Armata în zodia achizițiilor trăsnite

Cu acordul CSAT, Armata a intrat în zodia achizițiilor trăsnite. Un festival al inepțiilor, un concurs al stupizeniilor care au transformat înzestrarea Armatei în circ. România își propune să fie „furnizor regional de securitate”. Un nivel de ambiție firesc pentru zodia achizițiilor trăsnite.

Dacă îi ascultăm pe generalii Petrescu și Incicaș pare că ne pregătim de contraofensivă. S-au săturat strategii noștri de tergiversările ucrainenilor și vor să aibă inițiativă. În zodia achizițiilor trăsnite ne propunem să cumpărăm tot ce oferă distribuitorii industriei de armament. Cu o singură condiție: să fie made in USA.

Dacă ne raportăm și la propunerile ministrului apărării, „Le petit Ange” Tîlvăr, ne trec fiori reci și convulsii apocaliptice. Forțele navale inamice aflate „în apele teritoriale… sau în zone litorale ostile” amenință corupția și sărăcia din România (detalii aici).

Programul de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață şi subacvatice” are în vedere achiziția unui submarin. Unul singur, să nu se mai simtă stingher „Delfinul”. Care sunt „zonele litorale ostile” unde s-ar putea aventura submarinul pe care îl cumpără Armata? De când ne atacă pe noi… litoralul?

Câți generali din armatele membre NATO ar propune achiziția unui singur submarin? Poate cei din Ungaria, să se plimbe cu el prin Balaton. Ce să faci cu unul singur? Până și bunicul Delfinului a avut doi frați, Rechinul și Marsuinul.

Apoi, ce luptă navala suntem noi capabili să ducem când fregatele sunt mai bătrâne decât Iliescu? Unde sunt corvetele pentru care au fost alocați banii și pentru care licitația a fost finalizată încă din anul 2019?

Forțele Aeriene Militare

Nu acceptăm limite în zodia achizițiilor trăsnite. În CSAT securitatea României este apărată de 2 generali care n-au condus în viața lor decât mașina. Generalii Oprișor și Șomordolea, consilierul prezidențial și secretarul CSAT, au ocupat funcții banale în Armată, dar gândesc… strategic.

Cum naiba să nu dorești submarine, avioane F-35 sau tancuri Abrams când vizionezi doar filme americane? Un portavion de ce nu luăm? La frecvența cu care declarăm dragoste avioanelor americane mare lucru să nu ne cadă cu tronc vreunul.

„În cadrul ședinței CSAT, a fost analizată și dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente… Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.”

Un comunicat CSAT (aici) din care aflăm că apărarea aeriană se poate realiza doar cu avioanele F-35. Generalii spun lucruri trăsnite! Inovează și propun concepte gen…„Forțele Aeriene Militare”. După următoarea ședință CSAT să nu ne surprindă dacă aflăm noutăți despre „Armata Militară” a României.

„Ceea ce am prezentat în CSAT a fost concepția de realizare a capabilității de apărare antiaeriană folosind aeronave de generația a cincea. Asta înseamnă că am obținut aprobarea CSAT-ului asupra modului în care urmează să derulăm acest proces de înzestrare cu avioane F35 și faptul că avem o opțiune fermă pentru dotarea Forțelor Aeriene cu avioane de generația a cincea F35”, a declarat generalul Petrescu după ședința CSAT. (aici)

CSAT este preocupat de „apărare aeriană”, deși șeful Apărării dorește „capabilități de apărare antiaeriană”. Să-i actualizeze cineva generalului Petrescu discursul. A trecut ceva timp de când se discută despre „apărarea aeriană”. Inclusiv sistemul Patriot este unul de „apărarea aeriană”, cu atât mai mult avioanele multirol. Care mai mult atacă decât apără, dar asta e o altă discuție.

„Think big and kick ass”… pas cu pas

Donald Trump i-a dăruit lui Klaus Iohannis nu doar o șapcă. Au făcut și schimb de cărți. Doi intelectuali ai secolului curent. „Pas cu pas” și „Think big and kick ass” își vor găsi curând locul cuvenit în Panteonul culturii universale. Generalii spun lucruri trăsnite după ce-i citesc pe „clasici”. Petrescu e un discipol al lui Trump. El chiar gândește … măreț!

„Ceea ce ne propunem noi este să începem acum și în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare își vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion. Despre preț, disponibilitate și așa mai departe, vom discuta în momentul în care avem răspunsul de la partea americană privind prețul și disponibilitatea.

„Decât” că noi avem în dotare o treime din avioanele F-16 pentru care am plătit. Nu am primit niciunul din cele 32 pe care le-au comandat americanii, de la norvegieni. Așa suntem noi, mărinimoși. Am delegat competența achizițiilor către parteneri. Să avem mintea limpede. Cheltuirea zecilor de miliarde de la Apărare ne-ar provoca migrene intelectuale.

După recepție, urmează procesul de modernizare. Mai devreme de 2025 nu vom avea niciuna din cele două escadrile operațională. Să înțelegem că investim aproape o jumătate de miliard de euro în 32 de avioane care vor sta în serviciu mai puțin de 5 ani?

România cumpără F-35 pentru că a primit ordin să-și ia un angajament ferm că va cumpăra… F-35.

Nu ne-am stabilit niciun nivel de ambiție, nu avem nicio idee despre ce fel de capabilități de apărare aeriană am avea nevoie, dar știm sigur că ne-ar prinde bine „niște” F-35. Nici măcar nu știm „prețul și disponibilitatea”, dar dăm din coadă bucuroși că ne-am decis să le cumpărăm.

Cumpărăm Maybach fără să avem bani de motorină

F-35 este una avion… complicat. A intrat în istorie drept cel mai scump sistem de arme din toate timpurile. Lockheed Martin a reușit să reducă costul unui aparat, în varianta sa de bază, dar unul din „ultima generație” depășește 130 mil. dolari. Prețul este doar vârful icebergului. Costurile de operare sunt cele mai mari din lume. Aeronava poate părea relativ ieftină la achiziție, dar foarte costisitoare de întreținut.

Ne-ar costa, anual, pentru 32 de aeronave, doar antrenamentul piloților la un număr minim de ore de zbor, peste o jumătate miliard de dolari. Avionul Dassault Rafale, produs de francezi, are un cost de achiziție apropiat, dar cel de operare scade la jumătate.

Pentru achiziția a 32 de avioane F-35 polonezii au semnat un contract, în anul 2019, în valoare de 4,6 mld. dolari. Anul viitor ar trebui să le primească. În anul 2019 noi am achitat 4 mld. dolari, pentru 7 „sisteme” Patriot. Asta este cu adevărat o „capabilitate de apărare aeriană”. Câte avem astăzi capabile să angajeze ținte? De la noi, din țară, nu din fostele teritorii românești.

Rușii au propriile avioane de generația a cincea. Sukhoi SU-35 Flanker este un exemplu. Mai au și varianta SU-57. Are cineva senzația că Mig-urile obosite ale ucrainenilor îi sperie pe piloții ruși? Nu, sistemele de apărare aeriană de la sol sunt cele care îi obligă să lovească doar de la mare distanță. Soluții de apărare aeriană cu adevărat viabile.

Mass media anunță cu entuziasm că România va avea „avioane F-35”. Unde ne pregătim să intervenim cu ele? Suntem în situația ciobanului mioritic dispus să-și cumpere Maybach pentru a-și duce oile la pășune. Eventual să-l deschidă ulterior cu ranga.

În cazul finalizării achiziției, peste 10% din bugetul Apărării va fi alocat doar pentru operarea F-35. Fără muniție, mentenanță, reparații, infrastructură etc…

Fidelitatea față de țară

Constituția României spune că „fidelitatea față de țară este sacră”. Ce-i drept nu spune față de care țară.

România va cumpăra un batalion de tancuri Abrams printr-un acord Guvern la Guvern (G2G) cu Statele Unite, a afirmat generalul Incicaș. Tancurile vor fi dotate cu echipamente moderne după specificațiile cerute de Armată, a mai spus șeful Înzestrării Armatei.

Acesta a explicat și de ce a fost ales acest tip de tanc: „Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”.

În mai 2022, la Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), americanii de la General Dynamics au prezentat tancul Abrams ca o variantă pentru România. Armata americană a adus un tanc la expoziție. Au trecut câteva luni și generalii noștri au decis că vor și ei câteva. De poftă.

Abrams este cel mai sofisticat și mai greu tanc din lume. Ce să facem cu un batalion de tancuri? Chiar crede cineva că podurile noastre au capacitatea portantă necesară unei coloane de tancuri Abrams? Dezbaterea poate continuată, sau ar trebui să fie deschisă, de condițiile de teren, relief, nivel de ambiție, amenințări etc…

Potrivit mass-media poloneze, Varșovia achiziționează 250 de tancuri Abrams în versiunea M1A2 SEPv3. Împreună cu acestea mai cumpără și 26 tancuri de depanare Hercules M882 şi 17 poduri de asalt M1110. Totul pentru 4,74 mld. dolari.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre (fostul), generalul-locotenent Iulian Berdilă a revenit recent dintr-o vizită de zece zile în Statele Unite. Perioadă în care au început formalitățile de înlocuire de la conducerea Forțelor Terestre. Partenerul strategic răsplătește loialitatea și l-a propus pentru o funcție mai înaltă? Pardon, impus! Sau l-a supărat rău pe Ciucă?

În zodia achizițiilor trăsnite…

… cumpărăm orice decide partenerul strategic. Câte din achizițiile menționate vor fi echipamente noi? Cele 3 noi programe de achiziție vor depăși, cumulat, peste 6 mld. dolari. O estimare modestă sau optimistă.

Acestora le putem adăuga alte 5 mld. dolari pentru modernizarea Bazei de la Mihail Kogălniceanu. La finalizarea lucrărilor aceasta va găzdui peste 10.000 de militari americani. Peste soldații noștri cad cazărmile. La propriu.

Cheltuim mai mult decât ne putem permite, iresponsabil și bezmetic. După atâția ani în care s-a scăldat într-un Buget mai generos decât cel al Sănătății aveam cea mai prost înzestrată Armată din NATO. Bine, unii ar spune că bulgarii ar fi chiar mai prost echipați. Doar că, până să ajungă la ei, rușii trebuie să treacă pe la noi. Asta dacă și-au propus vreodată să vadă Sofia de pe tancuri.

A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu mai ai dreptul să gândești singur”, a spus președintele francez Emmanuel Macron, recent, într-o conferință de presă la Amsterdam, cu ocazia vizitei sale oficiale în Olanda.

Cine a spus că România ar fi în relații de vasalitate cu partenerul strategic? Ar fi o situație prea bună pentru noi. Ar avea și obligații stăpânul față de vasal. Suntem doar o slugă proastă. Una care mai și plătește să fie umilită. Nimic nu este gratis!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

Lasă un răspuns