Totul pentru front, totul pentru victorie

Anunțuri publicitare

Uniunea Europeană și Statele Unite sunt decise să angajeze „totul pentru front, totul pentru victorie”. Nu există efort financiar sau militar prea mare pentru liderii „lumii libere”. Apărarea Ucrainei este un deziderat care depășește grija pentru securitatea sau bunăstarea propriilor popoare.

Zeci de miliarde (euro sau dolari) sunt alocate Ucrainei cu o agresivitate rar întâlnită. Niciodată în istoria modernă a Planetei nu a existat o solidaritate atât de mare între liderii occidentali. Una care cultivă moartea, războiul și distrugerea în detrimentul umanității și al prosperității.

Toți cei care contestă efortul depus pentru victorie sunt dușmani ai libertății și teroriști ai democrației. Nimeni nu este oripilat de modul în care Vestul alimentează un război fără orizont decent sau logic. Toți suntem obligați să ne subordonăm Ucrainei. Omenirea există doar pentru a-l mulțumi pe Zelenski. Noi, ceilalți, nu mai contăm.

Multă dorință, prea puțină putință

În urmă cu câteva zile Olanda a anunțat că va începe instruirea piloților ucraineni „cât mai curând posibil”. Planul, în trei etape, urmărește pregătirea piloților pentru F-16 încă înainte ca avioanele de luptă să intre în dotarea Ucrainei. Niciun angajament nu este prea mare „pentru victorie”.

Știrea a fost lansată în timpul unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei. Astfel, Danemarca, Olanda, Marea Britanie și SUA au anunțat că își coroborează eforturile pentru a livra Ucrainei un sprijin urgent pentru modernizarea Forțelor Aeriene.

O scrisoare a ministrului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, adresată Camerei Reprezentanților a oferit detalii despre planul de antrenament F-16, fără o dată specifică de începere a acestuia. Cu toate acestea, în scrisoare se afirmă că Olanda și mai multe țări europene lucrează pentru a începe pregătirea piloților ucraineni, poate chiar până la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii viitoare.

Merită amintit că un număr de piloți ucraineni se antrenează deja în SUA, pe avioanele F-16, de luni de zile. La mijlocul lunii mai, un oficial al administrației Biden a declarat (aici) că piloții ucraineni vor începe să se antreneze și în Europa. „În următoarele săptămâni, omologii mei olandezi și danezi vor lucra cu Statele Unite și alți aliați pentru a dezvolta un cadru de instruire… Norvegia, Belgia, Portugalia și Polonia s-au oferit deja să contribuie la formare și ne așteptăm să se alăture mai multe țări.”

Totuși, într-un anunț din 25 mai 2023, generalul Mark Milley a subliniat că este nevoie de timp și de fonduri. Chiar dacă antrenamentul începe în câteva săptămâni, construirea forțelor aeriene ale Ucrainei, până la un punct în care se poate lupta cu Rusia, nu se poate realiza în câteva luni.

În gura (sau gaura) unor ruși

O știre intens mediatizată ne anunță că și România este avută în vedere pentru pregătirea piloților ucraineni.

România este unul dintre locurile pe care coaliția le ia în considerare pentru exerciții”, a declarat un oficial american sub condiția anonimatului. De zeci de ani noi facem filme în coproducție cu Occidentul. Actorii lor și caii noștri. De data asta nici cai nu avem, dar le punem la dispoziție cerul.

Trebuie menționat că oficialii europeni nu au confirmat și nici nu au infirmat propunerea sau discuțiile privind pregătirea piloților ucraineni în România. Reprezentantul Ministerului Apărării din Olanda a declarat doar că „partenerii lucrează la crearea unui centru de instruire pentru F-16 în Europa de Est.

Faptul că un exaltat a pomenit numele României, în contextul pregătirii piloților ucraineni, nu înseamnă neapărat că asta se va întâmpla. Mai mult, nu este vorba despre „găzduirea antrenamentelor” cum a anunțat parte din mass media. Acordul, de principiu, pentru folosirea spațiului aerian este totuși prea puțin pentru a considera că piloții se pregătesc în țara noastră.

Știri de genul „Occidentul ne bagă în gura Rusiei!” sunt cel puțin iresponsabile, dar nu surprind când sunt lansate de agitatori lipsiți de discernământ.

Nu ne bagă nimeni în gura nimănui. Politicienii noștri sunt perfect capabili să saboteze securitatea României, fără ajutor extern. Dacă cineva „ne bagă” undeva, vinovați sunt Iohannis, Ciolacu și Ciucă.

Altfel e bine să ne bucurăm că pregătim piloții altora. La fel cum e bine că echipamentele noastre sunt angajate pe frontul războiului „ilegal, neprovocat și nejustificat” declanșat de Rusia. Am aruncat zeci de miliarde pentru prosperitatea aliaților. Merită să fie utilizate echipamentele. Și așa la noi rugineau degeaba.

Suntem pregătiți să dăm totul pentru victorie. Chiar dacă asta ne-ar „bagă în gura” Moscovei sau „gaura neagră” numită Ucraina.

„Modernizarea” un petec peste gaura din…

Armata organizează licitație pentru vânzarea a 20 de tancuri T-55. Prețul de plecare este de aproximativ 10.000 de euro. România încă mai are în dotare astfel de tancuri sovietice, din anii ’60. Dacă tot cumpărăm avioane „vintage”, fabricate în anii ’80, de ce vindem tancurile? Nu puteam să le modernizăm? Aruncăm atât de mulți bani pe inutilități, cât de greu era să păstrăm tancurile? Măcar pentru paradă.

Cum fac cei din Marina Militară, cu conservele pe care le scot în larg doar pe 15 august. Sărbătoare în care chelnerul de la Cotroceni descalecă la malul mării.

Anul ăsta exercițiile navale vor fi mai discrete. Cele trei nave purtătoare de rachete ale Forțelor Navale Române, care efectuează misiuni în Marea Neagră, s-au stricat. „Bărcuțele” respective au peste 30 de ani, iar reparația lor va costa 1,5 mil. euro.

Aici nu banii ar fi o problemă. Până la urmă e un buget pentru care echipa de fotbal a Armatei nici n-ar ieși la antrenament.

Modul în care sunt derulate contractele de reparații ne provoacă aceleași dureri ca cele de achiziții de echipamente. Ne plângem des că parte din Bugetul Apărării nu se întoarce în economia românească, dar când se întâmplă … nimic nu se întâmplă.

Reparațiile și modernizarea vechiturilor sunt printre motivele pentru care Armata României riscă să intre în criză de piloți. Finanțare este asigurată integral, dar procesul de modernizare a avioanelor IAR-99, cu avionică modernă, se mișcă greoi.

Practic, deși în urmă cu trei ani s-a angajat să modernizeze 10 aeronave IAR-99, Avioane Craiova nu a finalizat nici măcar unul (aici). Conform unui contract în valoare de 275 de milioane de lei, fără TVA, semnat în 2020, aparatele trebuiau modernizate până în anul 2024. Acestea ar trebui aduse la nivelul de echipare care să permită pregătirea piloților romani de F-16 Fighting Falcon.

Nu ne uităm la bani

Armata nu se uită la bani când în discuție este prosperitatea occidentală. Aruncăm cu zecile de miliarde pentru a fi siguri că apărarea țării nu intră în colaps. Chiar dacă pentru cei din conducerea României nu contează țara pe care o apără.

Revenind la pregătirea piloților ucraineni, nu ne rămâne decât să aplaudăm vesel prezența pe listă a României. Nu avem infrastructură de pregătire, nu avem o flotilă aeriană decentă, nu avem experiență și nici măcar piloți.

Standardele minime prevăd 2,5 piloți pentru fiecare avion de luptă. Astfel, pentru cele 17 F-16 aflate în dotare Forțele Aeriene ar trebui să aibă încadrați minim 43 de piloți. Dacă luăm în considerare și cele 32 de aparate pe care le vor livra norvegienii numărul ajunge la 123. Trebuie subliniat, acesta este o încadrare minimă, de avarie.

În prezent Armata are mai puțin de 30 de piloți care au urmat diferite perioade de pregătire pentru a urca la manșa unui F-16. Numărul poate părea suficient, dar majoritatea acestora sunt aproape de pragul de la care nu mai pot pilota un avion de luptă.

Cifrele de școlarizare pe care MApN le-a pus la dispoziția publicului nu adună mai mult de 30 de piloți în următorii 4 ani. Cum s-a pregătit Armata pentru achiziția celor 32 de avioane de la norvegieni?

Indiferent ce cred ucraineni, sau cum încearcă aliații să-i mintă frumos, este nevoie de câțiva ani pentru pregătirea piloților de F-16. Este adevărat, pentru unii contează mai puțin dacă aparatele vor fi pierdute din cauza insuficientei pregătiri a piloților. Nici Ucraina nu se uită la bani! La cum curge opulența occidentală către Kiev de ce le-ar păsa?

Când mai analizează generalii noștri operațiile militare din Ucraina să ne mai spună și cum se comportă echipamentele noastre. Să ne mândrim cu efortul nostru pentru front, pentru victorie. Slava Ucraina!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

Comentariile nu închise.