Avionul militar, plecat să aducă în țară 41 de persoane care au și cetățenie română, s-a stricat.
Trebuie subliniat, majoritatea celor peste 130 de cetățeni aduși de la Cairo sunt mai puțin români decât Raed Arafat, sirianul cu origini palestiniene. Mulți dintre ei vin pentru prima oară în România. Niciunul nu a condamnat ferm atacurile Hamas și nu s-a detașat de acțiunile teroriste.
Marcel Ciolacu s-a deplasat personal la Cairo pentru a supraveghea „repatrierea” unor palestinieni cu cetățenie română. Pentru o țară care se plânge permanent de insuficiența resurselor financiare a fost o risipă inutilă populismul premierului. Ciolacu rămâne nostalgic perioadei în care căra pușca unui sirian, Omar Haissam.
România este singura țară din NATO care are un premier fost „om de casă” al unui individ condamnat pentru terorism. După ce a avut unul condamnat pentru alcool și altul umilit public pentru furt intelectual.
MApN a trimis un avion cu piese de schimb să scoată Hercules-ul din impas. Ghinionul a făcut să fie închis sâmbăta talciocul din Cairo. Găseau mecanici ceva de improvizat, la dezmembrări.
Egiptul are, în serviciu, 21 de avioane Hercules C-130H. În urmă cu un an Guvernul de la Cairo a primit aprobarea Departamentului de Stat al SUA pentru achiziția a încă 12 aeronave Hercules C-130J-30. Aeronavele și echipamentele suplimentare sunt estimate la 2,2 mld. dolari. Merită reținută suma și preocuparea egiptenilor.
„Ca urmare a faptului că echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reușit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecțiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat în urmă cu scurt timp, în jurul orei 18,50, de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Cairo, pentru a transporta materialele necesare”, a transmis MApN, citat de Agerpres.
Trebuie să recunoaștem că metafora este covârșitoare. Un spartan, simbolul rezilienței antice, îl salvează pe puternicul Hercule, un fel de NATO al mitologiei grecești.
Un erou al războiului din Vietnam, mândria Armatei noastre
Forțele Aeriene Române/ FAR au acum șapte avioane C-130 Hercules. Prima aeronavă Hercules C-130 „B” a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmată de alte trei aeronave de același tip. Primul zbor al unui avion C-130 integral românesc a avut loc pe 18 martie 1997, iar în vara aceluiași an a fost efectuată prima misiune în afara României. La 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forțelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan.
Al cincilea C-130 Hercules, varianta H, a intrat în dotarea Forțelor Aeriene pe 14 februarie 2007. Următorul C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul FAR în decembrie 2021. Tot prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri în septembrie 2023 am mai primit încă un C-130H2 Hercules.
Vestea bună este că toate aceste aeronave au fost transferate României gratuit. Vestea mai puțin bună este că toate au văzut războiul din Vietnam. Militarii care au fost transportați în Irak sau Afganistan, cu aeronavele din dotarea FAR, știu câtă adrenalină consumă un astfel de zbor.
Cu o zi înaintea incidentului tehnic de la Cairo România a aflat o veste cu adevărat importantă. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de tancuri Abrams către România. Emoțiile au fost copleșitoare. Dacă nu ne aprobau și rămânea țara noastră fără tancuri Abrams? S-ar fi simțit stinghere transportoarele Piranha, Patriot-ul și viitoarele F-35 fără tancul Abrams.
Dacă tot ne-am propus să irosim banii pe echipamente costisitoare și inutile, de ce nu cumpărăm și primul portavion pe care îl scot americanii din serviciu? Oricum Marina Militară are în dotare doar nave second-hand, incapabile să ducă o luptă navală.
Prea săraci să cumpărăm ieftin
SUA aprobă vânzarea celor 54 tancuri Abrams și a 12 platforme derivate pentru 2,53 mld. USD. Suma este semnificativ mai mare decât a aprobat Parlamentul României pentru această achiziție.
Un alt comunicat al MApN ne liniștește și ne promite că americanii habar nu au ce spun. Au aprobat ei vânzarea pentru 2,53 mld. dolari, dar noi dăm mult mai puțin. „Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.”
Un tanc Abrams, în cea mai sofisticată configurație, nu costă mai mult de 10 mil. dolari. Prețul celor 54 de tancuri pentru care am primit aprobare (slavă Domnului!) ar fi puțin peste o jumătate de miliard. Mai adăugăm și cele 12 platforme de transport, plus alte echipamente auxiliare și abia dacă ajungem la un miliard de dolari.
De ce ar fi fost notificat Congresul pentru o valoare cu 150% mai mare decât cea estimată de specialiștii generalului Incicaș? Ce conține de fapt scrisoarea de intenție a statului român? Ce se întâmplă dacă, în cele din urmă, va trebui să plătim peste 2 mld. dolari pentru doar 54 de tancuri? Cine răspunde pentru diferență? De unde luăm banii?
Toate achizițiile din programele majore ale Armatei sunt făcute pe credite de angajament. Datorii pe care le vor plăti nepoții noștri. Bugetul MApN îl irosesc CSA Steaua și alte asemenea „găuri negre” pe care Armata nu dorește să le elimine.
Plătim 9 mld. USD pentru 32 aparate F-35 și 54 tancuri Abrams. Dacă se întâmpla asta în China vinovații erau judecați pentru înaltă trădare. Noi avem noroc să fi descălecat democrația în Carpați. Putem fura și trăda fără teamă sau angoase.
Decât mult și bun, mai bine puțin și prost
În România nu există niciun pod care să susțină trecerea unei coloane de tancuri Abrams. Să le direcționăm prin lanurile de porumb, cum s-a mai întâmplat, nu este o soluție. În cele din urmă trebuie să treacă peste obstacole sau cursurile de apă. Practic tancurile Abrams se alătură transportoarelor Piranha. Achiziții care nu țin cont de relieful și particularitățile terenului din România. Prostie sau trădare!?
Avioanele F-35 nu apucă să decoleze… și se epuizează spațiul aerian românesc. De ce am achiziționat niște aparate care sunt proiectate să desfășoare misiuni la distanțe de peste 1000 de km?? Cu 6.5 mld. USD aveam o flotă de elicoptere și drone care ar fi făcut inutil tot parcul de tancuri al Rusiei.
Cu cele 2,5 mld. USD irosite pe tancuri Abrams am fi dotat, echipat și plătit soldele, la un nivel decent, pentru 3-4 brigăzi de vânători de munte sau forțe pentru operații speciale. Toate aceste capabilități le-am fi avut operaționalizate în 2-3 ani, nu în 10-15 ani sau la Sfântul Așteaptă, cum se va întâmpla cu Abrams și F-35.
Am fi putut să ne dezvoltăm capabilități moderne de transport aerian. De la victimele accidentelor, trimise în Occident pentru că nu avem spitale, la refugiații pe care îi adunăm de prin toate colțurile lumii, transportul aerian pare mai solicitat decât tancurile. Sperietura cu rușii care după ce înghit Ucraina vor veni peste România este o inepție. Nicio persoană sănătoasă la cap nu poate accepta o astfel de prostie.
De fiecare dată când Armata României se face de râs intervine o știre despre o altă achiziție costisitoare. Pare că cineva consideră că problemele Armatei pot fi soluționate cu echipamente sofisticate, scumpe și inutile. Altfel, derapajele sistemice sunt tolerate sau chiar alimentate. Corupția și abuzul prosperă în liniște.