„Un raport guvernamental”… despre militari

„Un nou raport guvernamental subliniază situațiile umilitoare pe care trebuie să le suporte militarii, în cazărmile din toată țara. Un document care aduce în atenție cum tinerii militari sunt obligați să accepte condiții mizerabile. De la dăunători, cum ar fi gândacii și ploșnițele, până la deșeuri toxice și chiar șobolani. Sănătatea și siguranța militarilor sunt puse în pericol, iar situația riscă să afecteze serios moralul trupei.

Mulți militari s-au plâns de calitatea apei, murdară și imposibil de băut. Alții sunt nemulțumiți de sistemele de aer condiționat și de încălzire stricate, obligându-i deseori să-și cumpere aparate proprii de răcire sau să apeleze la încălzitoare nesigure, pentru a le oferi un minim confort termic în lunile mai reci.

În schimbul angajamentului și sacrificiilor pe care personalul Armatei le face, atunci când se oferă, voluntar, să-și apere națiunea, Ministerul Apărării are obligația morală de a se asigura că spațiile în care locuiesc și lucrează se ridică la nivelul efortului acestuia” a fost declarația unui oficial responsabil cu infrastructura Armatei.”

Paragraful este un extras dintr-un articol publicat duminică, 24 septembrie 2023, de canalul Fox News. Nu este despre Armata României ci despre cea a Statelor Unite.

Situația cazărmilor în care își desfășoară activitatea militarii români nu preocupă pe nimeni atât de mult încât să facă obiectul unui raport public. În general Armata României este o instituție lipsită total de transparență. În spatele secretului militar se poate ascunde orice. Mai ales adevărul!

Fox News aduce în atenție un raport de 118 pagini al Biroului de Responsabilitate Guvernamentală / BRG din SUA. O agenție independentă, nepartizană, care oferă servicii de audit, evaluare și investigare pentru Congresul Statelor Unite.

Niciodată, în ultimii 33 de ani, o comisie parlamentară nu s-a interesat care este situația reală a Armatei României. Pe nimeni nu interesează cum se instruiește, cum locuiește sau cum se hrănește militarul român.

Termopane și aer condiționat, lux românesc

Cine a îndeplinit misiuni alături de militarii americani știe, probabil, că valoarea acestora trece dincolo de imaginea din filme. Cu siguranță nu sunt toți Rambo sau Chuck Norris, dar sunt dedicați, bine pregătiți, loiali și determinați.

Nu ne-am propus să-i promovăm, dar trebuie subliniat că își tratează, în operații, camarazii, indiferent de naționalitate, ca pe proprii compatrioți. Nu sunt multe armate ale Alianței care să procedeze la fel.

Altfel, soldații americanii au probleme similare cu cele ale celor români. De la condițiile de instruire până la cele de trai și salarizare. Mai puțin în ce privește respectul societății și al politicienilor față de militari. Aici orice comparație ar fi insultătoare pentru americani.

Raportul menționat de Fox News aduce în atenție două aspecte care ar trebui să dea de gândit și politicienilor noștri. Mai întâi, existența unui organism de control independent care poate oferi, din exterior, o radiografie obiectivă a Armatei. Apoi, ar trebui să alarmeze faptul că situația de care se vorbește în raportul BRG este întâlnită în Armata României până la cel mai înalt nivel.

Ministerul Apărării și Statul Major al Apărării își desfășoară activitatea într-o clădire moștenită de la comuniști. Spațiile au fost sufocante încă de la început. Astăzi se poate respira doar pentru că majoritatea birourilor au procentul de încadrare sub 50%. Încăperile rămân, însă, întunecate, prăfuite, insalubre cu aspect de cavou în stil gregorian. Băile sunt la limita dintre rustic și medieval, iar lifturile ridică adrenalina amatorilor de senzații tari.

O cazarmă, aflată în mijlocul Capitalei, care asigură cu greu condițiile minime de securitate și sănătate în munca. Aerul condiționat, câteva termopane și uși de sticlă ar fi trebuit să modernizeze o clădire care n-a avut parte de nicio atenție de la darea în exploatare.

Armata cu cai și pistoale de lemn

Situația în care se află clădirea Ministerului Apărării nu este atât de tragică față de multe alte cazărmi în care își desfășoară activitatea militarii noștri.

Clădiri aflate într-un grad avansat de deteriorare. Încăperi înecate în mucegai și igrasie. Birouri în care nu sunt respectate standardele minime de lucru și în care sunt îngrămădiți câte 4-5 angajați. Băi și WC-uri arhaice, care insultă bunul simț și igiena. Spații sufocante pe timp de vară și lipsite de căldură pe timp de iarnă.

În ultimii ani, ce-i drept, condițiile de lucru ale militarilor s-au mai îmbunătățit. Clima blândă a făcut ca iernile să fie traversate mai ușor, în timp ce valul de demisii din Armată a eliberat spațiile din birouri. Trăim în țara în care dacă nu faci nimic lucrurile se reglează de la sine.

Situația clădirilor provoacă disconfort celor din statele majore și personalului administrativ. Pentru soldați este mult mai greu.

În multe unități vestiarele sunt inexistente sau improvizate. Condițiile de recuperare după efort nici n-au fost avute în vedere. Un elementar duș, la sfârșitul unei zile de instrucție, este un lux pe care nu și-l permit mulți.

Din cazărmi au dispărut până și tradiționalele popote. Militarii se hrănesc prin Glovo și Tazz. Generalii României nu înțeleg că hrănirea nu influențează doar succesul operațiilor, dar tine și de un minim respect arătat militarilor. În Armata României nu există nici astăzi un sistem coerent de hrănire. Improvizații și soluții pompieristice.

Militarii, români sau americani, au parte de tratamente similare. În misiunile pe care le desfășoară în afara teritoriului național condițiile sunt bune spre foarte bune. În unitățile de dislocare la pace acestea pot fi proaste spre execrabile. Diferența o face atitudinea statului și a societății față de militari.

Cine își asumă un audit extern al Armatei?

În Statele Unite există organisme independente care pot verifica modul în care sunt tratați militarii. Acestea nu sunt subordonate Armatei. Cei care desfășoară controalele nu sunt nevoiți să pocnească din călcâie în fața generalilor.

Nu există societate perfectă, cum nu există soluții magice, care să elimine complet disfuncțiile. Nereguli și derapaje vor fi mereu. Există, însă, mecanisme care pot regla sincopele. Care pot limita sau elimina parte din abuzuri.

Nicio comisie parlamentară nu și-a făcut timp să controleze, inopinat, cazărmile Armatei României. O acțiune concertată prin care să fie verificate 15 – 20 de unități militare din garnizoane mai puțin spectaculoase. Și care nu au timp să văruiască bordurile și copacii.

Armata nu a avut bani pentru indexările legale ale pensiilor militare de stat. Toate modificările produse asupra Legii 223/ 2015, elaborate de specialiștii și generalii Armatei, au produs economii pentru achiziții de echipamente. Pe care nu le-am primit nici astăzi.

Au rămas ceva bani și pentru investiții în infrastructură, dar nu în beneficiul soldatului român. În general Armata s-a implicat să asigure condiții de lucru unor structuri administrative sau multinaționale. Nu au fost bani pentru militarii români de la baza carierei. Ei pot să mai aștepte.

Raportul prezentat de Fox News este un exemplu de interes pentru militari și Armată. Unul care ar putea fi preluat și de România. O structură independentă, subordonată Parlamentului, care să poată verifica, obiectiv și onest, starea Armatei.

Mai întâi, situația infrastructurii și a condițiilor de trai și instruire ale militarilor noștri. Apoi, înzestrarea și modul în care au fost cheltuite procentele generoase de la Buget. În cele din urmă, o structură de audit extern ar putea să se aplece asupra învățământului, asistenței medicale și, mai ales, rezervei Armatei.

Altfel, în situații de urgență, ne vom ascunde toți în izoletele de beton instalate de Arafat în Deltă.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns