Premierul Ciolacu în control la UM 02301 București

Pentru cei mai mulți indicativul „UM 02301 București” este irelevant. O altă unitate militară fără nicio legătură cu Sistemul Național de Apărare. Pare greu de crezut, dar există angajați ai Armatei care, deși îmbracă haina militară, nu au nicio responsabilitate privind apărarea României.

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” este unitate militară! Nu este ONG, fundație, asociație sau afacere privată. Este o unitate militară! Are în administrare mai multe cazărmi! Are armament, muniție și obligații conform regulamentelor militare!

În România toate unitățile militare au reguli stricte privind accesul în cazarmă sau la informații clasificate. Toate au la conducere ofițeri care trebuie să îndeplinească condiții minime privind studiile și experiența.

UM 02301, deși club sportiv, se supune, de exemplu, acelorași reguli militare ca UM 02490 București, Statul Major al Forțelor Terestre. Până și statul de organizare al CSA „Steaua” este construit după rigorile specifice unei unități militare.

Relevant este faptul că UM 02301 are un „șef al structurii de securitate” preocupat de protecția informativă sau informațiile clasificate. Sau că actualul comandant este etern împuternicit tocmai pentru că nu îndeplinește condițiile pentru a fi numit.

Cum este posibil ca o unitate militară să fie angrenată în sportul profesionist? Guvernul Ciolacu obligă românii să accepte majorări de taxe și impozite, dar tolerează irosirea banilor publici pentru a sponsoriza aventurile unor generali.

USR și corifeii „pensiilor speciale” au atacat și umilit constant haina militară. Eliminarea pensiilor militare de stat a devenit „proiect de țară”. O națiune întreagă privește cum sunt umiliți cei care au jurat să o apere „chiar cu prețul vieții”.

Niciunul din cei care-i atacă furibund pe militari nu are curajul să se îndrepte împotriva interlopilor, clanurilor și grupurilor de interese care au subordonat Armata. Câte dezbateri parlamentare a inițiat USR prin care să solicite argumente privind existența unui club sportiv profesionist în interiorul Armatei?

Dezvăluirile care au anticipat dezastrul

Cel puțin public, Marcel Ciolacu se declară revoltat de recentele „descoperiri” ale Corpului de control al premierului. „Avem un raport preliminar. Statul a investit 100 de milioane de euro la CSA Steaua. Acum așteptăm raportul final.” Verificată a fost doar perioada 01 ianuarie 2021 – 30 iunie 2023.

Cum adică „a investit”? De ce ar investi statul într-un club profesionist aflat în subordinea Armatei? Care este rațiunea? Nu, nu a investit. A irosit! Pur și simplu a aruncat banii pe fereastră.

Ce coincidență! Corpul de control al premierului Ciolacu a ajuns exact la suma pe care o aduceam în atenție în articolul „Jefuirea fondurilor publice. Cum să fie altfel? Informațiile ne sunt furnizate de angajați ai CSA „Steaua”. Cele mai multe au fost disponibile publicului cu mult anterior scandalului închirierii stadionului.

Într-un alt articol, „CSA „Steaua”, oglinda corupției din Armată”, opinam că „sub conducerea col. Bichir, CSA „Steaua” are cele mai proaste rezultate din istorie. În condițiile unui buget care îl depășește pe cel al Ministerului Sportului. În perioada 2021-2023, bugetul clubului a depășit 100 mil. euro.” Era suficient pentru Corpul de control al premierului să citească materialele noastre.

De unde surprinderea celor care abia astăzi constată câți bani își permit generalii să irosească?

De ce acuzăm generalii Armatei de complicitate la jefuirea banului public? Pentru că, dacă nu au participat direct, au știut, dar au tăcut.

Din raportul preliminar primit de Ciolacu, și informațiile scurse „pe surse”, se pare că peste 20 mil. euro nu pot fi justificați de angajații UM 02301 București. Iarăși, politicienii și parte din opinia publică sunt copleșiți de indignare. Serios? Dar până acum unde ați fost?

Garanția insuccesului: externalizarea managementului

Astăzi politicienii se declară surprinși de jaful care se întâmplă la CSA „Steaua”. Deși au fost zeci de articole și informații concrete privind delapidarea fondurilor publice printr-o afacere incompatibilă cu apărarea națională. Unde au fost siderații de astăzi? La conducere! Ipocriți, așa cum le stă frumos unor politicieni.

Victor Ponta, aflat anterior în scaunele premierului Ciolacu, declară nonșalant că „Stadionul (Ghencea n.r.) a fost sechestrat de un bugetar îmbrăcat (din păcate) în uniformă de militar, care plângea pe la showuri televizate!”

În perioada anilor în care Ponta conducea România, secția de baschet a UM 02301 era „sechestrată” de prietenul lui, Virgil Stănescu. Prin Asociația ASBC Atletic București, Virgil Stănescu a beneficiat de multe milioane de euro din sponsorizări. Contractul cu EximBank a fost posibil și pentru că Ponta a intervenit și a schimbat conducerea băncii de stat.

Stănescu a fost manager al secției de baschet a UM 02301 printr-o Fundație pe care o controla.

Unul din modurile prin care banii Armatei sunt „spălați” în afacerea CSA „Steaua” este „externalizarea managementului secțiilor sportive”. O situație care se întâlnește la majoritatea sporturilor de echipă.

Coincidența face ca imediat după ieșirea lui Ponta din sfera puterii să se întrerupă și colaborarea lui Stănescu cu CSA „Steaua”. Una care a implicat și Primăria Generală a Capitalei condusă de Gabriela Firea.

Baschetul și „afacerea Stănescu” sunt doar un exemplu. Prin externalizare, toate sporturile de echipă au urmat aceeași rețetă a … insuccesului. Sunt peste 10 ani de când CSA „Steaua” nu a mai câștigat un titlu național la sporturile de echipă.

Hidra are mai multe capete

Este determinat premierul Ciolacu să verifice cu adevărat activitatea CSA „Steaua”? Sau este o altă acțiune prin care simulează îngrijorare pentru modul în care sunt cheltuite fondurile publice?

Este președintele PSD cu adevărat hotărât să clarifice situația uneia din căpușele istorice ale Bugetului Armatei? Sau doar are un reflex de orgoliu față de atitudinea sfidătoare a conducerii UM 02301?

Pentru că o investigație onestă ar trebui să verifice și cum a fost posibil ca, în interiorul Armatei, să fie tolerată și să prolifice o afacere cu puternice conotații interlope și penale. Actuala conducere a UM 02301 nu poate fi exonerată. Dimpotrivă. Cei care au dat ordinele și cei care au controlat sunt, însă, principalii vinovați.

Conducerea MApN și structurile care au în subordine sau coordonare clubul refuză asanarea grupurilor de interese veroase din spatele afacerii „CSA Steaua”. Încercările premierului Ciolacu sunt furtună într-un pahar cu apă, dacă nu sunt finalizate.

Marcel Ciolacu ar putea, de exemplu, să înceapă prin a solicita Corpului de control și inspecție al MApN rezultatele controalelor din ultimii 6 ani. Va avea surpriza unor atitudini incompatibile cu o structură de control. Toleranță, dezinteres, incompetență, denaturarea sau disimularea adevărului în concluzii care sfidează bunul simț.

Câte controale au generat eliminarea disfuncțiilor și derapajelor?

Corpul de control al MApN este structura internă care a desfășurat cele mai multe acțiuni de verificare a activității CSA „Steaua”. (Verificări au făcut și Direcția Audit Intern sau Direcția Antifraudă, din subordinea MApN, dar și Curtea de Conturi.)

Din ianuarie 2021 Corpul de control al MApN este condus de gl.mr.dr. Constantin Luca. Fost director al Casei de Pensii a Armatei și fost șef al Direcției Audit Intern din MApN. Unul din contabilii care au bulversat Armata.

Un premier hotărât sau un alt balon de săpun?

Din aprilie 2021, UM 02301 are la comandă un ofițer care încadrează funcția de „șef Birou inspecții” la Corpul de control al MApN. A verificat cineva probitatea și integritatea col. Răzvan Bichir, anterior numeroaselor împuterniciri la conducerea CSA „Steaua”?

Apoi, din informațiile noastre, locțiitorul șefului Corpului de control al MApN, col.dr. Adrian Antip, a fost văzut deseori în biroul col. Bichir de la UM 02301 București. Și col. Antip ar putea da multe detalii privind controalele la CSA „Steaua”. Pe multe le-a condus personal. Un exemplu la întâmplare: transferul către CSA Steaua a sute de copii de la „Școala de fotbal Dănilescu”. Unul din controalele „cosmetizate” de fostul șef al Serviciului control operativ.

În mai multe materiale (aici și aici) am prezentat cum Corpul de control al MApN a fost transformat într-o feudă în care sinecurile se împart obedienților. Sunt nume și date concrete care ar fi meritat investigații serioase. Dar nu de către structurile interne. Acestea sunt angajate doar pentru acțiuni de exonerare sau linșaj, în funcție de interese.

Marcel Ciolacu a trimis Corpul de control la UM 02301 București. O decizie salutară, deși conjuncturală. Rămâne de urmărit cât de departe este dispus să meargă. UM 02301 București este fieful generalului Ciucă. Bichir și Luca sunt protejații fostului premier. La fel ca toți cei din proximitatea CSA „Steaua”. Greu de crezut că vom vedea rezultate spectaculoase.

Indiferent până unde va îndrăzni să investigheze Corpul de control al premierului este greu de ocolit singura concluzie de bun simț:

Până când nu va fi desființată această reminiscență a comunismului vor mai curge încă multe zeci de milioane de euro din bugetul țării în buzunarele căpușelor ascunse sub sigla CSA „Steaua”. În tot acest timp românii sunt obligați să suporte alte biruri pentru a acoperi „găurile din Bugetul Național”. Ce se întâmplă cu cei care le produc?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns