România la Summitul G7

Anunțuri publicitare

Liderii celor mai bogate democrații din lume au declarat duminică, 21 mai 2023, la Summitul G7 că nu vor da înapoi de la sprijinirea Ucrainei. A fost un alt avertisment adresat lui Putin, care a susținut că a orașul Bahmut a fost cucerit de forțele ruse. Informație respinsă categoric de Kiev.

Summitul G7, din orașul japonez Hiroshima, a crescut în dramatism după sosirea președintelui ucrainean. Volodimir Zelenski a zburat cu un avion al guvernului francez pentru a solicita un sprijin mai mare împotriva invaziei Rusiei.

Zelenski a depus flori la un monument pentru victimele primului bombardament atomic asupra unui oraș din lume. Acesta a spus că fotografiile cu distrugerea Hiroshimei i-au amintit de Bahmut şi alte orașe ucrainene distruse. Zelenski nu știe sau a uitat cine se face vinovat pentru lansarea primei bombe atomice? Putea să-l întrebe pe Biden, deși nu e clar cât își mai aduce Joe a minte din istoria SUA.

Într-o conferință de presă, Zeelenski a afirmat că mai sunt soldați ucraineni în Bahmut. Asta după ce le-a spus reporterilor că orașul  a fost distrus. „Este o tragedie. Nu este nimic pe acest loc”, a spus Zelenski. Ceea ce a rămas sunt „o mulţime de ruşi morţi”, a adăugat Zelenski.

Tot la Summitul G7, președintele Joe Biden a anunțat un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari, inclusiv artilerie şi vehicule blindate, pentru Ucraina. El i-a spus lui Zelenski că Statele Unite fac tot posibilul pentru a întări apărarea Ucrainei.

Împreună cu întregul G7, apărăm spatele Ucrainei şi promit că nu vom pleca nicăieri”, a spus Biden. De ce ar apăra cineva spatele Ucrainei? De unde nu pleacă Biden?

Înghețat sau dezghețat conflictul este pe mai departe alimentat

Alți participanți la Summitul G7 au susținut afirmațiile lui Biden. Premierul canadian Justin Trudeau a promis că ţara sa va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Biden le-a spus liderilor G7 că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliat pentru piloții ucraineni de pe avioanele de război F-16. Asta deși Kievul nu a primit angajamente ferme pentru livrarea avioanelor de luptă. A fost, însă, un mesaj către Rusia.

A fost „semnificativ” faptul că națiunile G7 au dat dovadă de solidaritate în intenția lor de a respecta legea şi ordinea internațională, în timpul unui summit la care a participat Zelenski ca invitat, a declarat prim-ministrul națiunii gazdă Japonia, Fumio Kishida.

Scholz a spus că, deși prioritatea imediată este sprijinirea apărării Ucrainei, trebuie stabilite și garanții de securitate odată ce războiul se va încheia.

Atât Scholz, cât şi președintele francez Emmanuel Macron şi-au exprimat susținerea pentru Ucraina, opunându-se oricărei noțiuni ca războiul să devină „un conflict înghețat” sau oricărei propuneri de negocieri de pace fără retragerea trupelor ruse.

Pe măsură ce invazia Moscovei, veche de 15 luni, a continuat, mai mulți analiști şi diplomați au susținut ideea că ar putea deveni „înghețat”. Exemplul fiind conflictul din Peninsula Coreeană. Coreea de Nord şi Coreea de Sud rămân în război din punct de vedere tehnic, deoarece conflictul lor din 1950-1953 nu s-a încheiat cu o încetare a focului.

Pacea nu ar trebui să facă din Ucraina un conflict înghețat, deoarece asta ar duce la un război în viitor. Trebuie să rezolve problema”, a spus Macron.

România la Summitul G7

Summitul G7 a fost unul în care s-a vorbit și despre România. Deși captivă în mocirla noastră dâmbovițeană, pe care unii o numesc „politică”, România prezintă un oarecare interes. Cam cât o vacă, de muls, dar suficient cât să-i fie rostit numele.

Joe Biden, a declarat la Summitul G7 că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru împrumuturi în sprijinul proiectul reactoarelor nucleare mici din România.

E vorba despre proiectul dezvoltat de compania americană NuScale în parteneriat cu compania română cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica la Doicești (Dâmbovița).

Sprijinul pentru proiect a fost anunțat de U.S. International Development Finance Corporation (DFC). Instituția financiară de dezvoltare a guvernului SUA, care oferă oportunități de investiții private pentru piețele emergente, participă cu 1 mld. dolari, banca guvernamentală U.S. EXIM cu 3 mld. dolari.

Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea primei centrale SMR de acest tip din România, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, împreună, se ridică la o valoare totală de până la 275 de milioane de dolari în faza inițială.”

Toate informațiile din comunicatul Casei albe sunt mai greu accesibile în România. Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, aflăm din mass media și cancelariile străine ce se întâmplă cu țara noastră.

 România, în avangarda cercetării nucleare

Cât timp PSD și PNL se străduiesc să-i găsească o funcție lui Ciucă, alții ne spun că vom contracta noi împrumuturi. Unele pentru care s-au angajat deja alții în numele nostru.

Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), furnizarea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului. În plus, DFC și U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului.

Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”.

Simbolistica lui Zelenski poate fi extrapolată. Dacă Hiroshima și Bahmut investițiile corporatiste străine se orientează către România. Deși nu încape comparație. La Hiroshima bomba atomică a avut o evidentă componentă democratică. La Bahmut bombardamentele și miile de morți au apărat libertatea și democrația. În România experimentele NuScale vor promova prosperitatea, libertatea și democrația.

Mândri că suntem români! Slava Ucraina! Trăiască parteneriatul strategic!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns Anulează răspunsul