Propagandă sau „mințiți poporul cu televizorul”

Anunțuri publicitare

Televiziunea Română face ce știe cel mai bine, încă de la înființare, propagandă în sprijinul Puterii. O instituție energofagă care consumă bani publici pe producții îndoielnice.

Într-un material, care ascunde abil adevărul, TVR 1 afirmăRomânia ar fi avut șansa de a vinde transportoare blindate. Din păcate, s-a întâlnit ghinionul cu neșansă.

Adelin Petrișor, un Radu Tudor mai discret și modest, a răspândit o știre în care eroarea și minciuna colaborează cu propaganda și manipularea.

România a ratat ocazia de a exporta transportoarele Piranha V fabricate la București. Vinovată este „insuficiența legislativă”. Peste 100 de blindate ar fi cumpărat bulgarii, taman de la noi.

România nu are o agenție care să poată face înțelegerile între guverne”, afirmă Peștișor. Serios? Și înțelegerile Guvern la Guvern, prin care am achiziționat tehnică de zeci de miliarde, cum s-au întâmplat?

În realitate, România are C.N. „Romtehnica” S.A. Înființată prin HG 738/ 2001, aceasta se află în coordonarea MApN și desfășoară activități sau servicii de import-export cu produse și echipamente de apărare, securitate și speciale.

Actualul director general „Romtehnica”, Nicolae Nasta, este fostul secretar de stat și șef al Departamentului pentru Armamente din MApN. Singurul politician care a fost de trei ori secretar de stat în MApN, de fiecare dată la alt departament. Arginții primiți pentru trădările repetate.

Nasta ar putea povesti cum a descoperit vânzări de rachete din Bulgaria către o țară din Orientul Mijlociu. Înțelegeri între guverne intermediate de… Romtehnica.

Nasta anunța pe 18 mai 2022 că „deja suntem în proceduri avansate cu vecinii bulgari. Ministrul Apărării din Bulgaria a fost în România acum două săptămâni. M-am întâlnit cu el. Am participat la întâlnire cu domnul Dîncu. Şi am lansat această dorința a noastră, ca împreună, printr-un joint-venture România-Bulgaria, să participăm la programul lansat în Bulgaria de 150 de transportoare”. Atunci nu știa despre „impotența” legislativă?

Piranha V, foarte bune, dar nu le vrea nimeni

Bulgaria va cumpăra (din SUA) peste 180 de blindate Stryker, în valoare de 1,5 mld. dolari. Au cheltuit mai mulți bani (pentru Piranha V alocaseră doar 823 mil. dolari), dar s-au orientat către produse de calitate.

Anul trecut Slovacia a deschis procedurile pentru achiziția a 76 de transportoare blindate. General Dynamics declara la acea vreme că „participă la această licitație prin intermediul României… Guvernul României a transmis Executivului slovac o ofertă pentru Piranha V”. Atunci cum s-a putut?

În cele din urmă, Slovacia a încheiat un acord pentru achiziționarea a 76 de vehicule blindate AMV-XP de la firma finlandeză Patria.

România nu poate exporta Piranha V, pentru că nu produce. Noi doar asamblăm și vopsim. Nu fabricăm nimic, nicio componentă, niciun subansamblu. Offset-ul nostru este … off.

Nu lipsa unei „agenții specializate” ne-a împiedicat să exportăm Piranha V. Pur și simplu bulgarii „au fost orientați” către o achiziție mai bună. Piranha V este o soluție proastă, uzată moral și depășită tehnic înainte ca România să primească măcar jumătate din cele 223 de transportoare, pe care le-a achitat integral.

În anul 2020, Curtea de Conturi a României a executat un control asupra modului de derulare a programului Piranha V. În urma neregulilor constatate a recomandat MApN, condus de generalul Nicolae Ciucă, să rezilieze contractul. Dottore s-a opus categoric. De ce?

În cele din urmă, dacă nu avem o „agenție care să facă înțelegerile între guverne” cum livrăm tehnică și armament în Ucraina? Transferăm „pachete militare” către un vecin arogant și obraznic, dar păstrăm tehnică și muniții vechi pentru militarii noștri.

Tot întrebăm de câteva luni: unde sunt cele 7 baterii Patriot pe care le-am achitat încă din anul 2019? O soluție de apărare aeriană bună, dar indisponibilă pentru cei care plătesc.

Am fost obișnuiți să introducem în dotarea trupelor noastre tehnică veche. Curând accesăm următorul nivel: tehnică trecută prin război.

De ce nu exportăm Piranha V în Ucraina? Bonus. La 3 „pachete militare” o duzină de Piranha.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

  1. Daca unii sunt ,,…aroganți și obraznici,, selecția naturală ne spune că alții sunt imbecili de proști și invers. Mă întreb cum o fi mai bine.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul