Avioane de/ pe hârtie

Anunțuri publicitare

Comisiile de apărare din Parlament au aprobat, cu unanimitate, cumpărarea a 32 de avioane F-35.  Cea mai costisitoare achiziție din istoria Armatei, cu o valoare de 6,5 mld. USD fără TVA.

O afacere scumpă, promovată de președintele Iohannis și asumată de președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă și  Marcel Ciolacu. Polonia a cumpărat același număr de avioane, tot fără offset, dar la un preț de 4,6 mld. USD. Diferența ar fi o vagă „cooperare industrială”.

În timp ce România va plăti peste 203 mil. USD pentru fiecare avion, Polonia va avea un cost de 143,75 mil. USD pentru un aparat. Cât sunt de bune rămâne de văzut (aici).

Oficial, prețul unui avion, inclusiv costurile auxiliare (întreținerea, depozitarea, echipamentele de sprijin la sol și piesele de schimb) pleacă de la 110,3 mil. USD pentru F-35A, 135,8 mil. USD în cazul F-35B și 117,3 mil. USD pentru F-35C. Prețurile nu includ costurile pentru operarea și susținerea aeronavei pe durata ciclului său de viață.

Forțele Aeriene ale SUA estimau, în urmă cu câțiva ani, 4,1 mil. USD costul de operare al unui avion F-35A. Rapoartele oficiale arată că în realitate acesta depășește 7 mil. USD anual. Ceea ce înseamnă că România ar putea să cheltuiască anual, doar pentru operare, un sfert de miliard de dolari, când va avea toate cele 32 de avioane F-35.

Până atunci Armata noastră așteaptă alte 32 de avioane F-16, cumpărate de la norvegieni. Până vin ne mulțumim cu promisiunile generalilor noștri. Toate avioanele F-16 (49 de aparate) „urmează să fie modernizate în România la o configurație 6.6, a cărei dezvoltare e în curs de finalizare în Statele Unite. Probabil va fi cea mai dezvoltată configurație pe care o vor avea avioanele F-16” a anunțat recent generalul Incicaș. Laser, frate! Alți bani, aceeași distracție.

Infrastructura obligatorie pregătirii piloților… ucraineni

Deși are 49 de avioane plătite, România nu-și poate susține singură serviciul de poliție aeriană.

Operaționalizarea Centrului de antrenament pentru piloții de F-16 va fi realizată cu aparatele puse la dispoziție de Olanda (cel puțin 12 avioane F-16). Ministrul Tîlvăr a declarat că prioritate vor avea militarii români. Abia în a doua parte a anului viitor va începe și instruirea piloților ucraineni. Zelensky are altă părere. Sigur e mai bine informat decât Angel.

Centrul de la Fetești va fi realizat în colaborare cu aliații NATO. România va pune la dispoziție infrastructura, Olanda avioanele, iar compania americană producătoare va veni cu instructorii și tehnicienii.

Infrastructură și Centru de pregătire ar fi trebuit să avem de 10 ani la Fetești.

Când România a decis achiziția avioanelor F-16, partenerul strategic s-a oferit să ne vândă toate echipamentele necesare amenajării unui simulator de zbor, obligatoriu pentru pregătirea piloților. Condiția derulării afacerii era amenajarea infrastructuri  necesară instalării echipamentelor.

În anul 2015, MApN a deschis procedura (fără licitație electronică) pentru contractarea serviciilor în vederea amenajării infrastructurii Bazei aeriene de la Fetești. Întreaga procedură a făcut obiectul mai multor misiuni de audit intern. În fruntea acestora doi dintre generalii destoinici ai Armatei,  gl.lt.dr. Teodor Incicaș și gl.mr.dr. Luca Constantin. Primul este astăzi șeful Înzestrării Armatei, celălalt șeful Corpului de control al MApN.

Ce s-a întâmplat după ce a trecut Auditul Armatei prin contractele care ar fi trebuit să contribuie la amenajarea Bazei de la Fetești? NIMIC!

Peste 100 mil. euro au fost pierdute, fără ca nimeni să fie vinovat.

Baza de la Fetești nu a fost finalizată pentru piloții români. În lipsa unor capabilități naționale de pregătire, piloții noștri accesau cu dificultate ore la simulatoarele de zbor din Portugalia și… Olanda.

De ce nu se organizează în Olanda instruirea piloților ucraineni?

În prezent avem o preocupare internațională pentru a asigura un Centru de pregătire a piloților ucraineni. Exact la Fetești.

Să fim serioși! Nu este nimeni interesat de piloții noștri. Dacă Ciucă ar fi avut grija lor ar fi dispus măsuri drastice, după ce a fost informat cu privire la dispariția celor 100 mil. euro în ruinele de la Fetești.

Întrebarea firească ar fi, de ce acest Centru de pregătire pentru piloții ucraineni se organizează în România? Nu avem infrastructură, nu avem experiență, nu avem instructori sau aparate de zbor. În mai puține cuvinte: nu avem nimic! Practic punem la dispoziție terenul și spațiul aerian. Mai mult, suntem la câteva sute de kilometri de Rusia, dușmanul nostru tradițional și inamicul împotriva cărora vor lupta piloții instruiți în România.

N-ar fi fost firesc și eficient ca pregătirea piloților ucraineni să se desfășoare în Olanda? Acolo unde, de mulți ani, se instruiesc și piloții români pe simulatorul de zbor.

România nu a reușit, în aproape 10 ani, să operaționalizeze un Centru de instruire pentru piloții propriei armate. Dacă DNA ar avea curiozități profesionale ar investiga cum a fost posibil să dispară 100 mil. euro fără ca nimeni să se oripileze.

„Afacerea Fetești” este un caz-studiu despre corupție, trafic de influență și abuz în serviciu. Șef al Apărării, pe întreaga perioadă a derulării „investițiilor” de la Fetești, a fost Nicolae Ciucă.

În prezent este grabă mare, iar Baza Aeriană de la Fetești va ajunge curând unde ar fi trebuit să fie în urmă cu 7-8 ani. Ca să parafrazăm o reclamă stupidă: „Dragilor, să mulțumim războiului, altfel planurile noastre ar fi ajuns să se împlinească la Sfântul Așteaptă!” Întâmplarea face ca investițiile de la Fetești să fie rezolvate de „domnul iCredit”… guvernamental de data aceasta.

Armata de paradă și vodevil

În urmă cu 25 de ani, gl.mr. Avram Cătănici pregătea un batalion pentru o misiune externă. Un individ care cumula grobianismul și suficiența intelectuală a multor generali din studiourile TV. Cătănici  a adunat toate mașinile ARO din Divizia pe care o conducea. Obosite și prăfuite, le-a înecat în motorină și le-a prezentat Comisiei internaționale de evaluare.

Aduse pe platforme de transport sau tractate, autovehiculele au scos doar gemete și fum gros de ulei ars. În urma evaluării România nu a mai participat la misiunea ONU din Cipru. Comisia, însă, nu va uita niciodată parada militară și masa festivă pe care le-a organizat Cătănici.

Atât putem noi! Mici, bere și festivism. Asta facem la Fetești, Kogălniceanu, Câmpia Turzii sau Cincu. Baze militare pe care le-am cedat străinilor. Noi doar asigurăm curățenia și buna dispoziție.

Armata României a fost redusă la nivel de apendice pentru alte armate și agent electoral pentru dottore Ciucă. Un impostor pentru care Oștirea înseamnă doar parade, publicitate și evenimente mondene.

Curând, Ziua Națională va aduce în atenție același patriotism fățarnic. Parada militară va declanșa fiori de mândrie la vederea „achizițiilor” care ne apără hotarele. Vom auzi aceleași declarații ipocrite și vom avea parte de aceeași propagandă dezgustătoare. Se va vorbi, iarăși, despre avioanele F-16 și F-35… pe care nu le avem.

Ne mândrim cu achiziții de zeci de miliarde de euro pentru o Armată cu soldați desculți. Nimeni nu are decența de a recunoaște umilințele la care sunt supuși militarii. Soldele mizere și pensiile militare de stat fac obiectul unor dezbateri insultătoare. Nimeni nu ia atitudine.

Mass media și parlamentarii nu sunt interesați de starea Armatei. Înzestrarea, echiparea sau instruirea militarilor noștri nu sunt subiecte spectaculoase. E plictisitor sa vorbească cineva despre cum privațiunile vieții militare sunt remunerate cu 100 de lei pe zi, solda unui soldat.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

3 comentarii

Lasă un răspunsAnulează răspunsul