Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite solicită demisia Secretarului General

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite condamnă „opiniile oribile” pe care secretarul general al ONU, António Guterres, le-a exprimat marți, 24 octombrie 2023, la o ședință a Consiliului de Securitate și îi cere demisia.

Ambasadorul Gilad Erdan a calificat remarcile lui Guterres drept „șocante”. Secretarul general ONU  a afirmat că atacurile teroriste din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas „nu s-au petrecut într-un vid” și că „poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani”.

Discursul șocant al Secretarului General al ONU la ședința Consiliului de Securitate, în timp ce rachete sunt lansate în tot Israelul, a dovedit în mod clar, dincolo de orice îndoială, că secretarul general este complet deconectat de realitatea din regiunea noastră și că el vede masacrul comis de teroriștii naziști Hamas într-o manieră distorsionată şi imorală”, a postat Erdan pe X, fostul Twitter.

Declarația sa că „atacurile Hamas nu s-au petrecut într-un vid”, a exprimat o înțelegere pentru terorism și crimă. Este cu adevărat inacceptabilă. Este cu adevărat trist că șeful unei organizații care a apărut după Holocaust are astfel de opinii. O tragedie!”

Ambasadorul Erdan i-a cerut apoi lui Guterres să demisioneze. Este pentru prima oară când un ambasador israelian a cerut demisia unui secretar general al ONU.

Secretarul general al ONU, care dă dovadă de înțelegere pentru campania de ucidere în masă a copiilor, femeilor și bătrânilor, nu este apt să conducă ONU”, a scris el într-o postare ulterioară. „ Îi cer să demisioneze imediat. Nu are nicio justificare sau sens să vorbesc cu cei care arată compasiune pentru cele mai teribile atrocități comise împotriva cetățenilor Israelului și a poporului evreu. Pur și simplu nu există cuvinte“.

O declarație (aproape) controversată

În timpul discursului său, Guterres a spus că „situația din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai îngrozitoare din oră în oră”. Apoi a subliniat că „războiul din Gaza face furori și riscă să se dezvolte în regiune”.

Am condamnat fără echivoc actele de teroare înfiorătoare și fără precedent din 7 octombrie ale Hamas în Israel”, a continuat Guterres. „Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor sau lansarea de rachete împotriva țintelor civile”.

Cu toate acestea, Guterres a mai spus: „Este important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă. Și-a văzut pământul în mod constant devorat de așezări și afectat de violență. Economia lor înăbușită. Oamenii lor strămutați și casele lor demolate. Speranțele lor pentru o soluție politică la situația lor au a dispărut”.

Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a adăugat el.

În replică ministrul israelian de externe Eli Cohen a spus: „În timp ce ne întâlnim astăzi aici, bebelușii mici, copiii sunt ținuți în Gaza. Acest lucru este dincolo de imaginație. Un coșmar viu”.

Eșecul ONU sau polarizare globală?

În susținerea ambasadorului israelian, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat: „Unde este indignarea? Unde este repulsia? Unde este respingerea? Unde este condamnarea explicită a acestor orori? Trebuie să afirmăm dreptul oricărei națiuni de a se apăra și de a preveni o asemenea oroare. de a se repeta.

Solicităm tuturor statelor membre să trimită un mesaj ferm și unit oricărui actor statal sau non-statal care are în vedere deschiderea unui alt front în acest conflict împotriva Israelului sau care ar putea viza partenerii Israelului, inclusiv Statele Unite”, a mai spus Blinken. „Nu, nu aruncați combustibil pe foc. Membrii acestui consiliu și membrii permanenți în special au o responsabilitate specială de a preveni răspândirea acestui conflict”.

Ambasadorul Erdan a spus ulterior, la o conferință de presă, că „ONU eșuează” și „domnule secretar general, ați pierdut orice moralitate și imparțialitate pentru că atunci când spuneți acele cuvinte groaznice că aceste atacuri odioase nu s-au petrecut în vid, tolerați terorismul. Și tolerând terorismul, justificați terorismul.”

Cred că secretarul general trebuie să-și dea demisia pentru că, de acum înainte, în fiecare zi în care se află aici în această clădire, cu excepția cazului în care își cere scuze imediat. Astăzi l-am chemat să-și ceară scuze. Nu există nicio justificare pentru existența acestei clădiri. ”, a continuat Erdan. “Această clădire a fost înființată pentru a preveni atrocitățile. Cum poate secretarul general, cu cuvintele sale, să justifice în vreun fel atrocitățile teribile care s-au întâmplat cu civilii noștri, civili nevinovați?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Lasă un răspuns