Un ministru decorativ, o plimbare de plăcere

Apărarea are un ministru pe cât de decorativ pe atât de inutil. Sigur, ne putem bucura că, în lipsa unui individ cu anvergură politică, este de preferat unul care măcar nu încurcă. Un ministru mai insipid și incolor decât generalul Ciucă era greu să găsească Iohannis.

Instalat în fruntea MApN pe filiera generalului Oprișor, cel care conduce Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială, Tîlvăr este responsabil exclusiv de dezvoltarea turismului militar. Mai mult intern, uneori și extern. Greu de crezut că este cineva în măsură să găsească un singur proiect pe care Angelică, brelocul lui Ciucă, l-a produs în cele 8 luni de când conduce Apărarea.

Mai preocupat să nu iasă în evidență, Angel Tîlvăr este plimbat pe la activități ca ursul prin sat sau femeia cu barbă la Circ. Frământările de securitate și neliniștea care domină Armata României par să nu-l afecteze prea mult. Și dacă ar face-o oricum nu ar putea interveni. Este un ministru decorativ la fel cum Ciucă este (încă) cel care conduce pe mai departe Armata.

Un ministru decorativ plictisit și dezinteresat

În perioada 15 – 16.06.2023 a avut loc la Bruxelles întâlnirea miniștrilor apărării din statele NATO. „Ministeriala NATO”, cum este cunoscută în interiorul Alianței, a fost cu atât mai importantă cu cât a avut pe agendă și pregătirea apropiatului Summit de la Vilnius, Lituania.

România a fost reprezentată de Simona Cojocaru, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale. Și-au găsit loc în agendă omologii de peste Ocean, Lloyd Austin (SUA) și Anita Anand (Canada), numai Tîlvăr al nostru n-a avut timp.

Înțelegem că este un ministru decorativ, dar am putea să ne plimbăm bibelourile măcar pe la astfel de întâlniri. Cât să arătăm respect și să mimăm implicarea. Chiar dacă în prima zi a „ministerialei” a avut loc și votul în Parlament pentru instalarea Guvernului Ciolacu, Tîlvăr putea participa dacă îl interesa evenimentul. Cel puțin în a doua zi a reuniunii n-ar fi avut absolut nicio problemă.

De altfel, în data de 14 iunie 2023 Tîlvăr, în calitate de ministru al apărării, l-a primit pe șeful Forțelor de Apărare ale Georgiei, generalul-maior Giorgi Matiashvili. Pentru participarea la „ministerială”, într-un astfel de moment, probabil nici măcar USR n-ar fi obiectat.

În realitate Tîlvăr este conștient că prezența lui în fruntea MApN este conjuncturală. Rădăcinile securiste ale tatălui său încă îi mai pot oferi sinecuri apetisante.

Unde ne sunt Patrioții?

Un ministru decorativ trebuie uneori plimbat. Îl scoți ca pe un pudel, în parc. Să nu se ușureze pe mocheta din sala de ședințe.  Așa că, în lipsa participării la activități importante, l-au trimis la… Paris. Nu singur, că se rătăcea mititelul. A avut după el un sobor de generali. O excursie de plăcere și care promovează turismul militar.

Din delegație a făcut parte gl.lt.dr. Teodor Incicaș, cel care conduce înzestrarea Armatei. Asta și pentru că în cadrul întâlnirii cu omologul francez, Tîlvăr a „identificat modalități de consolidare a cooperării dintre țările noastre, în special în domeniul programelor de înzestrare”.

În ultimii ani le-am respins francezilor toate intențiile de colaborare. Deseori în condiții umilitoare. Ce consolidăm dacă nu avem nimic inițiat?

Un alt personaj important în delegație a fost șeful Forțelor Aeriene, gl.lt.dr. Viorel Pană. Un general inamovibil, indiferent de câte nenorociri se întâmplă în curtea sa.

Mă bucur că vizita oficială în Franța mi-a oferit prilejul să vizitez salonul aeronautic de la Le Bourget, împreună cu specialiști din domeniu, pentru a putea avea o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă astăzi industria de apărare în lume. Am văzut tehnologie de top” se declară încântat Tîlvăr.

De ce participă ministrul apărării la un „salon aeronautic” în Franța?

Programele noastre de înzestrare nu sunt orientate către operaționalizarea unor capabilități. Nu cumpărăm nimic, plătim taxă de protecție.

Nu ne interesează „tehnologia de top” și ce produce „industria de apărare din lume”. Noi suntem groapa de gunoi a Alianței. Cei care vor să-și modernizeze înzestrarea ne vând nouă vechiturile.

De fapt nici nu cumpărăm, doar plătim, iar echipamentele le primesc alții.

Într-un comunicat oficial al MApN (detalii aici) se precizează că „livrarea sistemelor al 3-lea și al 4-lea Patriot a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie (anul 2023 n.r.)”. Unde sunt cele 4 baterii Patriot, domnule Tîlvăr?

Cu generalii la plimbare, prin Paris

Tot în delegația lui Tîlvăr l-am găsit și pe șeful Direcției generale financiar contabile, gl.mr.dr. Florin Jianu. Aflat printre „contabilii care au bulversat Armata” acesta s-a deplasat la Paris în cel mai pur interes… turistic. Jianu nu are nicio implicare în niciunul din obiectivele pe care delegația ministrului și le-ar fi propus într-o astfel de deplasare.

Jianu este un simplu contabil care nu vorbește nicio o limbă străină. Nu are experiență operațională, nu a participat la nicio misiune în vreun teatru de operații, nu este implicat în înzestrarea armatei. Nu există argument decent pentru prezența lui într-o astfel de delegație. Curtea de Conturi ar putea constata cât de ușor sunt irosiți banii publici.

Un alt personaj din delegația ministrului decorativ a fost purtătorul de mapă. Gl.bg.ing. Liviu-Mihai Iancu este adjunctul Simonei Cojocaru, iar expertiza lui se termină acolo unde începe a ministrului. Un exemplu viu despre cum obediența și mediocritatea îți așază stele pe umăr. Trebuie doar să dai frumos din coadă și să nu-ți contrazici șefii.

A găsit și Angelică un ofițer care să-l asculte când vorbește

Trei zile s-au plimbat Tîlvăr și generalii lui prin Franța. Angelică are fotografii cu Macron, cu generalii americani și agenții care-și promovau produsele. Printre pozele pe care Angelică le păstrează cu evlavie este și una cu un colonel american. Atât poate un ministru decorativ! Se plictisea bunicul Tîlvăr.

Trei zile, o delegație consistentă și câteva zeci de mii de euro aruncați pe fereastră. Vizita lui Tîlvăr în Franța va avea același rezultat ca cea a lui Dîncu în Coreea de Sud.

Ca să păstrăm adevărul istoric, Angelică nu se plimbă atât de des pe cât și-ar dori. Un ministru decorativ, care se se întâlnește mai mult cu eșalonul 2-3 al partenerilor, oricum nu este luat în serios, dar…

Experți străini pentru Armata României

Deși Angelică nu are timp, chef sau aprobare să participe la „ministeriala” de la Bruxelles, își găsește loc în agendă pentru a semna ordine buclucașe.

Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.119 din 31 mai 2023 aprobă procedura internă de recrutare și selecție, în vederea ocupării posturilor înființate în afara organigramei, în unitățile militare ale MApN care derulează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile și/sau prin Mecanismul de redresare și reziliență. Se prăvăleau fondurile peste Armată și brelocul din fruntea MApN nu avea specialiști care să le cheltuiască.

Din procedura amintită, pe cât de publică pe atât de stufoasă, reține atenția participarea la concurs a oricărui individ care „are cetățenia română sau cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) sau cetățenia Confederației Elvețiene”.

Păi n-am spus noi că nepalezii sunt viitorul Armatei României?

N-ar trebui să ne mire dacă Armata angajează „specialiști” din Ungaria sau Albania. Surprinde cum de nu pot participa și ucrainenii. La câți sunt astăzi pe teritoriul nostru suntem convinși că pot aduna de un partid cu șanse să treacă pragul electoral.

Apoi, CSA Steaua, unitate militară, are angajat personal din Africa până în America, era firesc să apeleze și alții la astfel de… profesioniști.

Înțelegem, din ordinul ministrului Tîlvăr, că Armata nu găsește personal calificat care să gestioneze fondurile europene, dar speră să vină unii din Elveția sau Norvegia. Un ministru decorativ nu este neapărat și unul stupid. Uneori, însă, se mai întâmplă.

Realitatea este tristă: pe românii noștri îi umilim, sabotăm sau sărăcim, pe străini îi pupăm în dosul lor imperial, chiar dacă ne spun că nu e nevoie!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

Lasă un răspuns