De când a preluat dottore Ciucă controlul total al Armatei, România a alocat pentru achiziția echipamentelor militare, exclusiv de la partenerul strategic, peste 30 mld. dolari. Doar anul acesta MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru achiziții care depășesc 20 mld. dolari!
La începutul lunii august MApN a cerut „aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „avion multirol de generația a V-a, F-35” prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales
Un program de înzestrare care urmează să se desfășoare în două faze. Faza 1 (două escadrile – 32 de avioane) și Faza 2 (1 escadrilă – 16 avioane).
Faza 1 a programului de înzestrare va fi inițiată în anul 2023 și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a suportului logistic inițial, a serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și de muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 mld. dolari.”
Din documentul înaintat Parlamentului de către MAPN rezultă o valoarea totală a programului F-35 de 10 mld. dolari.
În urmă cu doi ani Polonia semna un acord de achiziție a 32 de avioane F-35 pentru suma de 4,6 mld. dolari. La fel ca în cazul sistemului Patriot noi cumpărăm cu 50% mai scump decât Polonia. Și fără offset!
DNA ce face? Când termină cu teza de doctorat a lui Ciucă și cu găinăriile PSD-ului își face timp și pentru zecile de miliarde irosite de MApN?
De unde graba Armatei de a solicita deja fondurile pentru achiziția unor aparate de zbor care vor fi livrate, cel mai devreme, peste 7-10 ani? De ce se grăbește Armata să se ocupe de un „alt” program de înzestrare cu avioane multirol când niciunul din programele anterioare nu a fost finalizat?
O flotă aeriană… la pământ
„Programul avion multirol” a început în anul 2011. Am reușit să adunăm o escadrilă de avioane F-16 Falcon abia 10 ani mai târziu. Vechi și trecute prin procese de cosmetizare mai grav decât imaginea PSD-ului. Cu toate acestea nici astăzi nu suntem capabili să angajăm mai mult de 4-5 avioane simultan, nu avem operaționalizate capabilitățile de instruire, iar unele din aparate sunt deja canibalizate.
Cum între timp s-a luat decizia ca MiG-21 să fie retrase de la zbor, Forțele Aeriene Române nu pot ridica de la sol mai mult de 2 escadrile. Dacă numim „escadrilă” o formațiune mixtă compusă din avioane de transport și IAR-uri. Am avea șanse într-o luptă aeriană doar dacă nu participăm. Refuzăm pur și simplu lupta și i-am umilit pe ruși (cine altcineva să ne atace?) cu indiferența noastră.
În noiembrie 2022, premierul-președinte-general-impostor dottore Ciucă, anunța: „Am semnat contractul de cumpărare a 32 de avioane F-16 în stare operațională, din Norvegia. Primele aparate vor sosi în 2023… Ministerul Finanțelor va asigura credite de angajament în valoare de 494 milioane de euro, necesare semnării contractelor”. Accentul cădea pe „în stare operațională”! Un exces de mărinimie, puteam să cumpărăm avioane de carton la preț de nave intergalactice!
Luni, 15 mai 2023, România retrăgea oficial din exploatare avioanele MiG – 21 LanceR. În aceeași zi Norvegia anunța că „nu dispune de minimul personal tehnic necesar desfășurării lucrărilor de mentenanță pentru avioanele de luptă livrate de compania americană Lockheed Martin”. Consecințe? Avioanelor F-16 vor ajunge în România… cândva, dar niciunul anul acesta.
Foarte probabil FedEx-ul va confunda, iarăși, România cu Ucraina. Să nu se simtă Patriot-ul izolat printre străini.
Românul nu este rusofil!
De la intrarea în politică a doctorului Ciucă, România a transferat către americani, sau se angajează să o facă, contravaloarea unui PNRR. Stăm cu căciula în mână la Bruxelles pentru o tranșă de 2-3 mld. euro. Ne milogim pentru împrumuturi care să peticească sărăcia, dar cheltuim iresponsabil pentru Apărare.
Marota rușilor care ne atacă este fluturată zilnic pentru a justifica trădarea și pauperizarea populației. Nu ne atacă nimeni! Nici măcar rușii. De ce ar face-o?
România întreagă e un Vaslui în care Buzatu și Farmazon fac legea. De ce să ataci o țară care se oferă gratis?
De ce ne-ar ataca rușii când prietenii lor, austriecii și ungurii, au mai multe afaceri în România decât populația indigenă? De ce ne-ar ataca rușii când ura noastră față de ei este singurul argument care ne-ar motiva să luptăm? S-au ferit să ne atace în perioada în care eram o enclavă într-o mare slavă, de ce ar face-o astăzi?
Să ne atace rușii ar fi șansa renașterii noastre ca națiune. Suntem un popor pe care doar astfel de amenințări îl trezesc din letargie și indolență. Până nu atingem fundul prăpastie vom continua să votăm PSD și PNL.
Românii nu sunt rusofili și nu vor fi niciodată! Asta nu înseamnă că trebuie să înghițim, ca vitele, tot fânul pe care ni-l vând unii pe post de hrană ecologică.
Dorim să ne înzestrăm cu tehnologie și echipamente de ultimă generație? Este o atitudine firească și fără să ne fie fluturată amenințarea rușilor care ar dori să ne cotropească. România trebuie apărată împotrivă oricărui stat care ne amenință existența.
Cu siguranță avem printre noi și suporteri ai rușilor, dar poporul român nu este rusofil. Cum nici cei care reclamă demnitate națională nu sunt. „Dușmanul dușmanului meu” nu este neapărat un prieten loial și sincer.
Dottore Ciucă, „Buzatu” de la liberali
Începând cu anul 2017, care a consemnat activarea doctorului Ciucă și intrarea de facto în politică, România a angajat zeci de miliarde pentru achiziția unor echipamente viitoare sau… virtuale.
Bateriile Patriot au costat peste 4 mld. dolari. Le-am plătit integral, încă din 2019. Imediat după ce doctorul Ciucă a intrat în Guvern. Astăzi nu avem pe teritoriul României mai mult de o baterie.
Cele 47 de aparate F-16 ne costă peste 1,5 mld. dolari. Programul Piranha V, cel care înzestrează Armata cu transportoare neflotabile, mai adaugă 1 mld. dolari.
Achiziția sistemelor integrate de apărare antiaeriană SHORAD (cu rază scurtă de acțiune) și VSHORAD (cu rază foarte scurtă de acțiune), încuviințată de Parlament la începutul acestui an, depășește 4,5 mld. dolari. Tot anul acesta Armata a primit aprobare pentru programul „mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI“. Încă 3,2 mld. dolari.
La sfârșitul lunii iulie MApN a lansat licitația pentru obuzierele şi muniția de 155 mm. Valoarea estimată a contractului este de 2 mld. dolari.
Programul de înzestrare „rachetă aer-aer dirijată radar”, realizat în baza unor acorduri de tip „Guvern la Guvern” (nu spunem cu cine) presupune un mărunțiș de 0,6 mld. dolari. La fel și achiziția rachetelor anti-navă NSM (Naval Strike Missile) și a radarelor tridimensionale, care adună împreună „doar” 0,5 mld. dolari.
În bazele americane de la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Cincu, România își propune să investească peste 5 mld. dolari, în următorii 20 de ani. Subliniam, la începutul materialului, cum programul „avion multirol de generația a V-a, F-35” ne va costa cel puțin 10 mld. dolari.
Dacă mai adăugăm tancurile Abrams, navele de patrulare (offshore patrol vesel, tot un concept american) sau modernizarea sistemelor de armament de pe fregate (cu soluții furnizate de industria partenerului strategic) mai adunăm cel puțin 1 mld. dolari.
Prea săraci să cheltuim prost banii!
Un total de 30 mld. dolari pe care România îl angajează în perioada 2015 – 2035. Mai mult decât întregul PNRR! Bugetul Educației și Sănătății pentru câteva decenii este irosit pentru a asigura existența politică a unor nulități.
Toți acești bani sunt prețul pe care îl plătim pentru a-l avea pe Nicolae Ciucă și camarila lui la vârful politicii românești.
Pentru a suporta un sfertodoct, un impostor, un hoț intelectual în Parlamentul României și în fruntea Guvernului am cumpărat echipamente fără discernământ. Pentru ca același individ, lipsit de calități, morală și loialitate față de țară și camarazi, să-și netezească drumul către Cotroceni România își îndatorează generațiile viitoare.
În comparație cu dottore Ciucă, Dumitru Buzatu pare un amator, un novice! Cum să nu se enerveze Ciolacu?
Este dincolo de orice dubiu nevoia de modernizare a înzestrării Armatei României, dar… toate cheltuielile menționate nu operaționalizează capabilități integrate într-o concepție unitară. Forțele Terestre se confruntă cu deficite și provocări greu de imaginat. Cu 6 mld. dolari am echipa și instrui două divizii la nivelul Armatei SUA. Plus o flotă impresionantă de drone!
Chiar nu învățăm nimic din experiența războiului din Ucraina? Elicopterele sunt mai utile decât tancurile, iar sistemele de apărare aeriană mai viabile decât flotele de avioane.
Infrastructura militară a României este într-o stare avansată de degradare. Militarii noștri sunt prost echipați, instruiți și înzestrați. Deficitul enorm de personal este ascuns prin comunicate mincinoase (vezi materialul următor). Fiecare prezumtivă amenințare primește răspuns tânguieli și văicăreli. Cerșim mai multe trupe aliate.
O țară care de peste 7 ani investește 2% din PIB în apărare improvizează adăposturi penibile pentru a-și proteja populația. Nu avem niciun plan, nu avem niciun nivel de ambiție nu avem obiective clare și precise. Cumpărăm haotic, diletantic, la întâmplare.
Pe hârtie avem o Armată minunată. Păcat că nu ne poate apăra țara.