Pachetul „Încă nu, dar o să fie”!

Întrebat cum face față creșterilor de prețuri, în condițiile unor venituri înghețate, Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a spus că a renunțat să mai meargă la teatru. Are dreptate! Ce-i mai trebuie? Nu are parte zilnic la Guvern, de ce să mai cheltuie banii? Totuși, dacă-i dă Ciucă vreo primă de Paște, îi recomandăm piesa cu același nume din titlu, de la Teatrul Elisabeta. Pentru noul cuplu din politica românească (Ciolacu + Ciucă = Love), titlul original al piesei, „Not now darling” (nu acum dragă), este perfect aplicabil.

Lume, lume, cetățeni! A sosit „pachetul”!

O lună de zile a lucrat Coaliția de dreapta-stânga-mprejur. Două săptămâni au pregătit televiziunile guvernamentale (Antena 3, Digi 24 și B1) lansarea. Două ore au întârziat la conferința de presă cei trei „rotunjori” din fruntea țării. Au dezbătut cine să stea în centru și care de-a dreapta și de-a stânga… ciolacului. Sau ciolanului. În cele din urmă au prezentat pachetul „Sprijin pentru România”. 

Bine gurile rele spun că de două ore a avut Ciucă nevoie să se oprească din tremurat. Când a intrat Ciolacu să-i spună vesel „Gata! A sosit pachetul”, Nicușor a înțeles Parchetul.

Doar fanfara a lipsit. Țara întreagă fremăta de nerăbdare să afle soluțiile pe care le au „conducătorii” pentru a opri căderea în prăpastia. Direcția este fără echivoc. Un Guvern condus de Ciucă și susținut de PSD, cu Ciolacu în frunte, n-are dubii în ce privește abisul în care ne aruncă. Doar timpul rămas ar mai fi o problemă.

„Pachetul” a venit, dar încă nu umblăm la el. Urmează să fie aplicat cel mai devreme în iunie, dar, foarte probabil, va fi amânat pentru august. Sau, mai bine, 15 septembrie, că tot începe școala. Dacă mai începe. Acum nu e nevoie. Vine vara! Vacanța și concediile vor mai domoli apetitul protestatar al populației. Guvernul are nevoie doar să câștige timp. Anul acesta și următorul sunt perioade de austeritate cruntă. 

„Pachetul” are nevoie de modificări legislative, de norme de aplicare, soluții tehnice și … noi comisii și comitete care să lucreze pentru implementarea lui. Deocamdată doar am aflat că Ciucă și Ciolacu sunt preocupați, așa că să stăm liniștiți că ei veghează. Plus că au o echipă „joint venture” care stăpânește arta Power Point-ului. Nu prea stăpânesc ei cuvintele, dar se străduiesc. „Documentul” pe care-l laudă toți corifeii Guvernului nu este decât o înșiruire de cartoane și vorbe goale. Nimic clar sau concret.

„Mai luați o sută, măi sărăciilor”

Un Guvern condus de un premier comunisto-liberal nu putea decât să propună un „pachet” în care măsurile sociale se împletesc armonios cu cele liberale.

Dăm o sută de lei nevoiașilor? (Ciucă: „euro, că suntem în UE Marcele, ce naiba! Mai ieși și tu prin lume. Uite, pe mine m-a dus tata Klaus la Bruxelles.”) Imediat se plusează cu „400.000 euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de 15% la utilități.” Încă nu se știe care sunt firmele eligibile sau dacă, de exemplu, Antena 3 sau Digi 24 intră la utile sau „utilități”. Trebuie, însă, găsită o soluție și pentru ele, că doar nu prestează pro bono. 

Ajustarea contractelor de investiții publice în derulare…” este o măsură foarte bună pentru populație. Pentru acel segment din populație care are contracte cu statul. Au găsit soluția ca firmele care susțin partidele să nu piardă din cauza creșterilor de prețuri. A fost un alt semnal pentru activul de partid ”Sțați liniștiți! Păi, nu avem noi grijă?” Aproape o treime din total, 5,2 mld. lei merg către firmele abonate la bani publici. Și ele tot din România, tot populație până la urmă.

Se mai înființează niște structuri guvernamentale. Un Department pentru atragerea investițiilor străine și promovarea exportului de produse românești. Adică alți 50 de indivizi plătiți opulent din fonduri publice… să angajeze niște consultanți.

Marius Budăi, ministrul muncii, se lăuda la un post de televiziune că a reușit să renegocieze consultanța „pe noua lege a pensiilor”. Mare om, mare caracter. A scăzut suma alocată de la 4 mil. euro la 1,5 mil euro. Să înțelegem bine: un Guvern cu câteva mii de angajați plătește o firmă privată ca să-i acorde consultanță despre cum ar dori să arate noua lege a pensiilor!  Și noi, cetățenii ăștia proști, de ce mai plătim Guvernul?

Dacă Parlamentul și Guvernul, sute de demnitari și mii de angajați nu reușesc decât să contracteze consultanță, n-ar fi mai bine să angajăm o firmă să conducă România? Și așa se topesc anual miliarde de lei în plata contractelor de consultanță. Toate ministerele au direcții juridice, dar angajează firme de avocatură. Toate au structuri identice cu o corporație, pe care o angajează ulterior să le facă treaba.

Revenind la marele proiect guvernamental, mai constatăm și o „infuzie” de 320 mil. euro în agricultură! Dacă nu te încearcă râsul, sigur te ia plânsul. Cum naiba să te lauzi că sprijini agricultura cu 320 mil. euro, după ce în urmă cu câteva zile ai dat primarilor (implicit firmelor de partid), din pix, de 10 ori mai mult? Supliment pentru „Anghel Saligny”.

Crește, însă, salariul minim în agricultură și industria alimentară la 3000 de lei brut, „similar celui din construcții”. Nu este clar dacă și acest segment de populație va fi derogat de la plata contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate. Foarte probabil. Altfel, se  mai adaugă 200 lei și la salariul minim. Opțional, dacă vor patronii, Statul e dispus să nu-i impoziteze. Să mai spună cineva că n-au crescut promisiunile din decembrie 1989 până astăzi. Suta de lei a ajuns să fie dublă, după „doar” 32 de ani.

În ce privește sprijinul pentru populație acesta este … discret. Un Stat în care asistența socială este singura politică guvernamentală nu poate gândi mai departe de măsuri reactive. Ce rezolvă cei 50 euro la două luni sau 30 euro pentru elevi? Oricum acordați doar unei părți din populație. Aflăm că 4,7 milioane de cetățeni vor beneficia de voucherele acordate în 2022.  Din iunie până în decembrie au terminat încă 5 mld. lei.

Guvernul lor, poporul nostru

Zero taxe pentru salariul minim.” Foarte bine. Sunt peste 1,6 mil contracte de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Statul ar pierde contribuții la buget de peste 1,5 mld. lunar. Și ce dacă? Se împrumută. 

Bine, mai avem și programul… Kurzarbeit! Iarăși limba română se dovedește săracă pentru niște guvernanți… analfabeți. După Task Force și Kurzarbeit următoarea comunicare a lui Ciucă se va încheia cu „Inshallah!”  

Mai sunt și programele „Student Invest” sau „Family Start” prin care se garantează credite pentru tineri. Se vede treaba că programe românești nu prea avem. Statul îi ajută pe tineri să se îndatoreze la niște bănci care au dobânzi duble față de restul Europei. În România dobânda de referință a ajuns la 6%, în timp ce în Bulgaria este 1,09%. Nu mai durează mult și unii vor emigra la sud de Dunăre. Asta după ce se vor fi fertilizat in vitro prin programul Gabrielei Firea, prin rețeau de clinici medicale care contribuie la bunăstarea PSD.

„Sprijin pentru România” este o altă aroganță a tripletei PSD-PNL-UDMR. În ce-i privește pe ungurii e normal să se intituleze astfel. UDMR mai are alternativa unui sprijin acordat Ungariei. Dar pentru Guvernul României cum să-ți numește pachetul „Sprijin pentru România”? Nu asta ar trebui să facă în fiecare zi?

Pentru Ciucă și Ciolacu cea mai mare provocare a fost să-și boteze cumva „pachetul”. Dacă n-ar fi terminat studiile la facultăți neacreditate sau n-ar fi plagiat alte lucrări le-am spune că pachetul lor este o culegere de sofisme sau platonisme. Așa însă, decât să alerge Paula Cristea sau Valer Zetea cu filozofii antici după filfizonii contemporani, mai bine le spunem, pe limba lor, că este o superbă abureală și o distinsă gargară.

Au împachetat nimicul în 27 de cartoane și au căutat o soluție prin care să mai ofere ceva activului de partid. PNL și PSD nu se sprijină pe cetățeni. Pentru popor au o singură preocupare, să nu se revolte. Și un bonus, să-l scârbească atât de tare încât să nu se mai prezinte la alegeri. Întreaga politică a celor două partide este să îndepărteze electoratul de urne. Altfel, au ei grijă să se voteze, după care ne flutură democrația pe la nas.

Se sponsorizează sărăcia și se încurajează lenea. Angajații cu venituri decente nu primesc nimic. Toate ajutoarele sunt pentru firme și pentru persoanele cu venituri foarte mici. Oricum acest „pachet”, dacă va fi aplicat, este plin de măsuri temporare. Nu asigură venituri pe termen lung și nici nu rezolvă problemele sistemice.

Nu s-a mai spus nimic despre creșterile de prețuri din sectorul energetic, dar mai ales despre crizele care vin. Soluțiile par să fie gazul lichefiat din Vest, în timp ce alternativele interne sunt ignorate. Prețul la combustibil este compensat pentru transportatori, dar efectul resimțit de consumatori, pentru bunuri și servicii, rămâne să-l suporte fiecare cum poate.

Poate că unele măsuri sunt bune, chiar în format redus și atingând doar o parte din populație sau economie. Până la urmă e mai mult decât deloc. Arată ceva preocupare din partea Guvernului. Doar că… sunt paleative și vor fi aplicate tardiv.

Vom mai aștepta câteva luni până să vedem normele și abia atunci vom putea realiza cât și cum se împarte. Atunci de ce tot circul? Dacă nimic nu este valabil pentru următoarele 2 luni, dacă nu știu clar când se va întâmpla, de ce tot spectacolul? Pentru că lui Ciucă îi plac ceremoniile, un festivism deșănțat de sorginte comunistă. Ciolacu, în schimb, a început să se simtă bine ca șef al generalului.  

Din „Sprijin pentru România” am înțeles totuși ceva: Guvernul e preocupat de liniștea partidelor, iar poporul e pe cont propriu. Cel puțin cât Ciolacu și Cîțu sunt responsabil de gestionarea țării. (Pardon, Ciucă! Dar ăștia se schimbă atât de des încât greu ținem pasul).

1 comentariu

Lasă un răspuns