De la Vilnius la Bruxelles respirăm doar pentru Ucraina

Cu câteva zile înaintea Summit-ului de la Vilnius, Mircea Geoană declara într-un discurs susținut în fața studenților de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu că „există o conversație şi o decizie deja, să facem upgrade de relație politică, înlocuind actuala Comisie NATO-Ucraina în Consiliul NATO-Ucraina, ceea ce va face ca ucrainenii să fie nu membri NATO, dar să fie unii dintre egali în jurul mesei NATO”.

Consiliul NATO-Ucraina, este cea mai înaltă formă de parteneriat pe care NATO o are cu oricare dintre ceilalți parteneri ai Alianței noastre. Acolo vom putea discuta elemente politice, pe picior de egalitate” afirma „Mihaela dragostea mea”. N-ar strica să ne aducem aminte cine este, de unde vine și pe cine reprezintă Mircea Geoană.

Nu este foarte clar ce înțelege adjunctul secretarului general al NATO prin „unii dintre egali în jurul mesei”. Merită aprofundate tainele expresiei. Asta pentru că în NATO există „egali” și unii „mai egali ca alții”. Să nu ne mințim imaginându-ne că Alianța este altceva decât o feudă a unui număr restrâns de state. Asta ca să nu spunem că este doar un instrument prin care o anumită federație își racolează intermediari pentru „treburi murdare”.

Victoria împotriva Rusiei, biletul de intrare al Ucrainei în NATO

Prima zi a Summit-ului de la Vilnius a produs o mare dezamăgire președintelui Zelensky. Acesta sperase ca liderii Alianței să ajungă la acord asupra unui calendar clar pentru aderare. Din nefericire, pentru Zelensky, statele membre au emis marți un comunicat comun în care afirmă că Ucraina s-ar putea alătura numai atunci când „sunt îndeplinite condițiile”.

Asta ar putea dura ani, în funcție de cât de mult continuă conflictul. Printre rânduri se transmite ideea principala. Condiția ar fi ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia și să-și elibereze teritoriile ocupate ilegal. Succes!

Refuzul de a stabili un interval de timp pentru aderarea Ucrainei este „fără precedent și absurd”. A fost mesajul lui Zelensky înainte de Summit-ul de la Vilnius. Acesta a adăugat că a avea discuții despre viitorul Ucrainei în NATO, fără ca elsă fie prezent, a fost o lipsă de respect și dă Rusiei o motivație „să-și continue teroarea”.

Cu tot respectul pentru eroul Europei, dar comediantul nu înțelege că nu este șeful Alianței. Nu poate emite drepturi egale cu ceilalți parteneri. Aflate în prima linie a țărilor care sprijină Ucraina, Statele Unite au preferat o atitudine rezervată privind aderarea imediată. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a susținut că Alianța nu poate accepta aderarea Kievului în acest moment, fără a pune NATO în război cu Rusia.

Altfel, Zelensky s-a obișnuit să certe NATO și UE. Este atitudinea unui copil răsfățat. În realitate Ucraina este membru de facto al Alianței și UE. Toate deciziile ultimului an nu fac decât să confirme asta. Oficializarea statutului ar fi o formalitate, dacă statele nu s-ar crampona de aparențe. Inclusiv Rusia tolerează situația. Să-și măsoare forțele cu alianța, fără a fi în război cu ea, este un vis mai vechi al lui Putin.

Opulența sponsorizării Ucrainei

Luni, 10 iulie 2023, în preziua Summit-ului de la Vilnius, Germania, Austria, Olanda și statele scandinave membre s-au arătat luni reticente, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, față de creșterea contribuțiilor la bugetul multianual al UE cerută de Comisia Europeană. Acestea au cerut în schimb reorientarea unor programe. Cum ar fi cele din politica de coeziune. Revizuirea bugetară avută în vedere de Bruxelles a fost respinsă de asemenea de Polonia și Ungaria, după ce Comisia le-a blocat accesul la fonduri.

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre o contribuție suplimentară de 66 de miliarde de euro la bugetul multianual pentru perioada 2021-2027, pentru a finanța în principal ajutorul financiar destinat Ucrainei.

Se preconizează că fondurile disponibile în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027 vor sprijini crearea a 1,3 milioane de locuri de muncă și vor permite creșterea PIB-ului UE cu 0,5 % în medie până la sfârșitul deceniului și cu până la 4 % în unele state membre.” Se precizează într-un raport din luna mai anul curent al Comisiei.

Aproape simultan Alianța Nord Atlantică și Uniunea Europeană își anunță statele membre că urmează vremuri tulburi și austeritate generate de obligația națiunilor de a susține războiul din Ucraina. În ultimul an nu s-a întâmplat nicio reuniune a celor două organizații în care să nu fie dezbătută problema sprijinului acordat Ucrainei.

România este obligată să suporte umilințe și condiții aberante pentru a „îndeplini jaloanele” care să-i ofere accesul la câteva miliarde de euro. Jumătate din acestea fiind oricum împrumuturi. Polonia și Ungaria au fondurile blocate din cauza conflictelor pe tema statului de drept. Ucraina nu are nicio obligație de îndeplinit și nu contribuie cu nimic la bugetul comun al UE. Nimeni nu mai comunică ulterior pe ce sunt cheltuite zecile de miliarde de euro adunate și din banii românilor, ungurilor sau polonezilor.

Ucraina, „mai egala” noastră din NATO și UE

Trăim într-o realitate distopică. Una în care noi toți existăm doar pentru a alimenta nevoile poporului ucrainean. Dacă se întâmplă ca ucrainenii aflați în afara zonelor de conflict să nu primească suficientă atenție cei vinovați sunt putiniști. Dacă avem curajul să întrebăm care sunt costurile războiului din Ucraina devenim automat rusofili.

Summit-ul de la Vilnius ar mai avea și alte teme importante. Aderarea Suediei, creșterea alocărilor bugetare pentru apărare sau situația de securitate generată de refugierea Wagner în Belarus. Din păcate toate sunt generate de același război declanșat de Rusia. Împotriva unei țări din fosta sa federație. O țară care nu este membru al Alianței. Un teritoriu pentru care nicio prevedere a Tratatului de la Washington nu creează obligații membrilor.

Oferirea unui statut de „egalitate” Ucrainei și a posibilității acesteia de a convoca reuniuni de urgență ale Alianței nu face decât să acutizeze termenii conflictului. Articolul 4 din Tratatul menționat prevede că „părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți.” Este ce a obținut Ucraina, fără a fi membru al NATO.

Cine are răbdare să citească următorul articol va constata că și acesta este aplicabil Ucrainei. „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora… va fi considerat un atac împotriva tuturor părților și, în consecință… fiecare dintre ele… va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată… a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară...”

Realitatea este că Ucraina beneficiază de un statut superior membrilor NATO și UE. Nu contribuie financiar, nu are obligații. În schimb are drepturi egale, primește sprijin material și financiar fără limite, iar Zelensky se poate manifesta grobian și nerecunoscător de fiecare dată când se trezește cu fața la cearceaf.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns