Forțele Aeriene, ca o Pană în vânt sau … în zadar.

Miercuri, 13 aprilie 2022, am aflat că „trebuie să creăm și să consolidăm o postură de descurajare și apărare eficientă în flancul de est al NATO”. Nu ne mai oprim asupra inepțiilor pe care le rostește președintele PNL, dar merită să urmăriți cât de frumos citește mititelul în limba engleză (aici). Cum să punem la îndoială lucrarea lui de masterat? Elaborată integral în engleză.

La fel cum trebuie să avem încredere în capacitatea generalilor din fruntea Forțelor Aeriene că pot asigura securitatea spațiului aerian. Radarele detectează doar dacă intrusul își anunță prin SMS intențiile, avioanele zboară la sol sau nu aterizează, bateriile de rachete Patriot sunt, dar nu există. În schimb, o rețea adâncă de interese obscure, abuzuri și trafic de influență prosperă și se manifestă fără emoții. Am reușit să realizăm o Armată care a dezvoltat „o postură de descurajare” a competenței și onestității.  

Marți, 12 aprilie 2022, Baza 86 Aeriană Borcea a fost scena unui incident aviatic. Încă unul din seria MiG-urile care aproape decolează, dar rămâne o enigmă dacă aterizează. Tocmai aterizarea ar fi fost problema.

După decolare, pilotul a raportat o problemă privind închiderea incompletă a trapelor trenului de aterizare după care a „…aplicat procedurile standard de soluționare a cazului special, în concordanță cu manualele de exploatare a aeronavei…”. În urma incidentului comandantul Bazei 86 Aeriană a numit o comisie, așa cum îi șade bine oricărui eveniment. Mai multe șanse de supraviețuire ar avea piloții cu un sobor de preoți care să aghesmuiască zilnic sfintele moaște ale MiG-urilor noastre.

Incidentul vine la o lună după ce 8 militari din Forțele Aeriene și-au pierdut viața în două incidente întâmplate la distanță de câteva zeci de minute. Scoaterea din exploatare a avioanelor noastre se întâmplă în mod natural. Pe măsură ce cad le scad din evidență. Reiterăm surprinderea ca după atât de multe pierderi umane șeful Forțelor Aeriene este încă în funcție.

Surprinderea nu trebuie să ne copleșească, însă, foarte tare dacă acceptăm că sprijinul oneros al gl.lt. Viorel Pană depășește până și sferele înalte ale doctorului din fruntea Guvernului. Atât de puternică este susținerea încât gl.lt. Pană își permite orice. Pierderi financiare care depășesc sute de milioane lei, insubordonare, ordine controversate și presiuni asupra subordonaților, iar lista este permanent deschisă.

Opulența irosirii banilor publici

Baza 86 Aeriană Borcea este cea în care MApN a investit peste 100 mil euro într-o replică nereușită a legendarelor Acropole. Un proiect început în urmă cu 10 ani, care a făcut obiectul mai multor controale și verificări, zace abandonat.

Procedura de achiziție și derularea contractului de lucrări pot face obiectul unui doctorat despre incompetență, indolență și impertinență. Proasta gestionare a fondurilor publice a produs pagube care depășesc 100 mil. euro, dar MApN nu a identificat niciun vinovat.

Deși avea responsabilități directe, în calitate de șef al Apărării, generalul Ciucă a ordonat un control abia după ce a fost numit ministru. După ce a primit rezultatele nu s-a impacientat. I-a transmis șefului Forțelor Aeriene, gl.lt. Viorel Pană să dispună măsuri. Atât de mult a măsurat Pană încât nu a găsit pe nimeni culpabil. Dacă nu pandemia sigur războiul este vinovat pentru lejeritatea cu care MApN pierde 100 mil. euro fără să existe consecințe.  

Din informațiile pe care le avem se pare că Baza de la Borcea și cele 100 mil. euro irosite intră la „pierderi colaterale”. Un eșec asumat pentru care nimeni nu este întristat. Venirea lui Ciucă la conducerea armatei a schimbat prioritățile. Toate investițiile, inclusiv facilitățile de instruire, au o altă destinație: Mihail Kogălniceanu. Acolo se construiește o bază modernă, pentru partenerul strategic. Investițiile vor depăși un miliard de euro și sunt suportate exclusiv de statul român.

Este noul Mecca al României. Mai puțini doctori fără suspiciuni de plagiat are Universitatea Națională de Apărare decât demnitari străini au dus Iohannis, Ciucă sau Dîncu la Baza Mihail Kogălniceanu. De fapt, cum jargonul militar identifică Baza ca fiind „MeKa”, suntem convinși că Iohannis chiar crede că e Mecca la care se duc pelerinii.

Stele cad doar peste „echipa câștigătoare”

La sfârșitul anului trecut, 31 decembrie 2021, a trecut în rezervă comandantul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, comandorul Marius Mihai Oatu. Ocupa funcția din anul  2014, fără întrerupere, timp de aproape 7 ani.  De fapt a fost o întrerupere. Căzut în dizgrația „eroului de la Nasiriah” acesta i-a transmis alternativele. Își dă acordul pentru ocuparea altei funcții sau trece în rezervă și primește steaua de general.

Cum Oatu a declinat propunerile, a urmat o detașare de șase luni pe o funcție inferioară în Statul Major al Forțelor Aeriene. Comandantul unei unități de nivel brigadă a fost, astfel, detașat într-un birou. Atât de multe presiuni au fost făcute încât, în cele din urmă, a trecut în rezervă. Înainte de termen, fără steaua de general.

Poate că Ciucă și Pană au dreptate și nici nu o merita, dar cum de a obținut doar calificative de foarte bun și excepțional? De ce este păstrat un ofițer într-o funcție atât de importantă dacă nu este competent sau eligibil pentru gradul de general? Nu este singurul caz. Mai sunt incomozi cărora Ciucă le-a refuzat avansarea.

Cel care i-a luat locul lui Oatu la conducerea Bazei 71 Aeriană, generalul Leonard Baraboi este fostul comandant al Bazei 95 Aeriană Bacău. Mai norocos, Baraboi a fost avansat general de flotilă aeriană la doi ani după ce a fost numit comandant. Împlinise 45 de ani și 22 de ani de când primise primul grad de ofițer.

Paula Cristea a primit steaua de general la 2 ani după ce s-a mutat în anticamera lui Ciucă, iar în anul următor pe a doua. Cadou pentru trecerea în rezervă și intrarea în echipa premierului doctor. Gl.mr. Paula Cristea a comandat în carieră doar birouri și cafele.

Ordinul ministrului este opțional pentru generali

În materialele anterioare am prezentat câteva cazuri de „chemare” în activitate a unor persoane în condiții cel puțin suspecte. Abuzul și corupția nu se opresc, în Armată, la acordarea unor grade de ofițer rudelor sau cunoștințelor. În foarte multe cazuri, când studiile sau experiența nu permit, unii se orientează către corpul subofițerilor. Oricum este o etapă intermediară. Doar subofițerii cu experiență și rezultate foarte bune ajung mai greu ofițeri, pentru ceilalți este aproape banal. Vom relata exemple halucinante.

Cât de mare este convingerea că își pot permite orice dacă un secretar de stat și șeful Forțelor Aeriene au fost dispuși să nu execute un ordin al ministrului apărării naționale? Când un colonel dorește să-și vadă odrasla încadrată pe o funcție de plutonier major ordinul este opțional chiar dacă fapta este penală. De altfel fata colonelului Pantiș era familiarizată cu armata. Adriana Cristina a fost angajată civil în cadrul Grupului 3 CSR de la Câmpia Turzii, aflat în subordinea Forțelor Aeriene. Era colegă de serviciu și cu mama, Georgeta Pantiș. Încă mai sunt.

În anul 2018, cel în care s-a produs avalanșa de „chemări” în activitate, soții Pantiș au considerat că e momentul ca Adriana să îmbrace uniforma militară. Fata s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcției de subofițer specialist într-o grupă de lucrări și amenajări genistice a unei unități din Câmpia Turzii. Funcția avea în subordine mecanici pe utilaje terasiere grele.

Întreaga procedură, care s-a finalizat prin acordarea gradului de sergent domnișoarei Pantiș Adriana-Cristina, are atât de multe fapte penale încât este greu de înțeles cum nimeni nu a fost reținut vinovat.

Modificările ordinului M124 s-au aplicat retroactiv, doar pentru a permite organizarea mai multor concursuri, succesiv. S-a eliminat astfel competiția. Condițiile din fișa postului au fost schimbate ilegal, în urma unui telefon anonim de la eșalonul superior. Modificările au produs falsuri sub semnătura unor persoane care nu aveau dreptul legal să altereze înscrisul. Deși funcția și subunitatea presupun conducerea și coordonarea activității unor autovehicule sau utilaje s-a eliminat exact condiția de bază, deținerea permisului de conducere.

Concursul a fost o altă dovadă a indolenței cu care unele structuri tratează selecția în vederea chemării în activitate. Mare parte din bibliografie a fost perfect paralelă cu cerințele postului, iar 75%  din întrebări atingeau domenii fără congruență cu misiunea subunității.  Niciuna din întrebările testului scris nu a verificat cunoștințele necesare îndeplinirii sarcinilor postului.

Domnișoara Pantiș a câștigat concursul. Unul la care au participat și șoferi sau mecanici utilaje grele cu experiență. Unii dintre ei erau, la rândul lor, angajați ai unității și îndeplineau condițiile pentru ocuparea funcției. Aveau însă un handicap, părinții sau vecinii nu erau suficient de ancorați în Armată.

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a ordonat, la 27 martie 2019, anularea concursului (până la 1 aprilie 2019) și reluarea procedurilor. Șeful Forțelor Aeriene, gl.lt. Viorel Pană a ignorat ordinul și a tergiversat procedurile.  Mai mult de două luni a refuzat Pană să execute ordinul, iar șeful Resurselor Umane din Armată, gl.mr. Marilen Lungulescu l-a sprijinit, căutând soluții pentru chemarea în activitate a candidatei declarată câștigător. Pantiș Adriana s-a prezentat în audiență la ministrul apărării naționale în ziua de 4 iunie 2019. Cât tupeu poate avea o persoană care câștigă un concurs plin de nereguli și ilegalități?!

La audiența din ziua menționată ministrul a fost reprezentat de secretarul de stat Nicoale Nasta. Acesta a decis revocarea ordinului ministrului și continuarea procedurilor pentru chemarea în activitate. Doar că Nasta se face vinovat de uzurpare de calități oficiale. El doar îl reprezenta pe ministru și nu avea prerogative legale pentru a anula un ordin al titularului funcției. În fapt, nu avea posibilitatea să ia nicio decizie în numele ministrului.

Începând cu data de 1 iulie 2019 Pantiș Adriana Cristina a fost chemată în activitate. La aceeași dată unitatea a intrat… în restructurare. Practic a câștigat un concurs în urma unor nereguli cu conotații penale după care a încadrat altă funcție. Foarte probabil în câțiva ani Pantiș Adriana va fi trecută în corpul ofițerilor prin procedeul deja cunoscut.

Cât de adâncă este hidra corupției în Armată dacă mai mulți generali și subordonați ai acestora își permit să nu execute ordinele? Ce garanții prezintă acești generali că nu vor refuza executarea altor ordine? Sau, mai grav, că nu se vor încolona în spatele eroului de la Nasiriah pentru a executa ordine cu efecte catastrofale?

Presiunile sunt multe. Asupra noastră și a celor care aduc la cunoștință toate aceste abuzuri. Grupurile infracționale sunt coordonate sau tolerate de la cel mai înalt nivel, iar abuzurile se întâmplă în foarte multe unități. Vom continua! Se întâmplă ceva? Cu certitudine! Cei care nu sunt compromiși, șantajabili și onești sunt mult mai mulți decât cei care și-au tranzacționat integritatea și onoarea.