Klaus Iohannis, un președinte loial… Ucrainei

Pe cât de loial este Ucrainei pe atât de mult îi este indiferentă România grofului Klaus Iohannis. Este și motivul pentru care tot mai rar ajunge la București. Pe la Sibiu mai trece. Îl cheamă nevasta, să o plimbe prin târg.

Klaus Iohannis a co-prezidat, marți, 16 mai 2023, la Reykjavik, o masă rotundă pe tema protejării democrației. „Continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative” a declarat înțeleptul Klaus Iohannis. „Discuția despre democrație” şi protejarea acesteia devine, potrivit grofului cu origini săsești, şi mai importantă în contextul războiului din Ucraina.

„Discuția despre democrație”, în contextul războiului pe care Guvernul României îl are cu proprii cetățeni nu este la fel de importantă pentru Klaus Iohannis? Războiul din Ucraina este despre agresiune, teroare, drame, tragism, manipulare, minciună și interese corporatiste, dar nu despre democrație. Ucraina și Rusia au același respect pentru democrație și o competiție acerbă pentru proliferarea corupției.

Klaus Iohannis apreciază că „această criză, cea mai gravă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a întărit unitatea şi hotărârea noastră de a ne apăra stilul nostru de viaţă democratică”.

Democrațiile s-au unit în sprijinul Ucrainei şi al cetățenilor săi. Totodată, ne-am unit în sprijinul tuturor celor care luptă pentru libertate, pentru democrație, împotriva intimidării, a autoritarismului şi a tiraniei (…) Discursul de instigare la ură, mai ales pe platformele social media, dezinformarea, manipularea, violența împotriva jurnaliștilor, influențele maligne sunt doar câteva exemple ale efectelor acestor crize în întreaga Europă”, a mai transmis Tândală în deschiderea evenimentului.

Educația în spiritul valorilor lui Klaus Iohannis

Am co-prezidat astăzi, la Reykjavik, împreună cu Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă «Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență şi reangajare». Este o temă care ne preocupă mai ales în contextul în care, prin agresiunea sa împotriva Ucrainei, Rusia este o amenințare majoră la adresa sistemului nostru democratic”, a scris pe Facebook, în aceeași zi, Klaus Iohannis, avocatul și ambasadorul Ucrainei.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, „continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative, de la pandemia de COVID-19 până la valul uriaș de dezinformare, care a facilitat reapariția naționalismului exacerbat”.

Valorile democratice, spațiul civic, libertatea presei, diversitatea sunt toate supuse presiunilor în Europa. Este acum mai important ca niciodată să consolidăm democrațiile participative, să încurajăm implicarea societății civile în susținerea drepturilor fundamentale şi să promovăm educația în spiritul valorilor care ne definesc, pentru a construi pace şi stabilitate de durată …”, a mai transmis prietenul Ucrainei.

Vorbește rar și adânc groful Klaus Iohannis. Uneori, lasă impresia că judecățile de valoare le produce din străfundul său cultural. N-ai cum să rămâi indiferent când îl auzi vorbind despre „valorile democratice” sau „libertatea presei”. Te trec fiori și lacrimi de emoție.

Iohannis a ucis democrația în România, prin oficializarea relației nefirești dintre PSD și PNL. Tot el este cel care nu are nicio considerație pentru presă și libertatea ei. Din 2014 și până astăzi nu a avut niciun interviu, nu a participat la nicio dezbatere publică. Inclusiv în campania electorală a refuzat dezbatera și dialogul.

Cine, în afara liberalilor și pesediștilor din nucleul dur, ar dori „să promovăm educația în spiritul valorilor care ne definesc”? Pe Iohannis și partidele lui (PSD și PNL) îi definesc minciuna, lăcomia, dezgustul față de semeni, ipocrizia, demagogia, corupția, abuzurile…

O comunitate abandonată, un pământ cedat deliberat

În aceeași zi, în care Klaus Iohannis apăra democrația ucraineană, membrii Consiliului Regional Cernăuți au votat interzicerea activității organizațiilor religioase care au legături cu Rusia. Normal, ar spune unii. În fapt, a fost votată interzicerea bisericilor ortodoxe românești și confiscarea proprietățile acestora.

În luna mai 2022 Biserica Ortodoxă Ucraineană/ BOU, în care activează bisericile românești și-a anunțat oficial independența față de Patriarhia Moscovei.

Sinodul BOU a condamnat agresiunea militară rusă, exprimându-și dezacordul cu poziția Patriarhului Kiril. În pofida acestui fapt, Ucraina continuă să considere această structură ca fiind subordonată Patriarhiei de la Moscova

Mai mulți preoți, din comunitatea românească din regiunea Cernăuți, au transmis recent Parlamentului României o scrisoare.  Prelații solicită medierea conflictului dintre BOU, pe care o reprezintă, şi autoritățile ucrainene.

Ce au făcut președintele Iohannis și partidele lui pentru a susține cauza românilor din Ucraina? NIMIC!

Tot marți, 16 mai 2023, românii din regiunea Cernăuți au organizat un protest în fața Administrației Regionale de Stat împotriva Legii Educației. O lege care reduce dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă.

Protestatarii au subliniat că art. 7 al legii va determina asimilarea lingvistică a comunității românești prin faptul că o întreagă generație de copii români „va rămâne analfabetă”. Românii din regiunea Cernăuți au condamnat cu fermitate această lege, care, după părerea lor, este un act de „etnocid”. A fost amintită rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a criticat Legea Educației din Ucraina.

În cele din urmă, surse din Ministerul Transporturilor au declarat în aceeași zi de marți, 16 mai, că „s-au făcut dragaje de adâncire pentru a ajunge la 7 metri”, ca să poată trece nave de mare tonaj (detalii aici). Autoritățile române nu au comunicat, oficial, rezultatele măsurătorilor făcute luna trecută în partea ucraineană a Canalului Bâstroe, dar rezultatul nu surprinde pe nimeni.

Cum să nu iubim Ucraina!?

Klaus Iohannis, un cabotin veștejit

Klaus Iohannis vorbind despre democrație și valorile ei pare o scenă din teatrul absurdului. Groful de la Cotroceni are respect pentru democrație câtă originalitate teza de doctorat a generalului Ciucă. Puțin spre deloc.

Niciuna din deciziile actualului președinte nu se apropie de cele mai rudimentare noțiuni despre democrație. Este inutil să reluăm argumentele, oricum le vine timpul curând. Dovezile sunt atât de evidente încât până și cei mai înfocați susținători greu le pot demonta.

Klaus Iohannis nu este nici măcar un dictator. Ar fi avut circumstanțe atenuante. Guvernatorul României este doar un egocentrist bolnav de cultul personalității și îmbătat de putere. Un individ care va îmbătrâni trist și huiduit de națiunea pe care a trădat-o cu fiecare decizie sau acțiune personală.

Ucraina n-ar trebui să fie foarte încântată avându-l pe Iohannis slujitor zelos. Trădarea este o boală incurabilă.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns