Afaceri politico-militare cu resursa umană din Armată

Cariera militară sau chemarea duhovnicească ar trebui să fie ocupații vocaționale, nu oportunități materiale. Din păcate, Armata și Biserică au devenit atât de mercantile încât nu sunt puțini cei care se îndreaptă către ele exclusiv din considerente pecuniare. Indiferent cât de mult ar încerca să exceleze în ipocrizie, arivismul și lăcomia unora nu pot fi ascunse sub caschetă sau sutană. Sunt atât de vizibile încât ar putea trece drept etichete.

Pe cei care au renunțat la parte din drepturile și libertățile cetățenești, pentru a se dedica unei cariere militare îi recunoști, fără a fi nevoie de teste sau examene.

Au început imediat după liceu sau școala generală, au acceptat voluntar privațiunile și au îndurat cu stoicism limitările unui sistem departe de a fi perfect.

Au fost umiliți de societate, înfierați sau damnați pentru culpe de care nu se fac vinovați și acuzați violent pentru niște venituri sau drepturi de care nu se bucură.

Au răbdat și suferit, rareori au protestat.

Un ordin care a provocat … dezordine

Nimeni nu apără militarul român! Vocile care o fac sunt răzlețe, imediat estompate sau ascunse sub tumultul societății. De la politicieni până la generali, de la societatea civilă la mass media, majoritatea hărțuiește Armata într-un proces atât de violent încât seamănă a război de gherilă. Altfel, toți se îngrămădesc în pozele cu trupele întoarse din misiune sau sunt experții unui război la care oricum nu se pricep. Să-și atârne la CV o diplomă a Colegiului Național de Apărare sau, cel mai grav, să îmbrace uniforma militară este dorința ascunsă a multora.

Miniștrii și politicienii, în general, sunt efemeri în funcții. Cu excepția câtorva exemple care insistă să ne contrazică. Impactul pe care îl au, însă, poate lăsa răni adânci și tare care provoacă disfuncții cu efecte de lungă durată.

Mihai Fifor a fost un ministru care aproape 2 luni s-a tot mințit că poate fi relevant pentru Ministerul Apărării. În cele din urmă a capitulat în fața agresivității cu care „prietenul” Ciucă îi tot explica cine conduce Ministerul. A continuat să se bucure doar de multele avantaje pe care scaunul de demnitar le oferă. Fotoliul, pardon!

În octombrie 2017 ministrul Mihai Fifor a aprobat „Ordinul nr. 124/2017 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind chemarea/rechemarea în activitate, în corpul ofiţerilor, al maiştrilor militari sau al subofiţerilor, în vederea încadrării unor funcţii de execuţie din structurile MApN”. A fost, probabil, după hemoragia masivă din vara aceluiași an, când sute de cadre militare cu experință au trecut în rezervă, una din cele mai mari lovituri pe care le-a primit Armata României în ultimii 30 de ani.

Semantica onoarei subordonată intereselor oneroase

Fără a intra foarte mult în detalii tehnice, inutile și plictisitoare pentru mulți, trebuie să subliniem câteva prevederi care fac din acest ordin un atentat la siguranța națională.

În primul rând, titlul este mincinos. Încadrarea pe „funcții de execuție din MApN” a fost și rămâne doar o măsură tranzitorie. Ulterior, întreg personalul, astfel intrat în Armată, poate accesa funcții de conducere, inclusiv cele care așază pe umăr stele.

Apoi, ordinul ministrului s-a adresat, inițial, unui interval de vârsta absolut aberant. Era aplicabil cetățenilor cu vârsta „între 18 şi 50 de ani împliniţi în anul desfăşurării concursului”. Ulterior a fost modificat, doar cei care împlineau „cel mult 45 de ani la data acordării gradului” puteau fi chemați/ rechemați în activitate.

În cele din urmă, acest ordin nu era aplicabil maiştrilor militari și subofiţerilor în activitate sau rezervă, până în august 2019 când a fost actualizat, pentru a fi armonizat cu modificările la Legea 80/ 1995, statutul cadrelor militare.

Sunt atât de multe aberații pe care M124/ 2017 le-a produs încât onorabilul domn Ciucă se poate gândi la o nouă teză de doctorat: ”Cum să faci praf o Armată? Ditruge-i resursa umană!”. Ordinul ministrului Fifor a introdus în Armată sute de civili trecuți de prima tinerețe, majoritatea primind grade de ofițer. Fără absolut nicio pregătire militară, supraponderali și cu probleme reale de sănătate, parte din acești ofițeri așteaptă astăzi gradul de colonel și încadrează, deja, funcții de conducere.

De la stiletto la „apelul bocancilor”

Ordinul aberant n-ar fi fost posibil fără complicitatea generalilor și a personalului militar aflat în funcții de decizie. De la ministru până la șeful Apărării sau de la șeful Forțelor Terestre până la nivelul unui mediocru șef de birou, mulți au fost cei care au exploatat cu nerușinare oportunitățile ordinului de ministru.  

În ce-l privește pe stimabilul general Ciucă situația este mai nuanțată și va fi tratată separat. Dacă este adevărat, că soția a fost trecută în rezervă cu grad de subofițer și apoi chemată în activitate în corpul ofițerilor, ilegalitatea este evidentă și o vom demonstra. Poate se găsește cineva să formuleze câteva plângeri penale pentru abuz în serviciu, trafic de influență sau constituirea unui grup infracțional organizat.

Într-o singură serie, la Colegiul Militar Breaza, au susținut probele sportive peste 100 de candidați. Mai mult de 75% femei, unele în pragul aniversării a jumătate de secol de existență și celebrării „centenarului” la greutate. Una din primele „promoții”, astfel intrate în Armată, a avut, din 93 de ofițeri cu care s-a „completat deficitul”, 5 lt.col. și 16 maiori.

Un tânăr, admis la 14 ani în Colegiul Militar, are nevoie de cel puțin 20 de ani și 3 cursuri de carieră pentru a spera să primească gradul de maior, pentru lt.col. se mai adaugă 5 ani. Toți cei 21 de ofițeri superiori amintiți anteriori sunt… doamne. Toate au vârsta peste 45 de ani și încadrează funcții exclusiv în structurile centrale ale MApN. Departe de misoginism ne exprimăm doar surprinderea pentru lipsa lui Adam din plutonul de amazoane. Așa se completează deficitul Armatei? Ăsta este respectul generalilor pentru haina militară?    

Videochat-ul din anticamera gradelor de ofițer

Ordinul M124/ 2017 a nedreptățit evident maiștri militari și subofițerii  aflați în activitate, care nu s-au arătat foarte nemulțumiți atâta timp cât legea era egală pentru toți. Momentul în care nevestele, cumnatele și amantele au început să fie avansate ofițer peste noapte a deschis o cutie a Pandorei la care niciun militar de carieră n-ar fi trebuit să umble. Asta pentru că oricum erau suficiente abuzurile anterioare când legea era aplicată discreționar.

Vom prezenta cazuri și dovezi care demonstrează cum abuzul și corupția pot atinge accente greu de imaginat. Armata, de la Gabriel Oprea încoace, a încetat să mai fie o instituție subordonată meritocrației și a ajuns o feudă a clanurilor ascunse sub grade militare sau funcții politice. În România este mai ușor pentru fiice sau neveste să ajungă ofițer, decât pentru un militar cu 20 de ani de experiență.

De la videochat la jurist în Direcția General Juridică sau cum 3 dosare penale îți deschid drumul câtre gradul de maior și o funcție la Muzeul Militar, exemple avem și le vom prezenta în materialele următoare. O direcție centrală este copleșită de doamne ajunse peste noapte maior sau locotenent colonel în timp ce soția unui general cu 3 stele a devenit ofițer în urma unui ordin care a fost valabil mai puțin de 3 luni.

Legiunea ofițerilor din alcov

Politicieni sau generali vor recunoaște câteva din doamnele care au fost răsplătite cu grade de ofițer: lt.col. Bereș Marinela, lt.col. Ciucă Maria-Cristina, lt.col. Duțu Florentina, lt.col. Pieleanu Alice, mr. Bichir Florentina, Mr. Cotoară Maria, cpt. Uifăleanu Adriana-Mihaela, Lt. Vlas Daniela, Lt. Anastasof Carmen, slt. Gologan Elena, slt. Spirache Ruxandra. Datele sunt publice, așa că mulți pot corobora informațiile noastre sau ne pot sprijini pentru demasca modul în care unii transformă Armata în clan interlop. Vom dezvolta subiectul aici și aici.

În timp ce forțele militare active sunt sufocate cu cadre lipsite de o elementară pregătire militară, Armata scoate la concurs, anul acesta, puțin peste 200 de locuri, din care jumătate sunt pentru medici militari. În oricare din anii anteriori au fost „chemate” în activitate mai multe persoane decât a pregătit MApN prin rețeaua proprie de învățământ.

Cele 6 (ȘASE) instituții militare de învățământ superior școlarizează, fiecare, mai puțin de 40 de studenți în fiecare an de studii. Personalul didactic și auxiliar este dublu față de numărul studenților. Armata acordă mai multe titluri de doctor, anual, decât comandanți plutoane de infanterie pregătesc Academiile sale.   

Militarii de carieră nu-și pun întrebări și nu caută motivație financiara pentru a-și apăra Țara. Mulți și-au rezolvat dilemele și au epuizat îndoielile înainte sau în pragul majoratului. Unii ofițeri de carieră, inclusiv maiștri militari și subofițeri, au ales să-și apere Țara înainte să aibă drept de vot. Cine îi apără pe militari când generalii și comandanții lor (nu toți, să fie clar!) sunt cei care acceptă ca uniforma și însemnele militare să valoreze cât un fotoliu de senator? 

13 comentarii

  1. Institutiile militare sunt o imagine a societatii noastre. La o societate ,,putreda” nici armata/serviciile de informati/ politia nu pot fi altfel. Totul pleaca de la ,,dirijor”. Pana nu schimbam ,,dirijorul” nu putem trata , orchestra”. Tot timpul istoria ne-a prins nepregatiti.

  2. Fac parte din echipa de cadre militare sacrificate prin grija domnului fost ministru Fifor în toamna anului 2017 cu toate nelegiuirile aplicate la acel moment. În prezent sufăr cumplit pentru că am picat în această capcană prin faptul că este o diferență enormă de tratament între cadre cu funcții și vechime egală din aceeași instituție sau loc de muncă. Reabilitare nu cred că există și dacă se va remedia,ceva. Mulțumesc pentru această posibilitate de exprimare.

  3. Așa e. Confirm cele scrise. M-am pensionat la limita de vârstă și îmi este rușina da spun pe ce poziție am fost când văd cine sta astăzi pe scaunul meu! Concursurile sunt trucate nu de comisii ci de șefi! Au fost activate bolnavi cronici unii chiar cu boli grave, practic inapți medical! Cum a fost posibil? O fisa medicala necesară pentru concurs costa peste 800 lei la Spitalul Militar București! Credeți că un amarat are banii ăștia de aruncat practic căci nu are nicio șansă la concurs!?

  4. Desi rezultatele mele profesionale erau de exceptie, mi s-a cerut sa solicit trecerea in rezerva, fiind amenintat (de catre seful institutiei si seful corpului de control) cu defaimarea in fata subordonatilor, prin intermediul Corpului de control. Mi-au spus ca nu au motive dar ca nu empatizam. Era vorba despre curajul de a semnalat in scris abuzuri in functie si respectiv refuzul de a executa anumite chestiuni care nu se regaseau in acceptiunea legii si pentru care exista probe temeinice chiar si acum. Mi s-a refuzat si trecerea pe o functie de executie. Ulterior inspectiei corpului de control (care a incalcat procedurile in vigoare) am primit acuzatii pe motive fictive sau fiind amplificata insemnatatea unor mici nereguli. Desi am demontat cu probe acuzele inchipuite de ei, am fost deferit cercetarii disciplinare de catre o alta comisie, care a facut acelasi lucru. Apoi am fost introdus in Consiliul de onoare. Dupa ce mi-am demonstrat nevinovatia, am trecut in rezerva. Daca as fi acceptat sa plec de buna voie si fara motiv ar fi fost pusa in practica propunerea lor de acordare a gradului de general. Asa, am trecut in rezerva colonel, dar colonel adevarat si nu general de carton, cum ar fi vrut ei.

  5. Nu ar trebui să ne mire nimic, pentru că de la Evenimentele din 89 totul este o mascarada. Trebuie luata atitudine dar știm ca avem deficiente la unitate și ma întreb pana când.

  6. Poate mă lămurește și pe mine cineva. Cum rămâne cu ordinele date, și documentele semnate de Nicolae Ciucă, în calitate de șef al SMG, numit ilegal pentru un an de zile? S-a pronunțat CCR în acest sens. De ce nimeni nu comentează faptul că soția lui Ciucă a fost avansată de la plutonier la locotenent-colonel, în ziua în care a fost reangajată, aceiași zi în care a fost pensionată, iar după șase luni se pensionează de pe funcția de lt. – col. ? Cum rămâne cu plagiatul tezei de doctorat ? Este furt cu acte în regulă, și în plus, după acest furt a beneficiat de indemnizația de doctorat atâți ani ? Cum este posibil să fie prim-ministru, și-n viitor președinte, unul cu astfel de „rezultate”? Mai are cineva cea mai mică îndoială că este „omul lor” și nu al nostru ?

  7. Neregulile și corupția le vede până și un civil…
    Ce i de făcut???
    Se pare că , cu constatările nu se rezolva nimic…

  8. Vina este in mare parte a domniilor voastre pentru ca nu ati avut curajul, la momentul oportun sa va exprimati.A va exprima aici sigur, este comod, dar nu schimba cu nimic lucrurile. Si vreau sa rectific ceva, stimabila Cotoara este lt.col , avansata de ceva vreme si in functia de loctiitor , curand va fi comandant, se lupta pentru asta…la muzeu, deci pe functie de executie…sa i uram succes!

Comentariile nu închise.