șerb. Bun prieten atât cu gl.mr. George Spiridonescu, șeful Resurselor Umane din MApN, dar și cu gl. mr. dr. Luca. Comandorul Șerb trebuia trecut în rezervă, pentru limită de vârstă, în urmă cu câteva luni. A primit o prelungire, cu dedicație. De la Corpul de control unii pleacă la 47 de ani (sau chiar mai devreme) alții stau până la 60 de ani.

Tot de la DAI a MApN a ajuns la Corpul de control, în urmă cu câteva luni, și cpt. Sonia Roxana Dumitrescu. Coincidența face să fi fost încadrată la DAI a MApN imediat după ce gl. mr. dr. Luca a fost numit șef al Direcției. O altă coincidență ne lovește când aflăm că este soția ofițerului SRI Constantin Dumitrescu.

În anul 2013, cum am menționat în articolul anterior, actualul șef al DAI, gl. bg. dr. Marius Tomoială a obținut titlul de doctor în „științe militare și informații” la ANI a SRI (detalii aici). Nu-i contestăm erudiția profesională, onestitatea sau integritatea.

Totuși, CV-ul îl prezintă ca având un doctorat la UNAp a MApN. Apoi, SRI nu organizează doctorat în „științe militare”. În fine, coincidențe.

Anomalii promovate ca normalitate

La Corpul de control, cpt. Sonia Dumitrescu a încadrat câteva luni o funcție de execuție în Serviciul control, alături de lt.col. Ileana Negoiță, cpt. Anca Podgoreanu și lt.col. Dan Georgescu. Auditul Armatei pare o stare de spirit sau de… echipă.

În urmă cu câteva zile cpt. Sonia Dumitrescu a fost mutată pe o altă funcție, tot în Corpul de control.

Compartimentul personal avea, de peste 15 ani, o funcție de șef (colonel) și una de subofițer (plt.adj.pr.). Nici n-ar fi nevoie de mai mult pentru cei 60 de angajați.

Funcția de subofițer a fost transformată într-una de locotenent colonel și încadrată de… cpt. Sonia Dumitrescu. Fără concurs, firește!

Rețeta e simplă. Anul acesta doamna va fi avansată la gradul de maior, ceea ce-i va permite să încadreze funcția de conducere după trecerea în rezervă a comandorului Șerb. Cum cel din urmă ocupă funcția de peste 8 ani, Sonia îi poate doborî recordul.

Dacă nici ăsta nu este un exemplu de funcție transformată cu dedicație…

Având în vedere modul în care a fost „instrumentată” întreaga mascaradă cât de orb să fii pentru a nu sesiza anomaliile? O investigație Recorder oripila România cu modul în care s-a făcut încadrarea unui post la Apele Române (aici). Niște amatori în comparație cu Corpul de control.

Majoritatea celor menționați în cele două materiale sunt sau au fost încadrați în Serviciul control operativ. Cel pe care, până la numirea ca locțiitor al gl. mr. dr. Luca, l-a condus col. dr. Adrian Antip.

Poate că nu există disfuncții sau neregularități. Poate că unii se declară liniștiți și consideră firești, morale sau legale cele relatate. Dacă asta e normalitate atunci nu surprinde degradarea constantă și abruptă a Armatei. Derapajele sunt inerente, dar anumite structuri ar trebui să fie dincolo de orice suspiciune.

Post scriptum

Așa, că uitam să menționăm și doctoratul col. Adrian Antip. Obținut încă din anul 2010, la Academia de Studii Economice, cu tezaPerfecționarea managementului resurselor umane din Armata României în contextul integrării României în NATO și aderării la Uniunea Europeană”.

Perfect normal pentru România. Doar la noi poate deveni cineva doctor într-un domeniu în care nu a lucrat niciodată. Doar mințile strălucite și cu adevărat vizionare pot accesa atâta înțelepciune, la 30 de ani. Și de pe poziția de „șef tură” la un batalion de radiolocație din Bacău.

Revenim…

***

Toate persoanele nominalizate în articol și care se consideră lezate sau față de care am prezentat informații sau date eronate au la dispoziție dreptul la replică. Acesta poate fi transmis, în scris, către adresa menționată în „Contact”.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

3 comentarii

Lasă un răspuns