Legile prostiei, program electoral progresist

Anunțuri publicitare

Istoricul italian Carlo Maria Cipolla a formulat cinci legi universale ale prostiei. Valabile în orice societate, acestea se regăsesc fidel și în cea românească. Practic, Cipolla a dovedit că prostia în sine e cu mult mai periculoasă decât hoția și, în general, mai periculoasă decât orice altceva în societate.

Oamenii inteligenți sunt ezitanți și mereu preocupați de morală, lege sau de alte repere. Proștii sunt siguri pe ei și nu-și fac probleme în privința moralității, legalității sau utilității activității lor. Sau, cum ar spune Andrei Pleșu, „prostul nu poate fi contrazis, are convingeri de beton”.

Prima lege fundamentală a prostiei umane afirmă că „întotdeauna și inevitabil toți subestimăm numărul proștilor care ne înconjoară”.

Marți, 14 noiembrie 2023, Senatul a adoptat Legea pensiilor. Votul a fost majoritar, doar 6 „împotrivă”, chiar dacă dezbaterile au fost contondente. Impactul bugetar pentru anul 2024 va fi de 25 mld. lei, dintre care 15 mld. lei pentru indexarea cu rata inflației de 13,8%, iar 10 mld. lei pentru recalculare pe baza noii legi.

Un amendament al Grupului USR solicita imperativ „abrogarea pensiilor de serviciu (speciale) și recalcularea pensiilor militarilor pe baza prevederilor prezentei legi.” A fost propusă chiar introducerea unui aliniat nou în cuprinsul articolului 168 din lege.

La data de 1 septembrie 2024 se abrogă Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 556 din 27 iulie 2015 cu modificările și completările ulterioare. Pensiile militare de stat stabilite în baza Legii nr. 223/2015 se recalculează pe baza prezentei legi.” Scurt și sec, mostră de diletantism progresist.

Niciun cuvânt despre magistrați. Să fim egali, doar magistrații să fie mai egali decât noi toți.

Amendamentul a fost respins, dar trebuie subliniată tenacitatea cu care USR atacă furibund militarii și drepturile acestora.

Pensiile militare, un război fără glorie

Educația nu are nimic în comun cu posibilitatea de a avea un anumit număr de proști în societate. Este a doua lege universală a prostiei: „probabilitatea ca un om să fie prost nu depinde de alte calități ale sale”.

USR s-a recomandat permanent ca fiind partidul tinerilor deștepți și culți în cap. Rebeli fără cauză, dispuși să conteste firescul și bunul simț doar pentru a ieși din norme și tradiții. Diplomele nu țin loc de educație și valori morale.

Niciodată, nimeni nu a îndrăznit să-i întrebe pe progresiști de ce îi urăsc atât de mult pe militari. Pentru că numai ura viscerală poate genera acțiuni care să-ți sublinieze stupiditatea.

De ce atâta efort și timp irosite pentru a schimba legi și cutume valabile de sute de ani? De ce să intri în conflict cu Armata? Militarul român va exista atâta timp cât va exista România. USR, în schimb, este o construcție conjuncturală care nu va supraviețui mult în politica românească.

Nu reluăm motivele pentru care trecerea pensiilor militare de stat în sistemul public ar însemna colapsul Bugetului asigurărilor sociale. Nici argumentele istorice sau exemplele pensiilor militare din majoritatea covârșitoare a țărilor NATO și UE. Epigonii pensiilor militare sunt incapabili de dialog sau dezbatere.

Col. Mircea Dogaru a explicat, într-o sinteză bine articulată prezentată în Parlament, motivele pentru care marota pensiilor militare este inutilă și lipsită de fundament. Au fost prezenți numeroși reprezentanți ai USR, unii dintre ei contestatari virulenți ai drepturilor militarilor în rezervă. N-au înțeles nimic pentru că prostul își închide receptorii, de teamă să nu-i fie alterată condiția.

În politică prostia nu e un handicap” N. Bonaparte

Prostul este o persoană care provoacă pierderi unei alte persoane sau unui grup de persoane în timp ce el însuși nu obține niciun câștig și chiar poate suporta pierderi” este a treia lege identificată de Cipolla.

USR nu câștigă absolut nimic din atacurile concertate la adresa militarilor. Dovadă procentele tot mai scăzute pe care le are în sondaje.

Armata şi Biserica sunt instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, statut pe care îl aveau şi în urmă cu 10 ani, potrivit datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Sunt exact instituțiile pe care USR le atacă permanent.

Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere. Peste 70% dintre respondenți au declarat că au încredere mare şi foarte mare în această instituție. Încrederea românilor în Armată a crescut cu 5 procente faţă de 2013, când era de 65,4%.

Puțin probabil ca încrederea în Armată să fie generată de Patriot, Piranha sau submarinul Delfinul. Este evident că militarii încă mai beneficiază de respectul și considerația populației. Politicienii sunt cei care îi batjocoresc. Ei au făcut din militarul român Cenușăreasa societății.

În ce privește atitudinea USR față de Biserică este suficient să amintim scandalul provocat de afirmațiile Elenei Lasconi „eu sunt creștină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”. Liderul USR, Cătălin Drulă, a avut o singură reacție, i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru alegerile europarlamentare, ceea ce s-a și întâmplat. Partidul a aplaudat.

Oamenii subestimează întotdeauna puterea dăunătoare a proștilor. Uită constant că în orice moment sau loc și sub orice circumstanțe asocierea cu proștii se dovedește întotdeauna o greșeală costisitoare.” Este a patra lege universală a prostiei, iar Elena Lasconi are prilejul să certifice veridicitatea ei.

Prostul e mai periculos decât hoțul

Rezultatul acțiunii unui infractor este un transfer oneros de bogăție și/sau bunăstare. După săvârșirea furtului, hoțul are un plus în contul său, echivalent cu minusul pe care l-a cauzat altei persoane. Societatea în ansamblu nu este nici mai bună, nici mai proastă.

Rezultatul acțiunii unui prost, aflat într-o funcție publică, este total diferit. Proștii provoacă pierderi altor oameni, fără a cuantifica un câștig pentru ei înșiși. Astfel, societatea, în ansamblu, este afectată, profund pauperizată.

Aceasta este a cincea și ultima lege universală a prostiei: „prostul este mult mai periculos decât un bandit”. Indiferent cât de indiferent și leneș poate părea românul, iartă mai ușor hoția decât prostia.

USR este genul de construcție care s-a născut talent, dar promite să ucidă speranța. Românii caută de multă vreme o alternativă la PSD ȘI PNL. Este falsă ideea unui popor captiv doar pentru că nu și-ar dori schimbarea. Scârba și dezgustul pe care le provoacă cele două partide, care conduc astăzi România, ating maxime apocaliptice.

USR ar fi fost o soluție dacă ar fi avut și alte proiecte, nu doar cele două devenite deja penibile. „Fără penali în funcții publice” este promisiunea care l-a adus pe Marian Neacșu în funcția de vicepremier. „Fără pensii speciale” a fost exclusiv un atac iresponsabil la adresa Armatei. Nimic din discursul USR nu condamnă sau combate la fel de agresiv pensiile magistraților cum se întâmplă cu cele ale militarilor.

Noua lege a pensiilor publice este o altă promisiune de bunăstare pentru bătrânii României. Creșterile sunt, însă nesemnificative. Procentul de 13,8% acoperă inflația de anul trecut, iar cel de 9% pe cea de anul acesta. Scăderea valorii banilor este mult mai mare decât cele două procente cumulate.

Cel puțin pensionarii din sistemul public au iluzia că vor primi ceva. Rezerviștii militari așteaptă să fie, iarăși, divizați în grupe și procente diferite.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

7 comentarii

  1. Să vă duceți pe apa sîmbetei, politicieni proști, corupți și obedienți pentru că vă bateti joc de pensionarii militari….
    În pușcărie cu voi, nenorocitilor!

  2. De ce ,,un atac,, la pensiile speciale și la ,,fara penali in funcții publice,, este un atac la adresa Armatei ?! Sa înțeleg că cele două chestiuni merg ,,mîna în mîna,, ?!

    1. Reciteste pasajul si ai sa vezi ca exista un punct inainte de fraza unde se precizeaza ca este un atac la adresa armatei, nu se refera la ambele chestii!

    2. Recitește pasajul si ai sa vezi ca este un punct înainte de fraza în care se spune despre atac la adresa armatei, nu este vorba de ambele chestii!

  3. Referitor la faptul ca USR nu a sesizat – sau a facut pe prostul asa de magistral, ca am crezut ca e nativ – nimic despre pensiile magistratilor, e pentru ca liderii acestei adunaturi de capete seci au niste dosare mai mult decat compromitatoare in sertarele magistratilor. Nu trezi magistratul care doarme, e motto-ul lor. Barna si Drula nu poate, sunt cu siguranta prosti, dar au un avansat instinct de conservare vis-a-vis de propria persoana. Asta-i impiedica sa mictioneze contra vantului ICCJ

Lasă un răspunsAnulează răspunsul