Istoria este scrisă de învingători

Capricioasă sau generoasă „istoria este scrisă de învingători”. Cuvintele lui Wiston Churchill sunt astăzi la fel de adevărate cum erau în perioadă conferinței de la Yalta. Una pe care, atât rușii cât și americani, trebuie să și-o amintească, probabil, cu nostalgie. A fost momentul în care Roosevelt, Stalin și Churchil au decis nu doar viitorul Germaniei. Au trasat, mai ales, planul prin care au „oferit popoarelor eliberate ale Europei dreptul la autodeterminare”. Câtă libertate mai au urmează să aflăm în viitorul apropriat.

În realitate a fost începutul Războiului Rece. Trasarea sferelor de influență nu a făcut decât să adâncească falia dintre Rusia și Statele Unite. Escaladarea luptelor unui război actual, dar cu tente de genocid fascist, ne trimite cu gândul la cele mai crunte zile ale ultimului conflict mondial. Unii analiști nu se sfiesc să afirme că este chiar începutul următoarei conflagrații globale.

Confruntarea capătă astăzi valențe dramatice pentru teatrul de operații ales de cele două Mari Puteri. Nu este nici prima, și cu siguranță nu va fi ultima, ciocnire, dar este cea mai sângeroasă din actualul secol. Loiali Doctrinei Monroe, americanii deschid zone fierbinți la distanță cât mai mare de continentul lor. Tributari moștenirii culturale și biologice rușii transformă războiul în masacru. Indiferent care sunt motivele reale ale crimelor de lângă noi, Europa întreagă este victimă colaterale. Ucraina este, însă, deliberat sacrificată.

Este atât de mare propaganda ambelor tabere încât „comunicarea” nu face decât să confirme că „istoria este scrisă de învingători”. Adevărul este mai disputat decât lupta pentru teritorii. Care sunt, însă, argumentele din spatele distrugerii Ucrainei nu vom afla foarte curând. Ce putem evalua, cu prudența firească în astfel de momente, este că războiul n-ar fi avut loc dacă Washington-ul și Moscova ar fi dorit, cu adevărat, să-l evite. Zelenski este „eroul zilei” și starul actualului război. Ucraina și poporul ei sunt pierderile asumate.

Petersburgul de peste Atlantic

Pe 12 noiembrie 2019 o companie numită Labyrinth Global Health Inc. a primit, din partea Departamentului pentru Apărare al Statelor Unite (DoD), un contract consistent pentru a efectua cercetări asupra… „Covid-19”. Sunt surse care susțin că DoD a alocat sume importante pentru cercetarea unui coronavirus, despre care populația urma să afle abia peste 3 luni. Mulți coroborează datele cu unele „dovezi” prezentate de trupele care cotropesc astăzi Ucraina. Măcar din această perspectivă informațiile trebuie filtrate printr-o rezervă consistentă de neîncredere.

Ironia face ca Labyrinth Global Health Inc. să-și aibă sediul în localitatea Saint Petersburg din Florida/ Statele Unite. Cu certitudine mulți își amintesc faptul că numele oficial al coronavirusului care a subordonat Pământul va fi „alocat” oficial abia în ianuarie 2020.

Un alt aspect controversat al contractului amintit îl reprezintă locul în care s-a desfășurat cercetarea, un laborator din Ucraina. Zona de interes a mass media globale și sursa celor mai multe breaking-news-uri din ultimele două luni. Faptul că asocierea dintre DoD și Labirinth era parte a unui „Program de reducere a amenințărilor biologice în Ucraina”, este cu atât mai intrigant. Astfel de colaborări, americano-ucrainene, par a se fi desfășurat destul de des în ultimii 10 ani.

Învingătorii istoriei și pierderile colaterale

Pe platforma care înregistrează majoritatea cheltuielilor guvernamentale ale Statelor Unite se află un alt contract care este atribuit de către DoD unei companii numite Black & Veatch Special Projects Corp. Aceasta se autointitulează „o companie globală de inginerie, achiziții, consultanță și construcții specializată în dezvoltarea infrastructurii.” Contractul menționat datează din 20 septembrie 2012 și este descris ca fiind pentru „Servicii profesionale, științifice și tehnice”.

Evident că acest lucru este foarte vag și, cel mai probabil, nu prezintă foarte mare interes”, relatează într-un material Daily Exposé din Marea Britanie. „Dar există totuși ceva interesant, dacă intrăm în detalii. Un fapt care ar trebui să trezească interesul mai multor persoane.”

Contractul conține o filă cu sub-contractanți care detaliază destinatarii, data acțiunii, suma și o descriere foarte scurtă pentru 115 tranzacții secundare. Majoritatea sub-contractelor sunt extrem de banale, precum „echipament de laborator pentru Kiev” sau „mobilier de birou pentru Kiev”.

Dar există un subcontract care iese în evidență, cel acordat Labyrinth Global Health INC pentru „documentarea manuscriselor experților care au participat la cercetarea COVID-19”. Informația, extrasă de pe un site oficial al Administrației de la Washington, alimentează teoriile conspiraționiste. Dacă Statele Unite știau sau nu despre coronavirus cu mult înainte să răscolească Planeta rămâne un subiect asupra căruia dezbaterile nu se vor opri curând. Când, însă, investigațiile aduc în atenție legături controversate cu Ucraina se deschid deja noi controverse.

Nu este singura legătură discutabilă, cel puțin din punct de vedere moral și al onestității părților implicate. Legăturile și implicarea Statelor Unite în general, și a familiei Biden în mod special, în Ucraina, în anii premergători războiului ridică serioase semne de întrebare. „Istoria este scrisă de învingători”, dar deznodământul nu le este întodeauna favorabil.

Până vom mai afla frânturi de adevăr, din imensul puzle pe care îl trăim, rămânem cu războiul de la graniță și milioanele de oameni care plătesc cinismul și indolența celor care ne conduc. Pandemia nu renunță ușor să ne bântuie liniștea. La fel va proceda și războiul. Sau teoriile conspiraționiste pe care guvernanți nu vor să le elimine. Transparența deciziilor și onestitatea comunicării ar fi un bun început.

3 comentarii

Lasă un răspuns