Avem o Armată minunată

Anunțuri publicitare

Pe hârtie, cel puțin, avem o Armată minunată.

Am acordat Apărării peste 2% din PIB. Am cheltuit zeci de miliarde pentru achiziția unor echipamente care ar umple de invidie muzeele.

Am îmbunătățit învățământul militar, atât de mult încât Armata are mai mulți doctori decât Sănătatea medici.

Am perfecționat selecția, recrutarea și promovarea în carieră, până în punctul de unde promoțiile de neveste și amante, transformate în ofițeri, le depășesc pe cele din Academii.

Avem o Armată de generali care comandă o trupă în descompunere. Hemoragia de personal și lipsa atractivității carierei militare au transformat cazărmile în pustietăți. Nici cu o infuzie masivă de nepalezi și vietnamezi n-am acoperi deficitul actual.

Academiile și școlile militare, acolo unde se pun bazele viitorilor ofițeri sau subofițeri, au catering și paza externalizată, iar instrucția este tot mai mult desfășurată în mediul virtual. Nu este departe ziua când vom angaja firme de pază să ne apere militarii aflați în posturile de santinelă.

Oricum avem o Armată în care întregul sistem de mobilizare este realizat prin structuri ale căror pază este asigurată de firme private.

Avem o Armată care a furnizat cel mai penibil premier al României post-decembriste și mai mulți generali în studiourile TV decât Ucraina pe frontul de Est.

Avem o Armată minunată! Mai contează ce se întâmplă cu soldații și apărarea României?

În ultimul an, în Armată, au avut loc mai multe accidente decât pagini originale are teza de doctorat a generalului Ciucă. Și-au pierdut viața, în timpul serviciului, mai mulți militari decât totalul celor căzuți în Bosnia și Irak.

N-a avut loc nicio demisie sau demitere. Niciun ministru, general, comandat sau șef nu a fost tras la răspundere. Nicio investigație nu a relevat adevărul. Toate au acoperit realitatea sub straturi groase de platitudini, cosmetizări și minciună.

Militari căzuți pe frontul de acasă

Joi, 4 mai 2023, doi militari din Regimentul 317 ISR au fost răniți pe timpul unei ședințe de tragere cu muniție reală. O grenadă a explodat în interiorul unui aruncător de grenade AG-40. Cauza principală a fost calitatea îndoielnică a muniției. Veche și oxidată aceasta este un pericol mai mare pentru militarii noștri decât pentru un potențial inamic.

Din informațiile puse la dispoziție, de ofițerul de relații publice al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, căpitanul Oana Boier, starea celor doi militari ar fi fost stabilă. Unul a fost externat în aceeași zi. Al doilea riscă să rămână fără câteva degete de la mâna dreaptă. Evenimentul a fost păstrat secret de Armată, fiind făcut public abia pe data de 10 mai 2023.

Miercuri, 15 februarie 2023, în Poligonul Cățelu, trei militari din cadrul Centrului 13 Comunicații și Informatică „Colonel Gheorghe Vișata”, din București, au fost răniți pe timpul executării unei ședințe de aprindere pe cale pirotehnică a unei încărcături de exploziv (TNT).

Aceeași situație. Muniția veche, deteriorată, cu evidente riscuri pentru cei care au inconștiența să o folosească. De altfel, calitatea îndoielnică a muniției și a mijloacelor de aprindere nu este un secret pentru șefii din Armată. Cu toate acestea ședințele de tragere cu material real continuă să se desfășoare punând în pericol viața militarilor noștri.

Vineri, 18 martie 2022, un subofițer a fost zdrobit de tanc în timpul unui banal exercițiu de antrenament în poligonul Smârdan. Nu se desfășurau trageri de luptă, nu era vacarmul specific unui exercițiu complex, iar militarii nu se aflau sub presiunea câmpului de luptă. Miercuri, 2 martie 2022, 8 militari români și-au pierdut viața în două accidente aviatice în județul Constanța (detalii aici).

Două accidente cu militari răniți anul acestea. Alte două cu militari decedați anul trecut. Sunt doar câteva exemple. Nu sunt singurele astfel de evenimente tragice.

„Nu căutăm vinovați!”

De la începutul războiului din Ucraina, România a pierdut, în timpul serviciului, 15 militari. Fără să fie implicată în operații militare, fără să o amenințe vreun inamic, fără să tragă un glonț. Am pierdut 15 militari și nu există niciun vinovat. Niciun general nu a fost eliberat din funcție, niciun ministru nu și-a dat demisia, niciun comandant nu a fost schimbat.

Deviza viitorului premier, Marcel de la Buzău, este un alt plagiat ordinar. „Nu căutăm vinovați” este lozinca oricărui accident sau abatere care se întâmplă în Armată.

Adevărul este spus în șoaptă și cu teamă. Vinovații sunt cunoscuți, dar ocrotiți de sistem.

Echipamentele și tehnica vechi, uzate fizic și moral. Infrastructura tot mai degradată și deseori peticită cu improvizații. Munițiile depozitate zeci de ani în condiții care le-au afectat siguranța în exploatare. Ordinele și dispozițiile unor comandați și șefi care știu că nu vor răspunde pentru consecințele deciziilor iresponsabile.

N-ar fi greu de limitat consecințele viitoarelor accidente. Ar trebui doar mai multă responsabilitate din partea celor care investighează astfel de accidente.

Să recunoaștem situația, chiar dacă deranjează. Nu este doar obligația celor care au părăsit Armata din frustrare sau protest. Este datoria celor care au rămas să spună adevărul. Altfel sunt complici. Fiecare trăiește cu procentul de vină pe care i-l permite conștiința. Dacă are.

Confesiunea ministrului apărării: „avem o Armată minunată!”

În timp ce militarii noștri mor la instrucție, în misiuni pe timp de pace sau sunt schilodiți, ministrul și generalii încearcă manipulări obsecene.

Angelică Tîlvăr este un ministru mai puțin decorativ decât palmierii lui Nicușor Dan. Măcar ăia sunt plimbați cu alai de reporteri prin toată Capitala. Angelică este chemat doar să citească niște declarații, pe care cu greu le memorează.

Ieri, am primit aprobare pentru tancul principal de luptă, care are o valoare estimată de aproximativ un miliard de euro… pentru submarinul din clasa Scorpene, cu o valoare de 2 miliarde de euro… mașini de luptă a infanteriei pe șenile – MLI cu o valoare de aproximativ 3 miliarde”.

Trei miliarde de euro pentru 54 de tancuri și un submarin! Avem o Armată care nu se uită la bani când în discuție este apărarea Țării. Mai contează că-i explodează soldatului grenada în mână când noi ne cumpărăm submarin Scorpene? Șase miliarde, bugetul anual al Educației, pentru achiziții care nu asigură nimic! Cum adică 3 miliarde euro pentru MLI-uri?

Pe de altă parte, F-35, care este conceptul de vârf la ora actuală pe plan mondial … ne dorim acest lucru pentru că ne situează undeva în vârful lanțului trofic din punct de vedere al înzestrării cu o astfel de capabilitate… avem situații care ne trimit la 2029 … în discuțiile pe care le-am avut cu principalii mei colaboratori… acesta a fost anul care s-a părut potrivit pentru a fi menționat ca an în care vor putea fi operaționale„. Omul are un fetiș cu „vârful”.

Întreaga ieșire a ministrului apărării a avut un singur mesaj: „Păzea băieți! Vin aeroplanele F35”! Nu astăzi sau mâine, nici până în alegerile din 2028. Cam pe când câștigă Dinamo „Liga Campionilor”.

„Vine sau nu vine, a uitat de mine?!”

Intervenția lui Angelică, la Antena 3, a venit după un interviu al ministrului apărării din Norvegia. „Forțele aeriene au dificultăți în recrutarea și reținerea personalului tehnic suficient pentru aeronavele de luptă...” a declarat Bjorn Arild Gram pe 15 mai 2023 (detalii aici).

În noiembrie 2019 banii pentru corvete au fost deturnați. Au fost transferați în contul Patriotului. După patru ani România nu are nici măcar o baterie Patriot operațională!

În noiembrie 2022, dottore Ciucă, anunța: „Am semnat contractul de cumpărare a 32 de avioane F-16 în stare operațională, din Norvegia. Primele aparate vor sosi în 2023… Ministerul Finanțelor va asigura credite de angajament în valoare de 494 milioane de euro, necesare semnării contractelor”.

Luni, 15 mai 2023, România retrăgea oficial din exploatare avioanele MiG – 21 LanceR. În aceeași zi Norvegia anunța că „nu dispune de minimul personal tehnic necesar desfășurării lucrărilor de mentenanță pentru avioanele de luptă livrate de compania americană Lockheed Martin”. Consecințe? Avioanelor F16 vor ajunge în România… cândva.

Foarte probabil FedEx-ul va confunda, iarăși, România cu Ucraina. Să nu se simtă Patriot-ul izolat printre străini.

De șapte ani alocăm zeci de miliarde pentru Apărare. Șapte ani în care n-am reușit să operaționalizăm complet nicio unitate cu echipamente noi. Niciuna. Avem o Armată modern înzestrată… teoretic.

În tot acest timp avem zeci de militari români morți sau schilodiți din cauza unor echipamente și materiale defecte sau expirate. În ultimii 10 ani nu a fost identificat niciun vinovat deși numărul deceselor este superior celui al militarilor căzuți în Afganistan.

Ne mor soldații la instrucție, iar banii pentru înzestrare sunt deturnați de interese imperialiste, corporatiste și lăcomia unor inconștienți. În alte vremuri și alte țări cea ce se întâmplă era definiția trădării! Astăzi se numește solidaritate cu partenerii strategici și vecinii!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei