Prea puțin ne pasă dacă Sistemul Național de Apărare este sau nu funcțional, la un nivel care să asigure securitatea Țării. La naiba! Ne apără NATO! De ce pierdem timp și energie pentru a tot dezbate despre Armata României și militarii noștri?
Partidele antinaționale, aliniate la ușa lui Iohannis, nu ratează oportunitățile deschise de crizele momentului. Sub perdeaua de fum a unor greve lipsite de obiective raționale, anunță modificări legislative care vor afecta grav Sistemul Național de Apărare. Unii ridică indiferent din umeri, cei mai mulți sunt bucuroși că primesc satisfacție.
Militarii au fost atât de mult ostracizați în spațiul public încât majoritatea refuză argumentele. „O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr” sunt cuvintele șefului propagandei naziste, Joseph Goebbels, valabile și astăzi.
Armata României a fost (încă este) victima unor atacuri deliberate.
O acțiune concertată și bine organizată, de limitare a capabilităților militare, a lăsat apărarea României la discreția și milostenia aliaților. Am plătit zeci de miliarde în contul unor echipamente vechi și livrate (sau nu) la mulți ani după achitarea lor. Am transferat, la ordinul stăpânilor, sisteme de armament peste graniță, mutilându-ne grav capacitatea de apărare.
O campanie de dezinformare și manipulare a opiniei publice, desfășurată de mass media și partidele antiromânești (în principal UDMR, PSD, PNL și USR) a transformat militarul român în dușmanul poporului. Nicio altă categorie socio-profesională nu a fost mai linșată și batjocorită cum a fost personalul din Sistemul Național de Apărare.
Niciodată militarul român nu a fost mai denigrat și huiduit ca în ultimii ani. Coincidența (sau nu) face ca în această perioadă în fruntea unui partid istoric (ce ironie!) și a Guvernului să se afle un general, fost șef al Armatei.
Lista cu priorități a generalului Ciucă
La câteva luni după ce a fost „uns” ministru al apărării, dottore Ciucă și-a fixat o listă cu prioritățile mandatului.
Unii spun că printre acestea ar fi fost eliminarea inechităților din sistemul pensiilor militare. Alții jură că eroul nostru ar fi avut pe listă și apărarea onoarei și demnității militarilor. În cele din urmă, sunt voci care afirmă că generalul deșertăciunilor ar fi promis un respect deosebit resursei umane din Armată.
Din experiența ultimilor 2-3 ani este evident că cine a văzut lista lui Ciucă n-a înțeles nimic din caligrafia academicianului.
Despre modul în care Ciucă (nu) apără onoarea și demnitatea militarilor s-au scris mii de pagini. Unul din sutele de aspiranți la un doctorat în științe militare are în generalul Ciucă subiect pentru o lucrare cu adevărat epică.
În ce privește resursa umană, dottore nu s-a oprit doar la cea din Armată. Perioada în care era „decât” ministrul apărării a fost plină de frustrări. Îi limita acțiunile de distrugere doar la nivelul Armatei. Mai sunt militari în Sistemul Național de Apărare pe care nu-i putea atinge din fotoliul de ministru. Ei, altă viață ca premier!
De când conduce Ciucă Guvernul toți militarii Românii au parte de batjocură și jigniri în spațiul public. Niciodată generalul nu a intervenit. Nici ca premier și membru al CSAT, nici ca fost șef al Armatei, nici măcar ca militar în rezervă. Supraviețuirea politică și satisfacerea stăpânilor sunt singurele lui preocupări.
Zvonurile privind modificarea pensiilor militare de stat au alimentat permanent stresul și angoasele personalului din Sistemul Național de Apărare. Activi, în rezervă sau retragere toți sunt afectați, imediat sau peste un timp, de modul în care sunt legiferate pensiile militare de stat.
„Corectăm inechitățile” angajamentul doctorului Ciucă
„Prin amendamente la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, corectăm inechitățile și introducem reformele pentru ca România să beneficieze de fondurile europene prin PNRR” anunța marți, 29 mai 2023, pe contul său de Facebook, premierul-general al României, dottore Ciucă (aici).
Inechitățile au fost generate de partidele care sunt astăzi la guvernare. Guvernul Ciucă a decis, prin OUG, ca la 1 ianuarie 2022 unui civil cu pensia de 2600 de lei să-i fie aplicată o indexare de 10%. De la aceeași dată un militar în rezervă/ retragere, cu o pensie de 2600 lei, a primit o indexare de 2,6%. Același tratament discriminatoriu l-a aplicat Guvernul Ciucă și la 1 ianuarie 2023.
Decât să-l doară capul de inechitățile din sistem, nu era mai bine dacă nu le producea? De fapt, nimeni n-a mai urlat când subiectul discriminărilor și nedreptăților au fost militarii. Dimpotrivă, au aplaudat! Să fim egali, cu excepția militarului român, Cenușăreasa societății.
Pentru 3 miliarde de euro și satisfacții acordate unor trădători, Ciucă și acoliții săi periclitează viitorul României. O sumă pe care liberalii au împrumutat-o lunar în ultimele 18 luni este motivul pentru care ne distrugem Sistemul Național de Apărare.
Ce națiune a rezistat istoriei fără o Armată puternică? Ce țară fără Armată, care să conteze în jocul global sau regional, cunoaște Ciucă? Ce furnizor de securitate poate fi România dacă nu este capabilă să-și apere propriile granițe?
Când amintim despre „corectarea inechităților” ar trebui să vorbim despre cele pe care le reclamă constant militarii. Ministrul Ciucă se jura, în anul 2020, că va face „tot ceea ce este necesar” pentru ca celebrul PL-x 199/2020 să devină lege. Perioada de umilințe și nedreptăți create de reformele bezmetice din sistemul pensiilor militare de stat ar fi ajuns astfel la final. Rezultatul? Când a avut Ciucă onoare?
Militarii nu au pensie de serviciu
Deși în ultimele luni dottore Ciucă a afirmat timid că „pensiile militare nu sunt pensii speciale” nu are nicio reținere să le introducă în reforma pensiilor de serviciu. Faptul că nimic din ce afirmă Ciucă astăzi nu mai este valabil mâine a devenit deja axiomă. Ce nu înțeleg Ciucă și trădătorii României este că militarii nu au pensie de serviciu! Toți ceilalți menționați în lege au o astfel de pensie, mai puțin militarii.
Sintagma „pensie de serviciu” nu apare nicăieri în Legea 80/ 1995 privind Statul cadrelor militare sau în Legea 223 / 2015 privind pensiile militare de stat. Militarii nu au pensie de serviciu! Pentru cine nu înțelege diferența dintre „pensie de serviciu” și „pensie de stat” trădarea este motivul, nu neapărat intelectul limitat.
Una dintre modificările pe care „Coaliția Trădării” amenință să le impună „pensiilor de serviciu” este creșterea vârstei standard de pensionare la 65 de ani. Justificarea este alinierea cu sistemul public de pensii. Un argument infantil, pe care doar un analfabet funcțional îl poate invoca.
Speranța de viață la naștere a scăzut, în România, la 73 ani, un nivel atins în anul 2010. În prezent speranța de viață după pensionare atinge cu indulgență 9 ani. În Grecia vârsta de pensionare este de 62 de ani. Speranța de viață la naștere este de 82 de ani, iar cea de după pensionare de 28,4 ani. Vârsta de pensionare are efect direct asupra speranței de viață după ieșirea din activitate.
În ce privește personalul din Sistemul Național de Apărare speranța de viață nu trece de 63 de ani. Nu este nevoie de date ale INS sau studii complicate. Cimitirele din țară oferă o bază de documentare irefutabilă pentru sceptici.
Din activitate direct în retragere sau… la cimitir
Pensionarea la 65 de ani elimină practic militarii „în rezervă”. Este vârsta de la care militarii intră în retragere. Sigur, îi putem menține „în rezervă” până la 80 de ani. La fel de bine îi putem ține „în activitate” până la 70 de ani, dacă se încăpățânează să trăiască atât.
În ultimul deceniu vârsta trecerii în rezervă a militarilor a crescut cu 10 ani, deși speranța de viață este neschimbată! De ce? Care sunt argumentele pentru care un militar era apt pentru serviciul activ până la vârsta de 55 de ani în anul 2014, iar în 2024 ajunge să fie la 65 de ani?
Ridicarea vârstei de pensionare a militarilor limitează dramatic speranța de viață a acestora. Nu discutăm de stres sau boli ocupaționale în România. Ar produce neplăceri guvernanților. Cu toate acestea acceptăm sindromul epuizării profesionale pentru corporatiști, dar nu recunoaștem sindromul post traumatic pentru militari.
Proiectul de modificare a „pensiilor de serviciu” merită dezbateri oneste și extinse. Din păcate este exact ceea ce evită guvernanții noștri.
Vom reveni asupra subiectului. Înainte de asta, însă, e greu să trecem peste două aspecte care-l vizează direct pe dottore Ciucă.
Mai întâi, impozitarea, de-a dreptul generoasă, cu 30% a pensiilor de serviciu „pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut”. O măsură luată empiric, pe genunchi, dar care nu-i afectează pe generalul Ciucă și pe soția sa.
Apoi, premierul Ciucă nu a renunțat la eliminarea cumulului pensiei cu alt venit de la Stat! Un individ care este simultan pensionar și salariat al aceluiași stat!
Sacrificăm România, dar îl protejăm pe dottore Ciucă. Asta pare să fie deviza PNL și PSD astăzi.
Revenim cu dezastrul produs de Ciucă și ai lui în Sistemul Național de Apărare.
O campanie de dezinformare și manipulare care a atacat violent militarii noștri! Niște trădători cei care au inițiat-o!
Există o explicație care pare unora, teoria conspirației. Ne scapă tuturor din vedere: cine a conceput „reforma postrevoluției” din România și din restul Estului. Obiectivele „licuriciului” de la răsărit erau clare pentru întreg „lagărul socialist”, devenit acum „estul Europei”. Păstrarea dominației rusești era posibilă prin slăbirea armatelor naționale și supra dezvoltarea organelor de represiune internă.
La noi serviciile speciale și justiția au fost favorizate, lăsate fără răspunderi, dar bine dotate cu drepturi. Cum era normal, armata națională, un mare pericol pentru „illuminatii moscoviți”, a fost aproape desființată, în timp ce justiția și serviciile care controlează eficient viața socială, politică și economică zburdă în voie (fac ce vor și dacă vor … cu și pe banii noștri).
Aderarea la NATO și Uniunea Europeană le-a încurcat oarecum planurile, dar penetrarea informativă a conducerilor acestora este încă eficientă. Soluțiile care ni se par unora dintre noi: erori, naivități sau imbecilități sunt deocamdată eficiente pentru dezbinarea societăților estice. Prin efectul lor sunt „trădare democratică” a intereselor individuale sau sociale ale cetățenilor care se cred scăpați din lagărul socialist. Q.e.d. Veni, vidi și atât deocamdată!
Politica de nișă a USR ar trebui să se axeze pe creșterea pensiilor mici ale românilor, care, din păcate, le oferă parlamentarilor USR posibilitatea de a avea un discurs demagogic și cinic referitor la pensiile militare de stat. Însă, e mult mai populist pentru electoratul hashtag, ca politicienii USR să se prindă ca niște paraziți de pensiile militarilor, fără să se gândească la creșterea pensiilor foarte mici ale câtorva milioane de români.
De pensii militare beneficiază militarii din toate statele UE și NATO, tocmai pe același considerent, pentru care beneficiază și militarii din Romania, însă e aproape imposibil să înțeleagă bărbații pe trotinetă din Parlament, că dreptul lor de a avea o politică deșănțată este apărat de această categorie socio-profesională pe care o pun la zid.
De acord cu ceea ce s-a scris, mai putin cu o chestie. In 2001 cand a intrat in vigoare, Legea nr.164 a pensiilor militare de stat, prevedea posibilitatea cumulului pensiei cu orice alta forma devenit salarial, fie din mediul public fie din cel privat.
Marea reducere de personal din anii ce au urmat, coroborata cu aceasta prededere legala, a avut ca efect o absorbtie pe piata muncii a unei parti din personalul militar disponibilizat, care a ales sa lucreze si in sectorul public. A scoate in evidenta numai pe cei vizibili dpdv politic este o greseala. Sa stiti ca marea majoritate dintre cei angajati “la stat”, au sustinut examene si/sau concursuri pentru ocuparea posturilor vacante destul de complicate. Aceste aspecte nu prea intereseaza ci numai eticheta de “cumulard”, care ii aseaza intr-o pozitie de “privilegiat”, “favorizat”, “nesimtit”, de parca alegerea libera a locului de munca si a profesiei este un delict!!
Au fost angajati in institutii ale statului, de la nivel central si local alte structuri deconcentrate, scoli, etc si fosti oameni in uniforma bine pregatiti profesional angajati pe salarii nu foarte atractive dar care, impreuna cu pensia le asigura un trai decent.
Ironia e ca cei care acuzau/acuza varsta de trecere in rezerva a militarilor ca fiind prea mica, tot ei infiereaza accederea acestora prin cumul in posturi la stat pentru a munci in continuare, de parca acestia ar trebui sa fie obligati sa munceasca doar in privat, nu stiu pe ce posturi….Era/este “rau” sa lucrezi prin cumul la…nu stiu, evidenta informatizata a persoanei, educator/profesor in scoala, consilier juridic, functionar public sau personal contractual in diverse locuri din administratie??
Dupa aberatia din anul 2009 privind interdictia cumulului pensie-salariu la “stat” pentru cine avea pensia in plata mai mare de 1692 lei, cat era salariul mediu brut pe economie atunci, s-a revenit la ceea ce era firesc, dar nu pentru ca asa era corect ci pentru a rezolva aceasta problema pentru “potentatii” vremurilor, pe care nu-i numesc…se stiu ei.
Eu am beneficiat de cumul la stat, dupa care am lucrat in sistemul privat pana s-a re-reglementat cumulul si m-am reintors pentru o perioada scurta pe o functie la stat, dupa sustinerea unui concurs, desigur…6 candidati/pe loc.
Chestia ca generalul X care are “jdemii” lei pensie si mai ia si leafa de la stat e vala bila punctual numai pentru X.
Vrei sa faci dreptate? Desfiinteaza-i postul, nu da afara zeci, sute sau mii de oameni care-si castiga painea onest!!
Dar asa este la noi, totul se face pe negandite, la plesneala!!