Protestul militarilor în rezervă și retragere

Mai multe mesaje, care circulă pe grupurile militarilor în rezervă (și nu numai), aduc în atenție protestul organizat imediat după Sărbătorile Pascale. Reacțiile sunt încurajatoare! Tot mai mulți militari în rezervă și retragere își declară disponibilitatea de a susține protestul.

Organizată sau „spontană”, acțiunea va avea impact doar dacă numărul participanților va depăși confortabil câteva mii. Trebuie subliniat că protestul nu este doar al militarilor din MApN. Întreg personalul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță militară aflat în rezervă sau retragere este așteptat să participe. Deciziile „reprezentantului MApN” i-au afectat pe toți.

Cu certitudine vor fi mulți cei care vor alege să ignore chemarea la solidaritate. Din nefericire există și printre militari suficient de multe persoane blazate sau indiferente. La fel cum există și camarazi care s-au obișnuit ca alții să lupte pentru drepturile lor.

Militarii în rezervă aveau nevoie de un catalizator. De o scânteie. De o picătură care să verse paharul. Prea multe au fost umilințele, prea des au fost insultați și persiflați.

Cei cărora situația nu le produce revoltă vor rămâne acasă. E mai comod și mult mai ușor să le strige alții revolta și indignare. Dacă le au! Pe Facebook sau WhatsApp sunt mulți revoltați, în stradă, însă, sunt și destui resemnați.

9 Mai 2024 ora 12 00 – prohodul gradului militar

Protestul este primul organizat după ce MApN s-a opus actualizării soldei de grad pentru militarii în rezervă și retragere.

Pensionari militari, de toate gradele, de toate vârstele, din toate localitățile și din toate structurile asociative, în ciuda gravității afecțiunilor medicale pe care le aveți, RĂZVRĂTIȚI-VĂ și cereți-vă drepturile !

Așa nu se mai poate !

Până când vom mai accepta și vom mai suporta nedreptățile legislative care ne-au năpădit viețile ?!

NE ÎNTÂLNIM pe 9 MAI 2024, ÎNCEPÂND CU ORA 12 00, ÎN FAȚA MINISTERULUI APĂRĂRII NAȚIONALE!

Distribuiți mesajul în toate mediile și pe toate căile posibile, inclusiv prin viu grai!”

Ulterior a fost publicat și un apel al președintelui LAPDM, comisar șef de Poliție (r) avocat Petrică Dima.

În spiritul camaraderiei și frăției de arme, a jurământului militar care ne unește, ne exprimăm dorința să participăm împreună la manifestația de protest pe care o organizăm pe data de 9 mai 2024 – zi cu multiple implicații naționale, europene și mondiale – în fața sediilor Parlamentului României și Ministerului Apărării Naționale, între orele 12 – 15.” (detalii aici).

Deloc surprinzător faptul că doar câteva canale media au preluat și distribuit chemarea la protestul rezerviștilor militare. Nicio televiziune și nicio publicație larg accesate nu s-au arătat interesate de nemulțumirile pensionarilor militari.

În schimb, se pare că nu a rămas fără ecou la nivelul superior al conducerii MApN.

MApN cheamă structurile asociative la dialog!

Ideea în sine este hilară și insultătoare în egală măsură. Actuala conducere a MApN nu contenește să surprindă. Tîlvăr și Bachide, Jianu și Roșu, toți au senzația că rezerviștii sunt niște fraieri pe care-i pot manipula după bunul plac. Invită structurile asociative, în numele ministrului, la o întâlnire cu… structurile asociative! Ce dovadă mai clară de indolență și lipsă de respect?

Printr-o adresă semnată de un anume col. Florin Bucur, ministrul apărării naționale transmite șefilor structurilor asociative „o invitație pentru marți, 30 aprilie 2024, ora 09.00, la o întrevedere cu reprezentanții structurilor asociative”. Subiectul ar fi „clarificarea aspectelor privind dezbaterile referitoare la amendamentul adoptat de Comisia pentru apărare… din Camera Deputaților, prin care se propune modificarea art.11 alin. (2) din Legea 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare.”

Trebuie subliniat că adresa, deși trimisă în numele șefului Direcției pentru relația cu Parlamentul nu este semnată de titularul funcției. Nici Eduard Bachide, nici gl.mr. Valeriu Roșu nu s-au obosit să semneze o astfel de adresă. Este sub nivelul poziției și condiției lor.

Este evident că perspectiva unor mișcări de amploare din partea rezerviștilor militari a provocat această „chemare la dialog”. O întâlnire inutilă, cu dezbateri sterile care vor produce un plan de măsuri cu finalitate… după alegeri!

În adresă se menționează expres prezența „unui singur” reprezentant din partea fiecărei structuri asociative. De ce? Nu au spațiu sau trebuie nominalizate doar persoane agreate de conducere? În incinta M100 sunt săli în care se pot aduna sute de persoane, de ce doar un singur reprezentant?

Ce ar mai fi de clarificat? Toate sursele și informațiile (unele chiar oficiale) îl indică pe „reprezentantul MApN” ca fiind cel care nu a fost de acord cu actualizarea gradului militar pentru rezerviști!

Nu a știut ministrul apărării ce fac subordonații săi? Dacă asta este situația atunci niciun dialog n-ar trebui să aibă loc până când in/subordonații nu sunt demiși. Dacă a știut, iar Bachide, Jianu și Roșu au avut aprobarea lui Tîlvăr, ce să clarifice? „Sediul materiei?” A fost unul din cele mai stupide și idioate argumente pe care le putea gândi cineva.

O întâlnire cu rezerviștii …pentru liniștea ministrului

Cu cine ar dori ministrul apărării naționale să participe la „dialog”, din partea MApN?

Cu șeful DGFC, gl.lt. Jianu, cel care consideră că oricum „le-a oferit” suficient rezerviștilor prin indexarea anuală? Am subliniat în repetate rânduri, este greu de găsit o persoană care să fi făcut mai mult rău rezerviștilor militari. Gl.lt. Jianu este responsabil personal de toate inechitățile și nedreptățile existente în sistemul pensiilor militare de stat. Am promis să-i dedicăm un articol separat și o vom face cât de curând.

Poate ar dori Tîlvăr să fie însoțit de secretarul de stat Bachide și locțiitorul său, gl.mr. Roșu. Cel din urmă are nu doar o atitudine malițioasă și reprobabilă la adresa militarilor în rezervă, dar și exprimări fără echivoc în ce-i privește. Roșu consideră că nu este corect ca militarii în rezervă să stea acasă și să primească pensie fără să facă nimic. Stupid!

În condițiile actuale, după toate insultele și flegmele venite dinspre MApN, prezența structurilor asociative la un astfel de „dialog” ar fi o trădare a cauzei rezerviștilor. Cei care vor participa sunt „oamenii sistemului”, sabotori ai protestului militarilor în rezervă.

În fapt, militarii în rezervă ar trebui să întrerupă orice dialog cu conducerea actuală a MApN. Nemulțumirile se cunosc! Inechitățile și nedreptățile au fost aduse la cunoștința ministrului în zeci de rânduri. Ce ar mai fi de clarificat?

Până când nu sunt soluționate nemulțumirile. Până când MApN nu promovează și nu susține cu determinare măsuri care să scoată rezerviștii din poziția de repudiați ai societății, orice dialog este inutil. Nu doar dialogul. Militarii în rezervă ar trebui să boicoteze toate activitățile organizate de MApN în care se solicită prezența acestora. Rezerviștii, militarii în retragere, veteranii de război sunt buni doar pentru ceremonii și acțiuni în care se mimează grija față de ei și se promovează patriotismul de paradă.

Actuala conducere a MApN, generali ca Jianu sau Roșu, nu manifestă nicio intenție reală de sprijin a rezerviștilor militari. O astfel de „întâlnire” este exclusiv pentru dezamorsarea situației cu minciuni, promisiuni și manipulare. Este o încercare de compromitere a protestului din 9 Mai.

Pensionarii militari, paria societății

În data de 25 aprilie 2024 s-a publicat în monitorul oficial Hotărârea nr. 442 din 25 aprilie 2024 privind plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat și din bugetul de stat.

Casele de pensii sectoriale (MApN, MAI, SRI) NU fac, însă, plățile în avans. Plata pensiilor se face la data stabilită prin convențiile încheiate anterior.

Este normal. Militarii în rezervă și retragere nu au aceleași nevoi ca restul pensionarilor. Este incredibilă atitudinea liderilor politici. Și asta în condițiile în care președinții celor două partide care formează Guvernul au legături strânse cu haina militară. Unul a purtat-o (ce rușine!) aproape 40 de ani, celălalt a crescut cu cascheta tatălui la ușă.

Greu de înțeles logica guvernanților și indolența camarazilor aflați în activitate. Încă odată, conducerea MApN demonstrează câtă considerație și respect are față de militarii în rezervă și retragere. Ce dialog ar mai putea avea pensionarii militari cu astfel de indivizi?

Pentru cei care mai aveau încă nevoie de un impuls pentru protestul din 9 mai, decuplarea totală a militarilor în rezervă de restul celorlalți pensionari este un argument în plus. Tot un argument pentru protestul anunțat ar trebui sa fie și „chemarea la întâlnirea structurilor asociative” transmisă de ministrul apărării. Faptul că încearcă să blocheze astfel protestul relevă lipsa de considerație față de rezerviști.

Protestul anunțat trebuie să aibă loc și trebuie să fie începutul unor ample mișcări ale militarilor rezerviști.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

Post Scriptum

În materie de festivism, MApN este plin de „profesioniști”. Pe 9 Mai se vor organiza festivități și …depuneri de coroane. (Una ar trebui depusă la mormântul gradului militar al militar al personalului aflat în rezervă și retragere.)

Vor fi invitați și militari în rezervă și retragere să se alăture celor în activitate. Invitații care ar trebui refuzate.

Reiterăm sugestia: participarea militarilor rezerviști la toate activitățile organizate de MApN trebuie suspendată până când nu le este acordat respectul cuvenit.

Cu cât tupeu invită conducerea Armatei un rezervist să participe la un ceremonial, eventual echipat cu ținută militară, după ce i-a batjocorit gradul deținut?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei