Radu Tudor un politician discret

Anunțuri publicitare

După ardoarea cu care le susține cauza, Radu Tudor pare sedus de social-democrați. La fel de mult este și de politica PNL. Altă explicație rezonabilă nu găsim. Dacă nu este politician sub acoperire atunci rămâne doar un jurnalist în conflict cu deontologia profesională.

În ultima zi a lunii ianuarie 2024, platoul emisiunii, moderată de Sabina Iosub, de la Antena 3 a fost transformat în studiou electoral pentru PSD și PNL. Subiectul care a încins dialogul: devansarea alegerilor locale în ziua stabilită pentru cele europarlamentare.

Singurii aflați în opoziție cu suporterii Puterii au fost Mircea Badea și reprezentantul USR, Ionuț Moșteanu. Cel din urmă foarte slab pregătit și total depășit de situație, preferând o atitudine și un limbaj reprobabile.

Radu Tudor l-a amendat brutal pentru comportament, pentru ca apoi să susțină cu convingere o inepție prezentată ca argument. Toți oamenii puterii prezenți în emisiune (aici se califică inclusiv Sabina Iosub și Radu Tudor) au adus în susținere Belgia drept exemplu pentru comasarea alegerilor.

Sabina Iosub chiar a plusat și a afirmat că mai sunt încă șase state europene care au alegeri în aceeași zi cu europarlamentare. O minciună.

Doar în Malta și Irlanda mai au loc alegeri în aceeași zi cu europarlamentarele. În ambele țări aceeași „comasare” a alegerilor s-a întâmplat și în urmă cu cinci ani. Pentru niciuna din țări nu este un precedent, populația și partidele fiind informate cu mulți ani înainte.

Ungaria, pe de altă parte, are alegeri locale pe 7 iunie, iar cele europarlamentare pe 9 iunie.

Adevărul dintr-o manipulare ordinară

Belgia a fost, însă, argumentul suprem al celor din emisiunea Sabinei Iosub. Cum să contești democrația din țara care găzduiește Parlamentul European? Mai ales când acolo se organizează două rânduri de alegeri, simultan cu cele europarlamentare. Să crape USR-ul de oftică, nu alta! Mai ales că sunt impardonabil de slab pregătiți.

Este adevărat, în Belgia „alegerile pentru parlamentele comunitare și regionale au loc în aceeași zi și coincid cu alegerile pentru Parlamentul European”. Citatul anterior este un extras din art. 117 al Constituției Belgiei. Un amănunt ignorat de cei care susțin organizarea „localelor” din România cu europarlamentarele. Constituția îi obligă, nu interesul vreunui general ajuns din greșeală șef de partid.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvinte al PNL, ne sugera arogant „să ne inspirăm din bunele practici ale Occidentului”. Adică să le copiem, cum a făcut șeful lui cu teza de doctorat.

În Belgia votul este obligatoriu. Este motivul pentru care prezența la urne atinge deseori 90% din electorat. De ce nu adoptăm același sistem? Votul obligatoriu ar da legitimitate tuturor autorităților sau persoanelor alese prin scrutin general sau local.

Belgia are 150 de parlamentari, la o populație de 12 mil. locuitori. România are 465 parlamentari, la 19,5 mil. locuitori. Deși am avut un referendum, „comasat” cu alte alegeri, care obliga Parlamentul să-și reducă numărul de locuri până la 300.

Întotdeauna sunt oferite doar jumătăți sau frânturi de adevăr când sunt aduse în susținere exemplele altor țări.

Dacă este să copiem exemple din Belgia, de ce nu lărgim sfera … plagiatului? Pentru că despre asta este vorba, un alt plagiat sugerat de Ciucă. La fel cum a plagiat sloganul lansat de Vintilă Brătianu „prin noi înșine”, fără să-i înțeleagă sensul (detalii aici).

Radu Tudor și fascinația modelului străin

Ne place doar ce fac alții. Și asta selectiv, în părțile care ne convin. Altfel, exemplele nu sunt bune sau nu se pretează la noi.

Radu Tudor și corifeii PSD de la Antena 3 ar putea să propună închiderea hypermarket-urilor duminica. Pentru că așa este în Belgia. Sau scoaterea lor în afara orașelor, cum se întâmplă în majoritatea țărilor civilizate.

Federalizarea României sau trecerea la monarhie de ce nu o propune Radu Tudor? După modelul Belgiei. Să organizăm România ca o federație de … cnezate.

La 1 iunie 2022, Belgia a devenit prima țară europeană și a doua din lume care a dezincriminat prostituția. La câte curve masculine avem, în politică și mass media, am putea legaliza și noi „lucrătorii sexuali”. Sau căsătoria între persoane de același sex, la fel ca în Belgia.

De ce nu luăm exemplul infrastructurii belgiene? Rețeaua de autostrăzi, iluminată integral, este una dintre puținele structuri construite de om văzute de pe lună.

Când ajungem să ne inspirăm de la belgieni și în ce privește spitalele sau asistența sanitară? La 9 ani după Colectiv nu suntem în stare să avem o secție pentru mari arși. De ce nu spune Radu Tudor că salariu mediu brut în Belgia este cu 400% mai mare decât cel din România? Nu e tot un exemplu bun de urmat?

Să ne spună Radu Tudor care este pedeapsa pentru infracțiuni în trafic, în Belgia! În România un polițist tocmai a primit 3 ani cu suspendare pentru uciderea unei copile pe trecerea de pietoni. Mai mult, n-a avut nici măcar o secundă carnetul de conducere suspendat.

În cele din urmă, de ce nu ne spune distinsul jurnalist câți bani primește mass media de la partide? În Belgia, că în România știm. Fără număr.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei