Guvernul nostru – cocalar „afară”, vătaf în țară

În aceeași zi în care Austria ne bloca accesul în Schengen, Guvernul nostru avea preocupări mult mai pragmatice și domestice, vota Bugetul anului 2023. La naiba, cu Schengen, Germania, Austria sau Olanda! Cât timp ciucanii și ciolacii au ce „prădui” în țară, ce nevoie avem noi de Schengen?

Are cineva senzația că Ciucă, Ciolacu sau Iohannis s-au simțit umiliți de atitudinea cancelarului austriac sau de dualismul ipocriților din alte țări? Ce știu ei despre onoare, demnitate sau mândrie națională? Dacă nu lei ai, cum ar putea cineva să te umilească?

Guvernul nostru, indiferent cine-l conduce, este plin de bune intenție și proiecte. Promisiuni, demagogie și ipocrizie. În fapt, așa cum arată Bugetul anului 2023, avem parte de o politică neoliberală împachetată într-o hârtie social-democrată care duhnește a clanuri interlope.

Frenezie mare a produs Bugetul anului 2023. O mărinimie rară, s-au acceptat și 7 amendamente ale opoziției. Toate despre mai mulți bani alocați pentru biserici. Un entuziasm generat de febra distribuirii finanțelor țării, dar care a trecut discret testul interesului public.

Banii repartizați pentru clanurile din jurul partidelor se regăsesc la capitolul „investiții în economie”. Fondurile alocate educației, sănătății, pensiilor sau copiilor sunt prezentate ca „protecție socială”. De sute de ani o grupare se erijează în lider absolut, poziție de pe care dispune de viețile majorității.

Sclavagism sau Democrație, aceeași Mărie cu altă pălărie.

Guvernul nostru se comportă dictatorial, inclusiv când împarte banii aberant, dar nimeni nu se mai revoltă. Ciucă și Ciolacu, care au făcut avere doar lucrând la stat, ne vorbesc despre dreptate socială și austeritate. După care împart banii astfel încât să fie bine pentru partide, iar stăpânii să fie mulțumiți.

Guvernul nostru, patron peste „România plagiată”

În anul 2023 Bugetul Educației este cel mai mic din 2011, când a fost adoptată actuala lege a educației. Lege care prevede acordarea a 6% pentru Educație. Articolul 8 din lege a primit tot timpul derogare. De ce nu avem un pachet de legi pentru Guvernul nostru și altul pentru popor?

Întreaga retorică a celor care apără Guvernul susține că sunt mai mulți bani față de anul curent. Bugetul a crescut de la 6 mld. euro (2,28 % PIB) în 2022 la 6,5 mld. euro în 2023 (2,1% PIB). Procentul din PIB este mai mic, dar ne împiedicăm acum în „tehnicalități”?

Educația primește 35% din câte prevede legea.

Singurul proiect prezidențial intens mediatizat „România educată” are parte de o subfinanțare iresponsabilă tocmai când fostul consilier al grofului de la Cotroceni a ajuns ministru al educației. O duduie, Ligia Deca, satisfăcută (aproape orgasmic) de bugetul pe care îl are anul viitor.

Discursul celor care susțin puterea, indiferent de costuri (că tot vorbim de Buget), este mincinos și manipulator.

În anul primei invazii ruse în Ucraina, 2014, la un PIB (estimat) de 150,45 mld. euro, Educația a primit 3,09 % pentru un curs leu-euro de 4,44 (20,64 mld. lei). În anul 2023, PIB-ul estimat depășește 313 mld. euro, iar educația primește 2,1% la un curs evaluat la 4,95 lei pentru un euro (32,5 mld. lei). O creștere cu 63% a veniturilor Ministerului Educației este contestată de detractori. Rușine!

În anul ianuarie 2014 prețul unui kilowatt (kWh) de energie electrică era 0,5234 lei. Nu existau subvenții sau plafoane, deși un război în Ucraina nu era nici atunci departe. Pentru anul următor, 2023, când consumul depășește 300 kWh/luna, se facturează integral la prețul de maximum 1,3 lei/kWh. Să nu ne mințim cu prețul plafonat, el este susținut de Guvern tot din banii noștri.

Guvernul nostru, generos cu economia americană

Marţi, 7 ianuarie 2014, la ceremonia de preluare a funcţiei de şef al Forţelor Terestre, de către generalul-maior Nicolae Ciucă, ministrul Mircea Dușa declara „Bugetul pe anul 2014 permite continuarea procesului de modernizare şi înzestrare a Armatei României„. O Ligia Deca mai versată, punea umărul la ascensiunea generalului care astăzi conduce Guvernul nostru.

MApN avea în ianuarie 2014 un Buget de 1,3% din PIB, aproape 2 mld. euro. Anul viitor (2023) MApN primește credite bugetare de peste 7 mld. euro. Bugetul Apărării nu ajunge la 2,5% încă. Abia se apropie de 2,27%. Va fi suplimentat cu creditele de angajament. Probabil va depăși angajamentul.

În aceeași zi cu aprobarea Bugetului de către Parlament aflam că MApN va aloca 3,7 miliarde de lei pentru a cumpăra, 1059 de vehicule blindate ușoare. Dacă are cineva răbdare să citească Nota de fundamentare (aici) a Hotărârii de Guvern,  va constata încă o achiziție cu dedicație. Probabil General Dynamics va aduce niște transportoare la Uzina Mecanică București, unde vor fi vopsite și scoase pe poarta fabricii sub denumirea „fabricat în România”.

Avem o armată prost echipată, înzestrată și dotată, cu un moral mai scăzut decât vocabularul lui Ciucă, dar generali câtă frunză și iarbă. Toți cu capetele plecate. Foarte puțini capabili să-și susțină un punct de vedere personal și tot mai puțini dispuși să protesteze împotriva abuzurilor și a corupției endemice din Armată.

Mulți dintre ei cu o precară pregătire militară, lipsiți de o elementară cultură generală și incapabili să propună proiecte de viitor. Niște bieți executanți încovoiați, plini de vitejie doar cât să-și umilească subordonații.

Alocăm Apărării mai mult decât Educației, dar nu suntem în stare să ne asigurăm nici măcar banala „poliție aeriană”. Bine, nici ostași nu mai avem, dar cine să se alarmeze?

Noi muncim, nu gândim

A mai trecut o „minivacanță” peste România. Vine alta. Guvernul nostru a fost generos cu zilele libere.

Întreaga lună decembrie este o sărbătoare. Nu ne împiedicăm noi de câteva zile lucrătoare. În general „noi ne facem că muncim, ei pretind că ne plătesc”. Suntem țara care a făcut din „cinci cu mapa, doi cu sapa” principiul de bază al gestionării resurselor umane. Așa am ajuns să avem ocupate toate funcțiile de conducere și abia dacă mai găsim câțiva „fraieri” să și muncească.

Ne putem odihni liniștiți, 2.000 de generali ne veghează frontierele. Dacă nu sunt suficienți, mai plusează Armata și cu 1000 de doctori în științe militare. De ce să investim în Educație când putem sponsoriza generos plagiatul?

Ne revoltăm și înjurăm Austria că ne-a refuzat accesul în Schengen. Deși mulți habar nu au ce așteptau de la aderare. Dar ne palce să fim revoltați pe rețelele sociale. Doamne! Cum mai murim noi cu imperialiștii de gât! Mama lor de asupritori!

Nu ne revoltăm și nu ne oripilăm că am ajuns atât de proști încât Guvernul nostru ne-a transformat într-o masă ușor de manipulat. Nu este întâmplător. Cu Educația ajunsă atât de puțin importantă în Buget, ce așteptări să avem? Chiar nu putem fi toți doctori!

După Eșecul Schengen, n-a mai ieșit nimeni să protesteze că Iohannis și Ciucă ne-au făcut de râs în Europa. Am înghițit, ca guguștiucii, propaganda celor care au exonerat politicienii noștri și au găsit un singur vinovat, Austria.

Privim indiferenți cum Educația primește în fiecare an tot mai puțin, dar urlăm de grija „pensiilor speciale”. Bugetul Serviciilor a crescut în fiecare cu cel puțin 50% față de anul anterior. Mai încet, mai în șoaptă, că poate ne aud!

Noi muncim, pentru bunăstarea altora. Când naiba să mai și gândim?

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei/

 

1 comentariu

Comentariile nu închise.