Nepalezii din Armată

Anunțuri publicitare

Nepalezii au devenit sinonim pentru forța de munca brută, necalificată. Nici nu mai contează dacă lucrătorul respectiv este din Somalia, Nigeria sau chiar România, toți sunt „nepalezi”.

Rigoarea, ordinea și disciplina ar trebui să fie sinonime pentru Armată. Sunt atributele care definesc unul din pilonii fundamentali ai națiunii. Pentru că, indiferent care sunt intențiile sau argumentele trădătorilor și vânzătorilor de țară, fără Armată și Biserică niciun popor nu-și poate susține existență.

Armata României primește constant atacuri, din toate direcțiile. Clasa politică, mass media, grupuri de cetățeni „îngrijorați” sau pur și simplu ignoranți, au coborât militarul român dincolo de periferia societății. O țară în care militarii sunt huliți, jigniți și umiliți mai speră să fie apărată? De cine?

Este adevărat, la situația actuală au contribuit și desele scandaluri care au aruncat zoaie și noroi peste haina militară. Șefi ai Apărării trecuți prin condamnări penale. Generali cercetați pentru corupție și hoție. Ofițeri lipsiți de onoare și demnitate… Un tablou incompatibil cu așteptările unei societăți sănătoase. Ne mai consolează ideea că nimeni n-a suspectat România ca având o societate sănătoasă.

Majoritatea subiectelor care includ Armata sunt despre achiziții elucubrante, recrutări mirobolante sau pensii nemeritate. O retorică a eșecului, un tablou al înfrângerilor, o frescă a manipulării și minciunilor care au îngenuncheat Oștirea României.

Armata a ajuns să fie identificată cu un general plagiator și lipsit de coerență în exprimare. Cu un club sportiv profesionist, fără nicio legătură cu sistemul național de apărare. Și, cel mai trist, cu retorica celor care introduc invariabil militarii în malaxorul discursului politic.

Din măreția și strălucirea Armatei au mai rămas doar amintirea și paradele.

Aici se încadrează și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Cel care „desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației”. Te doare capul!

Institutul „Cantacuzino”, o afacere de miliarde

La sfârșitul lunii august MApN îmbracă, iarăși, haine de sărbătoare. Nimic nu-i bucură mai mult pe generalii Armatei decât ceremoniile și festivitățile. Ce oportunitate mai bună să-și etaleze stelele, decorațiile și burțile generoase?

MApN aniversează 6 (șase) ani de la preluarea celui mai prestigios institut de cercetare în microbiologie pe care l-a avut vreodată România.

Institutul „Cantacuzino” va deveni parte a ministerului Apărării. Poate o mână militarizată va avea rezultate”, declara premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței de Guvern din 23 august 2017.

Și „succesurile” n-au întârziat.

Statul de organizare a depășit în câteva luni 1000 de posturi. Cele câteva sute pe care le-a adăugat Armata au fost exclusiv în sectorul administrativ. Trebuia susținută funcția de general de la vârful instituției.

Apoi, pare neverosimil, dar Institutul „Cantacuzino” a consumat peste 3 miliarde de lei de când a fost preluat de Armată.

În ultimii șase ani, aproape un miliard de euro, din bugetul MApN a fost alocat doar pentru „Steaua” și „Cantacuzino”. Niciun cent din banii ăștia nu a contribuit la creșterea capacității de apărare a României!

În schimb, poporul și aleșii lui duc grija pensiilor militare de stat. „Grijania ei de viață!” (replica îi aparține lui Amza Pellea).

Fără depozitarea și transportul serului miraculos din perioada pandemiei, activitatea Institutului „Cantacuzino” ar fi fost marcată de o discreție profundă.

Singurul produs promovat intens de mass media a fost OROSTIM-ul. Un plagiat nerușinat. Un supliment alimentar realizat în urmă cu peste 30 de ani, de aceeași cercetători care au creat Polidinul.

Anul trecut apreciam că Institutul „Cantacuzino” este „un pacient în moarte clinică”. Nimic nu s-a întâmplat de la aniversarea „cincinalului”.

Între timp se apropie aniversarea a șase ani de promisiuni. Șase ani în care singura realizare este „pe persoană fizică”, comandantul a fost „înălțat în grad de general”.

„Cel mai de succes” festival al absurdului

Generalul Florin Oancea este cel mai longeviv comandant al „Cantacuzino”. Singurul care a primit „stele”. Unul din generalii cu care se mândrește România. Eminența care salvează cercetarea „medico-militară”.

Rețeaua Pasteur, din care a făcut parte și „Cantacuzino”, are 33 de membri din 25 de țări, inclusiv Bulgaria. Toate sunt conduse de experți în microbiologie sau virusologie. România a numit la conducerea unui astfel de institut medicul unor echipe de handbal! Atât ne-a dus capul!

Un eveniment mai puțin mediatizat, Gala Excelenței „Împreună protejăm România”, l-a avut printre „personalitățile premiate” și pe distinsul ortoped din fruntea vaccinologiei românești. Gl.bg. Florin Oancea a fost premiat pentru „Contribuția la asigurarea stării de sănătate a națiunii noastre”.

Reacția firească ar fi un zâmbet discret sau o înjurătură neaoșă. „Băi, ești nebun!” ar exclama un personaj pitoresc.

Evident că premiile au fost o glumă. Cum altfel când la secțiunea „Apărare” contraamiralul Ion Cristian Lișman a fost premiat pentru „Contribuția la asigurarea cu tehnica necesară a Forțelor Navale Române”? Adică Forțele alea care dacă nu se izbesc de minele marine se încurcă în plasele pescarilor.

Peste câteva zile aniversăm și Ziua Marinei! Sărbătorim noi Ziua Independenței, deși am pierdut-o demult. De ce n-am sărbători și marina militară… pe care nu o avem?

Tot la Apărare a fost premiată și senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc. Pentru „Cele mai de succes inițiative legislative în Parlament”. Reține atenția tembelismul expresiei „cele mai de succes”. Cum ar fi fost să fie premiate și „cele mai de eșec inițiative”?

Actuala conducere a Armatei este definiția servilismului și slugărniciei. E suficientă o lectură a inițiativelor legislative (aici) ale senatoarei pentru a crește dezgustul față de generalul Petrescu și acoliții lui.

În sprijinul sănătății națiunii, n-ar strica să fie diagnosticate și tratate de psihiatri și tulburările colective de personalitate.

Nepalezii și microbiologia salvează România

După ce a fost încornorat tămăduitorul poporului, ortopedul Oancea, a decis să se implice în resuscitarea virusologiei românești. Simțindu-se, în egală măsură, onorat și obligat de aprecierea comunității științifice, a început cu … renovarea clădirilor administrative din „Cantacuzino”.

În sfârșit, o atmosfera de profundă „efervescență științifică” se simte în tot Institutul. Muncitori de toate naționalitățile mișună prin curte. După Brigada, Divizia și Corpul multinațional, după CSA „Steaua”, un club generos cu contractele pentru sportivi străini, a venit rândul Institutului „Cantacuzino”.

Armata României nu asigură solde decente militarilor ei, dar este mărinimoasă cu asigurarea locurilor de muncă pentru nepalezi.

Astfel, grupe compacte și instruite de nepalezi, vietnamezi și somalezi au început să-și facă simțită prezența în incinta unității militare. N-ar fi o problemă. Ne-am obișnuit să acordăm facilități fiscale în sectoare unde lucrează majoritar muncitori străini.

Care sunt, însă, așteptările după ce aceste clădiri vor fi fost modernizate și dotate cu echipamente, eventual funcționale?

Sunt alocate bugete impresionante pentru reabilitarea unor clădiri vechi de 50 sau 100 ani. Așa va fi resuscitată vaccinologia românească? Cu cine se va lucra la vaccinurile și medicamentele viitorului? Nepalezii înalt calificați preferă, ca și românii, Occidentul.

Rămâne doar varianta calificării nepalezilor care lucrează la modernizarea clădirilor administrative ale „Cantacuzino”. Un curs rapid de microbiologie la secția de învățământ a Institutului. O meritată calificare la locul de muncă. Pentru suplimente alimentare sau ursuleți gumați nu e nevoie de multă pregătire biomedicală. Este suficientă experiența unui asistent dintr-un laborator de cofetărie.

Vom reveni. Ar fi păcat să nu oferim un articol aniversar Institutului „Cantacuzino” și comandantului Oancea. Unul în care să recunoaștem și meritele Corpului de control al MApN în dezvoltarea cercetării medico-militare!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

  1. Interesant …nimic despre ,,imperialismul american ” ?! Rămâne cum am stabilit: românii au primit o țară și nu stiu ce sa fac cu ea.

Comentariile nu închise.