De la Armata de Teracotă la cea de Mucava (II)

Anunțuri publicitare

Armata de Mucava, construită de Ciucă și Iohannis, este departe de a fi capabilă să susțină interesele României.

Degeaba fluturăm procentul de 2,5% din PIB pentru Apărare ca obligație îndeplinită față de NATO. Singurul capitol cu care ne lăudăm constant. Asta deși achizițiile Armatei sunt un lung șir de povești cu final incert.

România cumpără nave vânătoare de mine second-hand din Marea Britanie…”, un program în valoare de 150 mil. euro. „România va cumpăra două submarine Scorpene de la Naval Group pentru circa 2 mld. euro”. „Armata cumpără sisteme de artilerie de 850 mil. euro”. „România cumpără blindate amfibii americane, un contract de peste 120.mil euro.

Peste 3 mld. euro doar pentru achizițiile anunțate în ultimele două luni. E greu de anticipat câte se vor materializa în capabilități reale. La capitolul intenții și promisiuni suntem campioni. Achizițiile iraționale și lipsite de coerență sunt doar vârful aisbergului.

Armata de Mucava a României suferă, cel mai grav, din cauza lipsei de personal. Iar viitorul sună trist. Resursa umană actuală este obosită psihic și dezamăgită. Este lipsită de motivație și entuziasm. Este precar instruită și permanent expusă corupției și abuzurilor. Alarmant este că, în condițiile dezbaterilor și blamărilor publice, a scăzut grav calitatea celor care mai îndrăznesc să îmbrace haina militară.

Relevantă este disperarea cu care Armata încearcă să se promoveze, prin acțiuni reprobabile. Am prezentat (aici) cum sunt inițiate tinere în costum de baie în tainele utilizării armamentului din dotare. La UNTOLD Armata a făcut parte din divertisment. Alături de Gheboasa și alți pseudo-artiști cu nivel cultural suburban. Câte recrutări s-au întâmplat după astfel de umilințe publice?

Avem o Armată de Mucava transformată în trupă de circari sau vodevil. Este normal ca liderii noștri să pupe condurii imperiali. De sute de ani conducătorii noștri și-au negociat menținerea în jilțurile domnești cu puterile străine, nu cu poporul.

„Îți place peștele? Nu, că mă bate!”

Românilor, însă, le place bătaia. Altfel nu se explică de ce ar privi degajat și indiferent cum le alunecă țara în descompunere. Plesnim de încântare când străinii ne acordă puțină atenție. De la Bastus și Brutus până în prezent neamul nostru are mai mulți trădători decât eroi.

Cele două articole menționate în materialul anterior (aici) pot fi întâmplătoare. Asta dacă nu le așezăm în context cu „vizita” ambasadorului SUA la Palatul Victoria. Și, mai ales, comunicatul oficial de pe site-ul Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis aprecieri pentru adoptarea de către Senatul SUA, la 27 iulie 2023, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care  include și proiectul de lege Black Sea Security Act.” Ne imaginăm cum tremura de plăcere Senatul SUA aflând că a fost apreciat de Marcel „al României”!

A citit Ciolacu sau ciucarezii lui legea (aici) atât de apreciată? Pentru că nicăieri, în cele 1168 de pagini, nu există vreo mențiune la adresa Black Sea Security Act.

Este în interesul Statelor Unite ca NATO să adopte o strategie solidă față de Marea Neagră, iar Statele Unite ar trebui, de asemenea, să ia în considerare colaborarea cu țările partenere interesate pentru a promova o strategie coordonată, care să includă diverse elemente ale arhitecturii de securitate transatlantică în regiunea Mării Negre”. Este singurul pasaj care face trimitere la Marea Neagră.

De reținut că accentul cade pe „interesul Statelor Unite”, nu al NATO sau țărilor riverane Mării Negre.

De unde entuziasmul Ciolacului față de Bugetul Apărării SUA? Chiar dacă ar fi inclus și celebrul Black Sea Security Act de ce trebuie să fim atât de fericiți? Întreg comunicatul Guvernului, emis după întâlnirea cu ambasadorul SUA, este doar despre Marea Neagră și zona limitrofă. Ce ordine a mai primit Ciolacu?

 Un premier încântat… la comandă

Avem convingerea că Ciolacu și Ciucă habar nu au de conținutul mirobolantului Black Sea Security Act (aici). Ciolacu vorbește limba engleză mai prost decât Iliescu, iar Ciucă se apropie de nivelul lui Băsescu.

Legea presupune elaborarea unei strategii, în termen de 360 de zile de la promulgare, cu patru direcții de acțiune: securitate, prosperitate economică, relații regionale și … reziliența democrației! Democrația regiunii Mării Negre trebuie adaptată intereselor momentului. Iar asta se va realiza printr-o „strategie de creștere a mass media independente și a inițiativelor media susținute de Statele Unite, pentru a combate influența străină primejdioasă în regiunea Mării Negre”. Ceea ce se și întâmplă de fapt.

Din punct de vedere strict militar este menționată doar „evaluarea beneficiilor înființării unui comandament întrunit, multinațional, condus de un general cu trei stele, responsabil pentru planificarea, pregătirea, exercițiile și coordonarea tuturor activităților militare în regiunea Marea Neagră.”

Statele Unite doresc un comandament militar prin care să controleze toate activitățile militare din bazinul Mării Negre. Este maximul pe care îl pot obține, iar pentru asta au nevoie de slugile plantate în guvernele țărilor din zonă.

Prezența militară navală a Statelor Unite este limitată serios de Convenția de la Montreux. Aceasta acordă Turciei controlul asupra trecerilor dintre Mările Neagră și Mediterană. Acordul datează încă din anul 1936 și stabilește limite pentru trecerea navelor civile și militare de război prin strâmtorile Dardanele și Bosfor.

În concluzie, fabulosul Black Sea Security Act nu este decât un alt instrument de creștere a influenței americane în regiune. Cu siguranță menține un nivel ridicat de nervozitate în zonă și cultivă un climat tensionat.

Din punct de vedere economic țările din regiune nu vor beneficia foarte mult de generozitatea Statelor Unite. Noi avem experiența Exxon, Chevron, Bechtel, General Dynamics…

Armata de Mucava, spaima cormoranilor

„Armata de 135.000 de oameni” a lui Chifu și „avertismentul” generalului Bălăceanu privind Dobrogea, sunt piese dintr-un puzzle care se construiește sub ochii noștri. Unul care-i afirmă pe americani actori importanți, dacă nu principali, la Marea Neagră. Ar trebui să ne bucure sau să ne îngrijoreze?

Dacă americanii sunt atât de interesați de situația de securitate de la Marea Neagră, de ce nu au reacționat la umilințele pe care le îndură militarii României? Ce s-ar întâmpla dacă în SUA politicieni și mass media ar ataca zilnic armata americană?

Au tolerat (poate chiar alimentat) o retorică în defavoarea Armatei României pentru a se erija apoi în salvatorii noștri. Suntem proști sau ignoranți? România a fost salvată, mereu, doar de Armata Țării!

Prezența americană în România oferă garanții de securitate. Indiscutabil! Dar nu există nicio zonă pe glob, astăzi sau în istorie, unde prezența militară americană să nu fi produs convulsii.

Nimic surprinzător! Toate țările care se respectă își susțin interesele printr-o influență militară cât mai departe de propriile granițe.

MApN a anulat astăzi, 08 august 2023, licitația pentru corvete. O decizie anticipată de retragerea companiei olandeze Damen din România. Francezii au câștigat licitația, dar n-au avut parte de contract. Olandezi au făcut presiuni să prindă contractul, învinși au plecat cu totul. Au pierdut europenii, câștigă americanii!

Vizita ambasadorului SUA la Palatul Victoria, achiziția blindatelor de desant maritim sau articolele din ziarul fostului „broker de copii”, Cristian Burci, nu sunt întâmplătoare. Sunt doar începutul.

Dacă Armata noastră n-ar fi fost de mucava am fi primit bani în schimbul obedienței. Așa, peștele ne bate, ne folosește, după care ne ia și banii. Taxele și impozitele ucigătoare, inflația și sărăcia poporului alimentează, indirect, prosperitatea peștelui. De unde credeți că „investește” România 20 miliarde de dolari în baza americană de la Mihail Kogălniceanu? Din impozitele noastre!

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

  1. ,,Imperialismul american,, este pistol cu apa fata de imperialismul valah de birt. Romania sub cea mai ticăloasă și incompetenta ocupație din istorie. Ocupația românească.

Comentariile nu închise.