„Cel mai prost jurnalist și agent străin”

Uniunea Europeană a respins informațiile conform cărora ia în considerare sancțiuni împotriva jurnalistului american Tucker Carlson. Interviul său cu Vladimir Putin, înregistrat la Moscova, și aflat în prag de difuzare a declanșat reacții diverse. Unele agresive, altele disperate.

Revista americană Newsweek a fost publicația care a lansat zvonul privind sancțiunile europene la adresa lui Carlson. Afirmația celor de la Newsweek s-a bazat pe comentariile făcute de foști și actuali europarlamentari. Aceștia au cerut statelor membre să ia în considerare sancțiuni împotriva lui Carlson.

Parlamentarii, care au cerut ca UE să analizeze posibilitatea de a impune o „interdicție de călătorie” lui Carlson, l-au descris pe acesta ca fiind „un purtător de cuvânt” al fostului președinte Donald Trump și al lui Putin. „Având în vedere că Putin este un criminal de război și că UE îi sancționează pe toți cei care îl ajută în acest efort, pare logic ca Serviciul de Acțiune Externă să examineze și cazul său”.

În primul rând, trebuie amintit că Putin nu este doar președintele unei țări agresoare, ci este căutat de Curtea Penală Internațională și acuzat de genocid și crime de război”, a declarat pentru Newsweek și europarlamentarul Urmas Paet, fost ministru de externe al Estoniei.

Orice sancțiuni impuse de UE jurnalistului american, pentru interviul său cu președintele rus Vladimir Putin, îi va jigni profund pe americani, a declarat Elon Musk. „Dacă este adevărat, acest lucru ar fi într-adevăr deranjant. S-ar putea să fie de acord cu Tucker sau nu, dar el este un important jurnalist american și o astfel de acțiune ar jigni foarte mult publicul american”.

Joi, 8 februarie 2024, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al CE pentru afaceri externe și politica de securitate, a oprit speculațiile. „În prezent nu există discuții în organismele relevante ale UE legate de persoana specificată (…) care se află la Moscova”, a spus el.

Grija belgianului Verhofstadt pentru jurnaliștii americani

Stano a subliniat, însă, că blocul comunitar este capabil să pună pe lista neagră „propagandiștii” care au „un istoric continuu” de manipulare a informațiilor menite să submineze „suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Confuzia răspândită de Newsweek a fost întreținută și de comentariile foștilor europarlamentari, belgianul Guy Verhofstadt și spaniolul Luis Garicano.

Verhofstadt a declarat, într-o intervenție pe platforma de socializare X, că UE ar trebui să „exploreze” o interdicție de călătorie, dacă Tucker Carlson „permite dezinformarea lui Putin”. Reacția proprietarului platformei X, Elon Musk, menționată anterior, a fost promptă.

În replică, Verhofstadt a distribuit o fotografie a reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, în spatele gratiilor de la Moscova, spunând că „așa arată un jurnalist adevărat din Rusia”. „Asta ar trebui să jignească foarte mult poporul american!” a spus Verhofstadt. Fostul premier belgian ar fi putut aduce în discuție și moartea unui jurnalist american într-o închisoare din Ucraina.

Dreptul la opinie și libertatea de exprimare sunt universale. Dacă sunt interzise în Rusia, Coreea de Nord sau Iran, nu trebuie să se întâmple și în Europa.

Gonzalo Lira, un chiliano-american, critic al războiului și regimului Zelensky, a murit pe 11 ianuarie 2024, într-un spital din Harkov, Ucraina. Moartea sa a urmat unei condamnări de opt luni de închisoare, sub acuzația de „justificare a acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina”. O moarte suspectă, care a provocat controverse și întrebări despre libertatea de exprimare și drepturile omului în timpul războiului.

În trecut orice american era apărat de Washington. În România se cunoaște bine cazul lui Teo Peter și al ucigașului său american, protejat de Departamentul de Stat al SUA. Se pare că nu mai este cazul. Astăzi totul este despre politică. Lira era și un critic agresiv al regimului Biden.

Radu Tudor, probabil cel mai bun analist român

Nici România nu scapă de propagandiști. Pe cei ruși îi vedem zilnic aduși în atenție de mass media noastră. Generoasă cu etichetarea oricărui opozant al retoricii războiului ca fiind putinist sau rusofil.

În ultima perioadă se manifestă agresiv și propagandiștii occidentali. Interviul lui Carlson le-a provocat unora reacții furibunde.

Pe Radu Tudor nu-l putem acuza de propagandă sau parti-pris-uri. Toate intervențiile reputatului analist militar sunt pertinente, documentate și absolut neutre. Sunt aproape la fel de corecte și echilibrate pe cât de originală este teza de doctorat a generalului Ciucă.

După anunțul interviului care provoacă atâta agitație, Radu Tudor s-a descărcat și el, pe aceeași platformă X. În engleză, să citească tot românul. Cităm, din spusele reputatului analist, dar pe limba noastră: „Tucker Carlson este, probabil, cel mai prost jurnalist și agent străin din istoria Americii”.

Carlson are aproape 12 milioane de urmăritor pe X. Radu Tudor are … 6764. Jumătate din câți are șeful lui, Mihai Gâdea. Carlson a lucrat 5 ani la CNN. Puțin a lipsit să fie coleg cu Radu Tudor, care prestează astăzi pentru Antena 3 CNN. După CNN a mai fost angajat 3 ani la NBC și alți 14 ani la Fox News. Probabil toate marile canale de știri americane se bat pe jurnaliști proști.

Este adevărat, Tucker Carlson este un jurnalist incomod și cu opțiuni discutabile. Asta și pentru că, de cele mai multe ori, interviurile lui sunt cu personaje controversate sau contestate. Genul de indivizi pe care îi boicotează sau linșează marile trusturi de presă.

Radu Tudor nu este un jurnalist incomod. Dimpotrivă. Prietenos cu unii, poate deveni virulent și arțăgos dacă situația o impune, dar niciodată cu același individ. Altfel, o persoană care a absolvit Colegiul de Siguranță Națională în anul 2001 (deși acesta a fost înființat abia în anul 2002) nu are cum să nu fie un bun analist.

Primul Amendament, primele libertăți fundamentale

Primul Amendament al Constituție SUA este, printre altele, despre libertatea de exprimare și libertatea presei.  A fost adoptat în anul 1791. Era anul în care se încheia administrația militară austriacă în Moldova și Țara Românească. În același an românii din Transilvania înaintau împăratului Leopold al II-lea memoriul Supplex Libellus Valachorum.

Când americanii erau preocupați de libertățile fundamentale, noi eram încă disputați între otomani și austrieci. Fără a avea dreptul la opinie sau libera exprimare.

Ne place sau nu, de ce nu am asculta și partea adversă? Putin este criminal de război! Tucker Carlson este „cel mai prost jurnalist din istoria Americii”! Ucraina umilește constant Rusia pe frontul unui război fratricid. Militar și economic Moscova este aproape înfrântă. Occidentul n-a fost niciodată mai solidar cum este astăzi.

De ce atâta teamă și neliniște pentru interviul unui dictator care va spune doar minciuni? Ar fi insultător să fim acuzați că nu putem decanta singuri informațiile primite.

În cele din urmă, Carlson i-a solicitat și președintelui Zelensky un interviu. Sunt convins că cei mai mulți l-ar aștepta cu același interes cu care așteaptă orice conversație cu un lider atât de puternic și important.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei