Armata României, de la împuterniciri la nenorociri

Într-o perioadă în care Armata României era așezată pe baze solide, corect articulate, se întâmpla un accident colectiv la 3-4 ani. Este imposibil să desfășori instrucția la intensitate maximă și să emiți pretenții că elimini complet riscul accidentelor de.

În ultimii ani, accidentele colective se întâmplă cu o frecvență îngrijorătoare. Cauzele sunt multiple. Incompetență, resursă umană de calitate tot mai îndoielnică, avansări și promovări pe sistemul de „pile, cunoștințe și relații”… lista e lungă.

Teatrele de operații din Bosnia și Irak au numărat mai puțini militari români decedați decât o singură misiune de rutină în țară. O ședință de pregătire, într-un poligon al Armatei noastre, adună mai mulți răniți decât o zi de război în Ucraina.

Reacția conducerii militare și politice a MApN? Niciuna! În afara unor încercări disperate de mușamalizare și bagatelizare a accidentelor. Nu manifestă nimeni preocupări de identificare a cauzelor sau responsabililor.

Niciun comandant sau șef nu a fost schimbat din funcție. De ce s-ar întâmpla asta? Întotdeauna victimele sunt vinovate! De ce ar căuta cineva vinovații morali, derapajele sistemice sau corupția endemică? Trăim în țara lui „las-o bă, că merge și așa!”

În urmă cu o săptămână aduceam în atenție recentul accident din Poligonul Crasna/ Sălaj. Un eveniment în urma căruia 9 militari din Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania” / R. 69 Art. Mxt. „Silvania” au fost răniți.

Din fericire rănile nu au reclamat spitalizare de lungă durată decât pentru ofițerul care a provocat dezastrul și un subordonat cu plăgi deschise în zona capului. Cel puțin aceasta ar trebui să fie varianta oficială. Cea pentru care conducerea MApN a fost dispusă la compromisuri abjecte.

Iresponsabilitate și indiferență față de sănătatea militarilor

Cum să numim presiunile care au fost făcute pentru externarea unor militari cu schije în mâini și picioare? Cât de importante sunt aparențele, dacă șefii Armatei sunt capabili să pună în pericol viețile militarilor? Cum să nu ne gândim că militarii uciși în accidentul aviatic din martie anul trecut n-au fost tot victime ale inconștienței din Armată? Și atunci, ca și în speța curentă, mai importante au fost aparențelor decât sănătatea personalului.

Militarii au fost externați din spital, „la presiunea reprezentanților MApN”, chiar dacă nu toți erau complet recuperați din punct de vedere medical. Unii dintre ei se află în concediu medical, alții s-au prezentat deja la unitate. Cei incomplet refăcuți continuă deplasările la spital pentru a le fi extrase toate schijele din mâini sau picioare.

Externarea, intempestivă și iresponsabilă, a fost făcută pentru a limita numărul zilelor de spitalizare. Generalii și politicienii au convingerea că astfel se minimalizează gravitatea accidentului. Niște diletanți prost consiliați! Din punct de vedere al securității și sănătății în muncă tot un accident colectiv rămâne. Unitatea tot cu 9 militari aflați în incapacitate temporară de muncă se înregistrează.

Altfel, pentru externarea în condițiile menționate, vinovați sunt și militarii sau șefii lor direcții. Ar fi trebuit consiliați că, în situația apariției unor complicații sau sechele ulterioare, vor avea de suferit. Eventualele cereri de compensare sau drepturi pe care le-ar putea solicita, urmare a accidentului de muncă, vor fi soluționate doar în baza actelor oficiale. Nu a promisiunilor celor care sunt mult prea preocupați de aparențe.

Un comandant … reinventat

După 4 săptămâni de la accident nicio comisie, formată la nivelul Statului Major al Forțelor Terestre/ SMFT sau Statului Major al Apărării/ SMAp, nu a fost interesată să investigheze evenimentul. Singurul preocupat de accident pare să fi fost șeful Direcției Relații Publice din MApN, gl.bg. Costi Spânu. Expert în jocuri pe calculator, generalul Spânu l-ar fi apostrofat pe comandantul R. 69 Art.Mxt. „Silvania” pentru modul în care a gestionat evenimentul.

Principala nemulțumire a generalului Spânu a fost accesarea serviciului de urgență. În lipsa apelului la 112 evenimentul ar fi fost altfel gestionat (mușamalizat adică). Trecând peste faptul că nu comandantul a fost cel care a solicitat intervenția de urgență, întrebarea ar fi: unde trebuia sunat? Ultima dată când a trimis Armata un elicopter de intervenție… a murit tot echipajul.

Între timp, începând cu 31 octombrie 2023, comandantul R. 69 Art.Mxt. „Silvania”, col. Ștefan Toader, a fost trecut în rezervă. Nicio legătură directă cu accidentul din poligon. Raportul pentru trecerea în rezervă, „voluntară”, fiind înaintat încă din luna august.

Accidentul, însă, nu este o simplă întâmplare în care s-a întâlnit ghinionul cu neșansa. Evenimente, cu militari în pericol să-și piardă viața din cauze stupide, nu se întâmplă în unități unde comandantul dă dovadă de probitate și profesionalism. Astfel de accidente sunt rezultatul unui lung șir de abuzuri și a corupției care domină managementul resursei umane din Armată.

Fără a intra în detalii menționăm că dacă n-ar fi abuzat de funcție pentru a-și susține subordonații favoriți, în detrimentul unora care aspirau legitim la promovare, „sugestiile” superiorilor față de col. Toader ar fi întârziat. La fel și trecerea în rezervă.

Unele funcții, înființate cu dedicație, și modul în care regimentul a fost pregătit pentru un nou stat de organizare merită o atenție aparte. Până și cei care cultivă și tolerează abuzul în serviciu au niste limite.

Sarabanda împuternicirilor, politică de personal în Armată

Accidentul din poligonul Crasna este consecința unor abuzuri, ilegalități și fapte de corupție care nu pot fi ignorate. Nu sunt cazuri izolate. Este o situație care s-a cronicizat în Armată.

Col. Toader era împuternicit la comanda regimentului, din 8 martie 2022, de către fostul comandant al Diviziei 4, gl.mr.dr. Dorin Blaiu. Am mai scris despre influența nefastă a generalului asupra unităților pe care le-a comandat. N-a suportat consecințe în activitate, dimpotrivă, a fost promovat și favorizat. Nu va suporta consecințe nici după trecerea în rezervă, indiferent câte fapte reprobabile vor fi scoase la iveală.

Împuternicirea col. Toader s-a făcut din considerente financiare. Un „bonus” de aproape 3000 de lei pe care îl va culege ca pensionar militar. Îi dorim pensie cât mai lungă, chiar dacă lasă în urmă o unitate bulversantă.

Ce logică bolnavă readuce în funcție, împuternicit, un comandant în unitatea pe care a condus-o anterior, vreme de câțiva ani, ca titular? Dacă nici în astfel de situații nu se sesizează DNA (există și unul dedicat militarilor) când o face? O împuternicire lipsită de argumente și care depășește limitele legale.

Comandantul titular al R. 69 Art.Mxt. „Silvania” este col. Ștefan Francis Bara. Pentru a-i face loc col. Toader, Bara a fost detașat și împuternicit șef al Operațiilor (G3) la Divizia 4. Tot în martie 2022, evident. Altă ilegalitate. De data aceasta ofițerul menționat este doar o victimă a corupției și intereselor obscure care conduc Divizia 4.

Funcția col. Toader (locțiitor al șefului de stat major pentru operații în Divizia 4) a fost ocupată, tot prin împuternicire, de col. Remus Filimon, șef de birou în SMFT. În martie anul viitor col. Filimon adună doi ani de când este împuternicit la Cluj. Cum col. Toader a fost trecut în rezervă, funcția este liberă, iar Filimon poate participa la „concurs”. Dacă simulacrele din Divizia 4 pot fi numite concurs.

Lungul (sau firescul) drum spre casă

În ziua imediat următoare trecerii în rezervă a col. Toader, R. 69 Art. Mxt. „Silvania” a primit un nou stat de organizare, care va intra în vigoare de luna viitoare. Majoritatea s-ar aștepta ca în aceste condiții comandantul R. 69 Art. Mxt. „Silvania” să revină la unitate și să participe la punerea în aplicare a statului de organizare.

Nu se întâmplă! Comandant al R. 69 Art. Mxt. „Silvania” a fost împuternicit col. Antonio Daniel Alexe, un alt șef de birou din SMFT.

Col. Filimon (împuternicit în locul lui Toader la Divizia 4) și col. Alexe (împuternicit comandant al R. 69 Art. Mxt. „Silvania” după Toader, în locul lui Bara) sunt doi șefi de birou din SMFT, plecați din București mai aproape de casă.

Col. Alexe are familia la Brașov. Mare parte din carieră și-a petrecut-o în zonă. Un „vânător de munte” a cărui soție este tot ofițer, la o unitate din Ghimbav. Col. Filimon are familia în Cluj. Un „tanchist” care a fost detașat și împuternicit… acasă. Le înțelegem nevoia de a reveni lângă familie, dar cine le îndeplinește funcțiile cu responsabilități de conducere din SMFT? Alți împuterniciți!

Eminențe cenușii într-o Armată blazată

În Diviza 4 și în MApN împuternicirea a devenit regulă. Tot împuternicit era și „maiorul M124/ 2017”, cel care a provocat tragedia de la Crasna.

Împuternicirea este modul prin care se asigură obediența cadrelor militare nu doar din Armată. În Ministerul de Interne jumătate din funcțiile de conducere de la nivel central sunt ocupate prin împuternicire.

În urmă cu un an prezentam cum col. Nicolae Oros și-a îndeplinit stagiul minim la comanda batalionului prin împuternicire. Am fost amenințați cu repercusiuni (!), deși am oferit drept la replică. Principiul e simplu „dacă nu poți combate, măcar amenință, poate se sperie”. Nu ne speriem. Așteptăm dreptul la replică al oricărei persoane nominalizată în materialele noastre. Dacă am greșit (errare humanum est) vom îndrepta eroarea. E simplu.

Sarabanda împuternicirilor din Diviza 4 nu ar fi posibilă fără prezența în peisaj a unui personaj cheie, col Duță Constantin. În materialul „Divizia pentru apărarea corupției” aduceam în atenție legăturile dintre col. Duță și col. Oros. Col. Duță s-a promovat între timp „director de management” al Divizie 4. Asta după ce anterior a fost șeful G-1 Personal.

Duță este un ofițer multivalent. Ocupă și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Militar din Cluj. Unitatea sanitară în care au fost internați și militari răniți în explozia din Poligonul Crasna.

O analiză a modului în care se desfășoară concursurile, a împuternicirilor și artificiilor prin care unii primesc funcții, iar altora le sunt refuzate, ar demasca un sistem putred. Unul din factorii care au produs accidentul din Poligonul Crasna este exact acest sistem al împuternicirilor. Un management al resursei umane care alungă personalul competent și integru, promovând indivizi care riscă să-și ucidă proprii subordonați. (vom reveni)

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

2 comentarii

  1. Din nou bila alba. Un material excelent documentat. Felicitări ! Rămâne totuși o întrebare: ce se mai poate face ?!

Lasă un răspuns