Tusea, junghiul și prostănacul

Anunțuri publicitare

Prostănacul nu mai este demult apelativ peiorativ. „Mircea Geoană s-a purtat ca un prostănac” afirma Iliescu în 2005. Aproape că l-a alintat. Peste 15 ani Prostănacul ajungea numărul doi în NATO.

Prin urmare, prostănac nu e chiar o jignire. Ar fi mai mult un alint, un exces de tachinare. Prostănacul poate fi un om inteligent care „calcă în străchini”, ne-a spus mai târziu tot Iliescu.

„Tusea si junghiul” își dau întâlnire în pneumonii. Dureros pentru persoana afectată, aproape inofensiv pentru societate. Până când un prostănac îi promovează drept vectori de imagine ai Armatei.

Astfel, joi seara, într-o emisiune moderată de Radu Tudor, au fost chemați „tusea, junghiul și prostănacul”… să liniștească națiunea. La o oră de la care programele sunt interzise minorilor, pe scaunele din platoul Antena 3 s-au așezat, stingher, trei generali. Îmbrăcați în hăinuțe „gata de luptă”, de puteai să juri că pleacă direct pe front.

Națiunea fremăta de nerăbdare să afle dacă ne atacă rușii, râșii sau cocostârcii.

Ei bine, aproape o oră, „tusea, junghiul și prostănacul” au dezbătut public pe marginea unor „elemente dintr-o dronă, descoperite într-o zonă nepopulată”. Cuvintele aparțin generalului Daniel Petrescu, conducătorul oștilor române.

Generalii Petrescu, Pană și Panait nu s-au obosit să explice cum au murit 8 militari români pe timp de pace, într-un accident aviatic stupid. Toți trei fiind responsabili și vinovați moral pentru tragedia în urma căreia 8 familii și-au pierdut fii, soții sau tații, dar nu au nicio remușcare.

Morții cu morții, Petrescu, Pană și Panait cu funcțiile în care par zidiți. Litera „P” pare condiție pentru funcțiile importante din Armată. Aia de la… prostănac, penibil, păcălici.

Cei trei „P” au delirat aproape o oră pe marginea unor resturi dintr-un aparat de zbor. O dronă de cercetare foarte probabil. Nici măcar nu o putem numi armament.

Un șef al Armatei detașat de problemele apărării României

Petrescu recunoaște că a fost alertă aeriană, în noaptea de duminică spre luni, dar nu știe când a căzut drona. „Este probabil să fi căzut atunci” afirmă șeful Armatei. Generalii noștri nu lucrează decât cu probabilități.

Deși erau înștiințați de atacul rusesc, deși angajarea tot mai intensă a dronelor, de toate tipurile, este de notorietate, Petrescu și Pană nu s-au gândit să dispună măsuri de supraveghere multimensională a spațiului din proximitatea granițelor.

Culmea tupeului sau ironiei. În perioada 11-15 septembrie 2023, în Delta Dunării se va desfășura un exercițiu comun româno-american. Facem abstracție de război și poziționarea în apropierea graniței. Dă-le-n colo de amenințări! Dar nici măcar pentru pregătirea unui astfel de exercițiu nu au deplasat trupe să supravegheze zona?

Interviul cu cei trei generali a debutat fulminant. Generalul Petrescu a avut un puseu de sinceritate. Unul care-i contestă integritatea facultăților mintale. Ce caută personajul în fruntea Armatei? Chiar nu vă este rușine?

În momentul în care au început să apară mai multe informații în spațiul public, inclusiv acele detalii… dacă vă amintiți este și un filmuleț pe care partea ucraineană l-a prezentat și în care este prezentată tot o explozie, asta ne-a pus pe pista falsă de a ne concentra pe explozia unei drone pe teritoriul României.

Atunci când s-au înmulțit informațiile din spațiul public am dispus măsuri și de verificare la fața locului, scotocire, astfel încât să eliminăm orice posibilitate că o dronă ar fi căzut sau n-ar fi căzut pe teritoriul României”.

Bă, ești nebun? Adică Armata României reacționează doar în urma unor informații apărute în spațiul public? Dacă trec rușii Prutul, Petrescu nu dispune măsuri decât după ce se înmulțesc „informațiile în spațiul public”? Prostănacul, dacă nu-l informează „spațiul public”, se culcă șeful Apărării și se trezește prizonier de război.

Generalii noștri sunt incapabili să ia decizii

De ce mai plătim atâția generali dacă apărarea României se bazează doar pe „informațiile din spațiul public”? Petrescu nu are nici măcar curiozități. „Pană, Panait vedeți băăă că a căzut ceva în Deltă! Or fi grânele lui Zelensky, proteza lui Biden, ochelarii lui Iohannis sau geanta lu’ doamna Carmen! Aruncați și voi un ochi pe acolo” Nimic! Pentru Petrescu nu există curiozități privind apărarea României.

Avem pretenția să-și îndeplinească generalii sarcinile? Aiurea! „Tusea, junghiul și prostănacul” sunt doar niște marionete. Chiar crede cineva că ei comandă altceva decât cafele?!

Majoritatea generalilor noștri suferă de o boală cumplită: incapacitatea de a lua decizii. Mai ales sub presiune.

Nesiguri și sufocați de angoase, apelează la subterfugii prin care diluează responsabilitatea deciziilor. Înființează grupuri sau comitete de sprijin decizional. O recunoaștere a stângăciei cu care își exercită prerogativele.

Se ascund invariabil în spatele juriștilor. Pentru că sunt incompetenți și slab pregătiți, nu cunosc legile și regulamentele. Trăiesc permanent cu teama ca ordinele lor să nu fie ulterior atacate în instanță. Preferă să amâne sau pur și simplu să evite deciziile importante.

Aseară, în fața lui Radu Tudor, au fost trei generali copleșiți de evenimente, timorați și speriați. Trei generali lipsiți de prestanța și siguranța care să degaje încredere și profesionalism. Trei generali care fac deservicii Armatei prin simpla prezență într-un platou de televiziune.

Ce a văzut România? Cum generalii de la vârful Armatei sunt incapabili să comunice coerent. Cum acțiunile lor sunt bazate pe presupuneri și amatorism. Cum tremură sub întrebările unui jurnalist, altfel prietenos. Cum sunt mai îngrijorați de propria perenitate în funcții decât de îndeplinirea misiunilor.

Capo di tutti capi

Nu știu ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, nu vreau să speculez” declara astăzi, 8 septembrie, cel care a promovat în funcții „tusea, junghiul și prostănacul”. Ciucă n-a avut curajul să urmărească emisiunea. Era dureros, chiar și pentru el.

L-a auzit cineva, vreodată, pe Ciucă asumându-și responsabilitatea? Altfel, el mai lipsea aseară. Păcală și Prostănacul ar fi făcut din emisiunea lui Radu Tudor una de divertisment.

Întrebat dacă se impune o demisie sau o evaluare a ministrului apărării, după comunicarea deficitară a informațiilor privind drona prăbușită, Ciucă a răspuns: „Nefiind într-o asemenea postură, dați-mi voie să nu comentez o astfel de decizie. Fiecare dintre noi trebuie să evalueze și să ia propria decizie“. Discret, voalat, dar fără echivoc, așa cum îi place fostului șef al Apărării.

Generalul Petrescu a fost propunerea lui Ciucă pentru conducerea Armatei. Dottore a ignorat generali ca Vasile Toader, Ovidiu Uifăleanu sau Dumitru Scarlat, ofițeri mult mai bine pregătiți și cu o statură intelectuală incontestabilă. Primul a fost exilat la Bruxelles, ceilalți doi au fost umiliți până când, scârbiți, au trecut în rezervă.

Ciucă a fost cel care a contribuit la demiterea generalului Anastasof de la conducerea Forțelor Aeriene. Un contestatar al achiziție avioanelor F-16 și sistemelor Patriot. Pur și simplu l-a linșat.

Pe generalul Pană, obedientul perfect, tot Ciucă l-a inventat. De peste 6 ani conduce Pană aviația militară. O perioadă în care atât de multe nereguli s-au întâmplat încât ar trebui înființat un DNA special doar pentru Forțele Aeriene.

Viceamiralul Panait a fost tot alegerea lui Ciucă. Prestația „marinarului” din platoul Antena 3 este edificatoare pentru motivele pe care le-a avut dottore: a ales un ofițer șters, umil, fricos, slugarnic.

Când s-au apucat generalii serios de scotocit

Nu ne poate acuza nimeni că am fi suporteri ai ministrului Tîlvăr. Dimpotrivă. Este, însă, oportun să demisioneze? Poate. Mai ales dacă a avut informațiile de la militari.

Am subliniat în materialul de ieri că este posibil ca decizia să fi fost exclusiv politică, dar… generalii au fost cei care i-au livrat informațiile. Ei sunt principalii vinovați. Să nu se simtă neglijați!

În fața națiunii Petrescu declară că nu se „derobează” de responsabilitate. Sublim! „Tusea, junghiul și prostănacul” își toarnă cenușă în cap, dar nu se consideră sacrificați pe altarul intereselor politice. Ei poate nu, dar Armata este. Ei poate nu au demnitate, orgoliu și onoare, dar Armata nu trebuie terfelită cu atâta nerușinare.

Cum este posibil ca șeful Armatei să afirme că „din momentul în care am căutat serios a durat câteva ore până am descoperit elementele din acea dronă”. Noaptea minții! Adică două zile ce s-a întâmplat? Au căutat așa, mai pe chill și relaxare? Au căutat … neserios? Generalii ăștia încă mai sunt în funcții!?

O seară tristă pentru Armata României. Cum să-i susții cauza când are astfel de conducători?

Tusea, junghiul și prostănacul” sunt relevanți pentru majoritatea generalilor de astăzi ai Armatei: incompetenți, obedienți, fricoși, slugarnici. Cum spuneam, cei promovați sau susținuți de Ciucă. Cum e turcul și pistolul.

În urmă cu mulți ani, aveam generali care n-ar fi acceptat pe niciunul din „trio prostălăi” să le ducă mapa. Din păcate astfel de generali nu mai sunt printre noi, sunt în rezervă sau exilați.

În prezent Armata României se află într-o criză atât de profundă de lideri încât să nu ne surprindă dacă va externaliza managementul la vârful ei. Directorul dintr-o multinațională ar avea mai multă coloană vertebrală, discernământ și fermitate decât nefericitul din fruntea Armatei.

Post Scriptum

În Armata României există un Regulament în care sunt prevăzute compunerea și portul, pe timp de pace, al uniformelor militare. Să te prezinți în fața națiunii, la o televiziune de știri, în uniformă militară combat denotă indiferență față de regulamente.

Care mai este rolul uniformei militare de oraș și serviciu dacă, pe timp de pace, generalii umblă prin Capitală echipați de luptă? Că de aia se și numește „combat”. România nu este în război, la miezul nopții nu sunt aplicații sau exerciții în București, iar generalii respectivi sunt doar niște politruci care conduc din birou.

De ce la paradă, când toată trupa este îmbrăcată cu uniforma combat, generalii noștri sunt în ținută de oraș? Ce au vrut să demonstreze aseară? Vor să fie solidari cu Zelensky? Bufonul care sfidează, în tricou și pantaloni combat, pe timpul întâlnirilor diplomatice desfășurate în afara Ucrainei.

Pe cine încearcă să impresioneze „trio păcălici”? Unii chiar ar putea crede că au fost duși cu forța la Antena 3. Nici fețele nu-i ajută să susțină contrariul.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

4 comentarii

  1. Super articol. Insa din nou …Zelenski ?! Ce ai mai frate cu omul ?! Te pricepi si la fashion?! Și cum e aia sa fi ,,exilat la Bruxelles” ?! Ar fi tot una cu Vorkuta sau Bărăgan ?! In fine. Ar mai fi unul Hari Bucur Marcu care ne bucura cu chestia că e super ok cum că 99 % cu teoria și 1 % cu practica in MApN. Hai liberare !

  2. Nu am auzit o vorbă despre traseul dronelor care bombardează porturile (în prezent ale ucrainenilor) de pe Dunăre. Dacă privim harta, pare logic ca dronele să le „bombardeze” dinspre România. Teoretic, ucrainenii nu ar avea dreptul să le vâneze cât timp traversează România și, tot teoretic, armata română sau trupele staționate în România, ar avea dreptul să le „interzică” trecerea. Că, practic, România e tolerantă cu cei care trec pe la noi ca pe propria moșie, sau că tupeul rusesc este mult peste „prietenia” de veacuri cu poporul român, e doar un incident minor în „lunga istorie de bună vecinătate”

    1. Domnule Câmpeanu,

      Ești tare dus cu sorcova!
      Chiar crezi că rusul are nevoie de spațiul aerian al României pentru a lovi silozurile din Izmail și Reni? Numai un analfabet functional în ale Armatei poate susține inepțiile dtale!

Lasă un răspunsAnulează răspunsul