Cum poți înfrânge o Armată, pe timp de pace

Cum poți înfrânge o Armată în lipsa unui conflict? Distruge-i resursa umană! Cultivă un climat de nesiguranță, anulează ideea de competentă și profesionalism, promovează obediența și servilismul. Abuzul și corupția lasă-le să se întâmple ostentativ. Astfel vor înțelege toți că protestul și revolta sunt inutile. Compromite structurile de control, asigurându-te de complicitatea lor.

Ordine care provoacă… dezordine

Legea ar trebui să fie egală și să asigure că nimeni nu este favorizat sau abuzat. Modul în care unii indivizi au exploatat șansa de a fi în funcții de decizie la vârful Ministerului Apărării Naționale ridică serioase semne de întrebare. Probitatea și onestitatea deciziilor sunt, uneori, discutabile. Efectele, însă, generează convulsii, controverse și vulnerabilizează un sistem care trebuie să fie dincolo de orice suspiciune.

Cel puțin două ordine semnate de ministrul apărării Mihai Fifor comportă serioase suspiciuni de trafic de influență și abuz în serviciu. Asta ca să menționăm doar două din infracțiunile care pot fi avute în vedere.

Ordinul  M124/ 2017 pentru aprobarea „Instrucțiunilor privind chemarea în activitate în corpul ofițerilor (…)” și M175/ 2018, pentru aprobarea „Instrucțiunilor privind adoptarea unor măsuri temporare în vederea încadrării funcțiilor (…)” se află la originea unor abuzuri și vor produce efecte negative încă mulți ani. Le vom trata separat. Ambele sunt exemple clare despre cum poți înfrînge o Armată pe timp de pace.

Cele două ordine sunt aberante și au provocat discriminare. Subofițerii din Armată, după o carieră de 20 de ani, după sute de exerciții și misiuni de luptă, au fost împiedicați să participe la concursuri în vederea trecerii în corpul ofițerilor. Excepție făcând soția actualului premier Nicolae Ionel Ciucă. În schimb au putut participa angajați civili sau rude ale cadrelor militare aflate în funcții sau poziții influente. Fiecare situație este particulară, dar majoritatea sunt reprobabile moral și la limită din punct de vedere legal.

Infracțiuni de corupție/ traficul de influență

Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, art. 291 Cod Penal. Merită precizat, pentru cei care citesc printre rânduri.

E greu de eliminat suspiciunile când subiectul lor este șeful Apărării, șeful Forțelor Terestre, șeful Forțelor Aeriene, președintele Senatului din Universitatea Națională de Apărare, generali și colonei din structurile de control și supraveghere.

Suntem convinși că zvonurile privind corupția și abuzurile din Armată sunt exagerate și lipsite de temei.  Dacă analizăm neutru, fără patimă sau invidie, constatăm doar coincidențe și întâmplări fericite. Impresionante, uneori, dar când soarta îți zâmbește nu-i poți întoarce spatele.

Echilibrarea inegalităților de gen

În anul 2018 Direcția audit intern a scos la concurs, pentru chemare în activitate, 16 posturi de ofițer de execuție. Din acestea 3 au fost în structura centrală, 6 în Secția Audit Intern Teritorială / SAIT 1 București, 2 la Cluj Napoca (SAIT 4) și câte o funcție la Craiova, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța.

La data concursului, încadrarea Direcției audit intern a MApN depășea 75%, mult peste cea a unităților operative din Armată. Procentul de încadrare abia atinge 50% în MApN, dar nicio altă structură nu a avut atât de multe „chemări în activitate”.

În anul 2018, anterior concursului, egalitatea de gen era… profund inegală în Direcția audit intern. Necaz mare! Din total personal, 77% erau bărbați și doar 23% femei. Din cele 28 de femei care încadrau Auditul, 10 au participat la concurs, iar 9 l-au câștigat.

Niciuna din cele 16 funcții scoase la concurs nu a rămas neocupată. Mai mult, au fost încadrate 17 funcții de ofițer, deși anunțul oficial menționa doar 16. O singură persoană, din Direcția audit intern, nu a promovat concursul pentru a fi chemată în activitate. Cei 17 cetățeni chemați în activitate cu grade de ofițeri au răzbunat inegalitatea de gen. Au fost 14 femei și doar 3 bărbați.

Când doi aleargă și câștigă… trei

Concursul pentru funcția de ofițer specialist în compartimentul audit de performanță de la Timișoara (SAIT 3) a avut două învingătoare. Cherci Adina Mihaela și Nedelcu Mioara Anca au primit amândouă gradul de maior și un post de „ofițer specialist” în MApN. Cele două au participat la concurs pentru un singur post, pe care l-au câștigat împreună. Asta deși alți candidați, mai ambițioși, au concurat pe toate cele 9 funcții scoase la concurs în București. Unii (din afara MApN, normal) fără succes.

Nu a fost cazul Mioarei din Buzău, care a simțit că Timișoara e câștigătoare. Nedelcu Mioara Anca are soțul cadru militar și a fost angajată, ca personal contractual civil în Direcția audit intern, cu aproape 2 ani anterior concursului, în 2016. Cherci Adina Mihaela a fost personal contractual civil, economist (contabil șef) la Batalionul româno-maghiar de lângă Arad, din anul 2008. Aradul este fieful ministrului Fifor. De nevoie, dar influența este incontestabilă. Vom reveni și la cumnata ministrului, chemată în activitate locotenent.

Concursul pentru postul de consilier juridic la SAIT 4 Cluj Napoca a produs fracturi. Am mai prezentat povestea de succes a lt.col. Negoiță Ileana Nicoleta. Deși angajată în Direcția audit intern Ileana a participat la concurs pentru un post de consilier juridic la Cluj. Concurența nu a fost deloc firava. Dimpotrivă. Printre competitori și consilierul juridic al SAIT 4 Cluj, Săvescu Ingrid Nicoleta. Ileana nu s-a pierdut cu firea. Nu doar că a înfrânt-o grav, dar a scos-o complet din sistem. La câteva luni Ingrid a părăsit Auditul armatei pentru un post de jurist la Prefectura din Cluj. Ne spune curând motivul!

Cum am amintit anterior lt.col. Negoiță Ileana Nicoleta a luat o pauză din activitatea juridică și ocupă, în prezent, o funcție de ofițer de stat major la Corpul de control și inspecție. Până se modifică statul de organizare și primește o poziție corespunzătoare. Doar suntem într-o armată în care funcțiile se înființează pentru a oferi confort angajaților. Principiul este „lasă, bă! că învață el/ ea”.

Victoriile unora, înfrângerea tuturor

Sunt și câștigători ai concursurilor care, aparent, nu au legătură directă cu sistemul. Doar aparent și pentru că anterior nu au fost angajați ai Armatei. Este, însă, greu de eliminat complet „influența” oneroasă când coincidențele refuză să dispară.

Este cazul cpt. Răvoiu Ana Claudia. Aceasta a câștigat concursul pentru ofițer specialist în SAIT 1 București. Soțul, Răvoiu Constantin, este fost ofițer al Armatei, beneficiar al unei pensii anticipate. Este și prosper om de afaceri, proprietar al unei firme de construcții. În episodul următor avem și exemplul soției unui pensionar anticipat de la MAI.

Cpt. Safciu Cristinel, ofițer specialist în SAIT 2 Craiova, aproape că nu are nicio legătură cu Armata. Chiar niciuna. Nu are experiență militară, dar este deja ofițer. Având în vedere că Doljul a oferit națiunii somități, precum dottore Ciucă, în acest caz nu suntem surprinși. Mai ales că soția ocupă o poziție de conducere în cadrul ANAF Craiova.

Mai sunt și situațiile, numeroase, când „chemarea în activitate” s-a întâmplat la mai puțin de doi ani după ce persoanele au fost angajate, ca civil, în armată. Sunt 5 (cinci) astfel de „coincidențe”. Personal angajat în primăvara anului 2017, participă și câștigă concursul câteva luni mai târziu. Întâmplarea face să fie soții ale unor generali și șefi din Armată.

Cum poți înfrânge o Armată, pe timp de pace?

Umilește-i personalul activ și în rezervă, acordând grade militare discreționar! Înjosește-i tinerele cadre, aducând lângă ei ofițeri superiori fără absolut nicio pregătire militară! Ridiculizează cariera profesională și demonstrează-le celor care cred în meritocrație că există și soluția „directă”! „Șmecherie, soro!” Transformă ținuta militară într-o uniformă banală, accesibilă oricui! Terfelește onoarea ostașului tranzacționând-o pe stele și sinecuri! Politizează armata și transformă-i generalii în politruci.

„Cum poți înfrânge o Armată, pe timp de pace!” este singura lucrare originală a generalului Nicolae Ionel Ciucă.

Va urma! (aici)

 

 

 

4 comentarii

Lasă un răspuns