Ne dați sau o încurcați?

Copiii lui Blinken s-au costumat în Zelenski de Halloween și au mers la Biden: „Ne dați ori nu ne dați?” a titrat Digi 24 o știre preluată din New York Post.

În primul rând, expresia „trick-or-treating” este eronat tradusă cu românescul „ne dați sau nu ne dați”. La noi alternativa este resemnarea, la ei… răzbunarea. Diferența dintre o cerere timidă și una imperativă.

Mai aproape de intenția sintagmei ar fi „ne dați sau o încurcați”. „Șmecheria” (trick) se referă la o amenințare, de obicei o farsă. S-ar întâmpla ceva rezidenților sau proprietății acestora, dacă nu se oferă niciun fel de „tratament” (treat).

În al doilea rând, în „Zelensky” s-a îmbrăcat doar băiețelul lui Blinken. Fetița secretarului de stat a avut „decât” hăinuțe în culorile drapelului ucrainean. Bine că nu s-a îmbrăcat niciunul în Patriot. Am fi suspectat că e Ciucă „sub acoperire”.

În cele din urmă, de când un hanorac (sau pantaloni) kaki este brand Zelensky? Aceeași culoare a hainelor o are și ținuta militarilor israelieni. Plus jumătate din armatele Americii de Sud. Dacă s-ar fi împiedicat unul din copii ar fi fost „costumat” în Biden?

O „sărbătoare” cu rădăcini britanice a fost puternic politizată doar pentru a oferi o umbră de consolare liderului de la Kiev. Unul care se simte trădat de „aliații” săi occidentali.

Totuși, nu este cam mult să fie și copiii preșcolari implicați în marketing politic? Dacă s-ar fi întâmplat în Norvegia Blinken ar fi plâns după copii. Îi lua statul grijuliu.

Altfel, „ne dați sau o încurcați” e un șlagăr ucrainean, promovat intens de Zelensky.

Până câștigă războiul, Zelensky a devenit brand vestimentar

Biden i-a dat tânărului „Zelensky”, care purta un hanorac verde închis, o cutie de M&M purtând sigiliul prezidențial – după ce la începutul acestei luni i-a cerut Congresului să dea încă 61,4 miliarde de dolari pentru afacerea reală, pe lângă cele 113 miliarde de dolari deja alocate pentru a ajuta. Kievul rezistă invaziei Rusiei de 20 de luni”, a menționat New York Post în știrea originală.

Bunicul lui Antony Blinken, Moritz Blinken, s-a născut în Ucraina. Era la începutul secolului XX, când Ucraina făcea parte din imperiul rus. El a emigrat în Statele Unite cu familia la vârsta de patru ani.

Sunt în fața dumneavoastră nu numai ca secretar de stat al Statelor Unite”, a spus Antony Blinken Israelului în timpul unei conferințe de presă transmise în direct la Tel Aviv, joi, 12 octombrie 2023, „ci și ca evreu”.

Bunicul meu, Maurice Blinken, a fugit de pogromurile din Rusia. Tatăl meu vitreg, Samuel Pisar, a supraviețuit lagărelor de concentrare – Auschwitz, Dachau, Majdanek”, a spus Blinken, făcând referire atât la persecuția din Europa de Est, cât și la Holocaust.

Vin și eu înaintea voastră ca soț și tată de copii mici. Îmi este imposibil să mă uit la fotografiile familiilor ucise, cum ar fi mama, tatăl și trei copii mici uciși în timp ce se adăposteau în casa lor din Kibbutz Nir Oz, și să nu mă gândesc la propriii mei copii”, spunea el.

Mesajul pe care îl aduc Israelului este acesta: s-ar putea să fii suficient de puternic pe cont propriu pentru a te apăra, dar atâta timp cât America va exista, nu va trebui niciodată, niciodată. Vom fi mereu alături de tine”, spune el. „Acesta este mesajul pe care președintele Biden l-a transmis premierului din momentul în care a început această criză”.

Cauza evreilor, întotdeauna justă

În urmă cu aproape un an, într-o vizită inopinată la Kiev, Blinken declara că „apărătorii extraordinari din prima linie ai Ucrainei continuă să lupte cu curaj pentru libertatea țării lor” a anunțat noua tranșă de finanțare. „președintele Biden a fost clar că vom sprijini poporul Ucrainei atât timp cât va fi nevoie”.

Între timp sprijinul începe să piardă din entuziasm. Apar alte priorități.

Ne dați sau o încurcați?” Președintele american a amenințat că își va exercita dreptul de veto dacă republicanii insistă să propună un proiect de lege care să separe sprijinul financiar pentru Israel de cel pentru Ucraina (detalii aici).

Zelensky, un evreu ucrainean precum Blinken, i-a încurajat recent pe liderii lumii să viziteze și să susțină Israelul în războiului său împotriva Hamas. Război declanșat de un atac terorist îngrozitor care s-a soldat cu 1.400 de vieți, dintre care majoritatea erau civili israelieni.

Îmi amintesc de primele zile ale războiului nostru. A început cu atacuri teroriste din Belarus cu rachete, apoi cu armata rusă și aceasta a fost cea mai mare tragedie”, a spus Zelensky. „Și de atâtea ori, atât de multe morți … era foarte important să nu fii singur.”

Recomandarea mea – dacă pot folosi acest cuvânt – recomandarea mea pentru liderii lumii… mergeți în Israel”, a afirmat Zelensky, adăugând că acest lucru poate „ajuta să vă salvați națiunea, oamenii, să salvați vieți”. Nu este clar dacă mesajul era pentru liderii cu origini evreiești sau pentru toți amatorii de deplasări în Țara Sfântă.

Blinken a încercat, iarăși, să-și declare sprijinul total pentru Ucraina. Cu prețul transformării propriilor copii în instrumente de propagandă. Zelensky încearcă să gestioneze cu calm pierderea de viteză a ajutorului care vine din Vest. Solidaritatea evreilor, oriunde ar fi în lume, este dincolo de orice îndoială.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

  1. Ei, lăsați paiul din ochiul altuia. S au îmbrăcat pentru câteva minute. La noi umbla îmbrăcați în capre și strigoi de pe la 1271 că până atunci nu umbla nimeni.

Lasă un răspuns