Cum poți înfrânge o Armată, pe timp de pace (continuare)

Anunțuri publicitare

Cum poți înfrânge o Armată? Completează deficitul cu nevestele șefilor. (continuare de aici)

Sociologia și … planningul familial

Anton Eliza a luat primul contact cu viața cazonă la mijlocul lui februarie 2017. Atunci a semnat contractul de angajat civil al Direcției audit intern. Soțul, colonel profesor universitar doctor Anton Mihail este președintele Senatului din Universitatea Națională de Apărare. Un Cîțu la scară mai mică. Mihail este și expert în sociologie. Un Dîncu mai milităros.

Doctorul Anton este cel care în 2019 găsea firească prezența gl.bg. Pleșcan Dorin în funcția de rector al UNAp. Senatul pe care îl conduce a modificat metodologia de alegere a rectorului UNAp. Cu doar câteva săptămâni înainte să-l „aleagă” pe Pleșcan rector. Imposibil nu există, când trebuie dusă la îndeplinire voința generalului Ciucă.

Putem reciti legea de câte ori vrem și o să vedem că nu există, de fapt, condiții când se exprimă votul. După principiile democratice pe care le vedem aplicate și în societatea în care trăim… Nu cred că, de exemplu, pentru a fi parlamentar este necesară altă condiție decât aceea de a fi cetățean român.declara colonelul Anton în 2019. Ca să conduci UNAp, nu-ți trebuie activitate științifică sau academică. Fabrica de doctorate a Armatei, practic singura întreprindere din România care nu și-a micșorat producția în ultimii 30 de ani, nu are nevoie de intelectuali, e suficient gradul de colonel. Aflăm cum poți înfrânge o Armată și citind doctoratele de la UNAp.

Ne mai surprinde faptul că la 21 august 2018 Anton Eliza a fost chemată în activitate cu gradul de maior? Soțul și-a dovedit loialitatea față de sistem. A tolerat terfelirea deontologiei universitare, a participat la simulacrul „alegerii” lui Pleșcan rector al UNAp și este complice la tot ce se întâmplă în Școala Doctorală a UNAp.

Locotenenții coloneilor din Armată

Antim Daniela a fost, câteva luni, economist la SC Vega Turism. Soțul, colonel Antim Ovidiu Ciprian a fost comandant al unor unități din Dobrogea. În anul 2016, Daniela este angajată personal contractual civil la o unitate din Constanța. Soțul trece în subordinea Direcției Contrainformații și Siguranță Militară, șef structură de securitate.

În august 2018, Antim Daniela este chemată în activitate cu gradul de locotenent. Probabil ridică semne de întrebare cum de unele „chemări în activitate” au „produs” locotenenți, iar altele maiori sau locotenenți-colonei. Criteriul a fost experiența în domeniul studiilor de licență aplicabile postului. Cu atât mai excepțională este performanța Danielei. Concurența a fost teribilă. Printre „adversari” și Moneanu Elena Tania, soția colonelului Marius Moneanu, angajata unei unități militare din Topraisari.

Stoica Daniela – Violeta este soția șefului Direcției calitatea vieții personalului, colonel Stoica Romică. În anul aniversării Centenarului soția șefului de la „calitatea vieții” nu era angajată nicăieri. În fapt, de mulți ani nu presta nicio activitate remunerată. Ce argument mai puternic poate aduce Romică în sprijinul responsabilității cu care se ocupă de „viața personalului”? Chiar dacă este vorba de „personalul” din propria familie.

Probabil este doar o întâmplare fericită. De altfel, Stoica Daniela-Violeta s-a înscris pe toate cele 9 posturi scoase la concurs în București. Nu are experiență, este doar locotenent la 48 de ani, dar timp să învețe încă mai are. Anul viitor deja va fi avansată căpitan.

Cum poți înfrânge o armată, pe timp de pace? Ridiculizează ideea de concurs și competiție. Coboară-le la nivelul unor formalisme lipsite de conținut.

Clubul de lângă inimă

Colonelul Stoica Romică este subordonat al gl.bg. Roșu Valeriu, capul unei alte familii de succes din MApN. Soția, Camelia Roșu, a fost ofițer de logistică. După un periplu frustrant pe la Corpul de control (nu primea o funcție de conducere indiferent cât de mult insista) s-a mutat jurist la Casa de Pensii Sectorială/ CPS a MApN.

Acolo soțul era director adjunct. Încercările de a o impune in conducerea CPS, după ce Valerică ajunsese general, au eșuat. Resemnată Camelia s-a pensionat. Înainte de vreme. Mare pierdere pentru Armată.

În perioada „transferului” (2016) directorul CPS era dr. Luca Constantin, colonel în acea perioadă. Numit în 2017 la conducerea Direcției audit intern, gl.bg.dr. Luca a fost promovat ulterior șef al Corpului de control, în 2020. Nu s-a întâmplat niciun concurs în anul Centenarului (2018) la Direcția audit intern, fără aprobarea sau avizul gl.bg.dr. Luca.

Revenind la gl.bg. Roșu trebuie să menționăm că are doi copii pasionați de sport. Ambii primesc indemnizații de sportiv de la CSA Steaua, unitate aflată în coordonarea sa. Generalul însuși are o indemnizație, dar „de membru al consiliului de administrație” de la Institutul „Cantacuzino”.

„Cantacuzino”, este un institut de cercetare redus la nivelul unei unități militare… și atât.  Promite un vaccin antigripal de peste doi ani. Împotriva corupției recomandă energizante. Cel putin pentru generalii și coloneii din armată. Cum poți înfrânge o armată? Tratează fiecare funcție de conducere ca pe o sinecură!

La CSA Steaua, cum am mai spus, comandant (veșnic împuternicit) este colonelul Bichir Răzvan Ștefan, de la Corpul de control. În anul 2016 soția colonelului, Florentina, a fost angajată specialist (!) în achiziții la Direcția generală pentru armamente. Doi ani mai târziu, Bichir Florentina, a fost chemată în activitate cu gradul de maior, la vârsta de 44 de ani.

Amazoanele de la Audit

La avansarea doamnei Bichir a pus umărul și șeful Direcției generală pentru armamente, gl.mr. Teodor Incicaș. Același general conducea Direcția audit intern în anii 2016-2017. O perioadă în care au fost angajate, ca civil, Bereș Marinela, Pieleanu Alis, Nedelcu Mioara – Anca, Șerban Anca, Anton Eliza și Uifăleanu Adriana Mihaela.

Bereș Marinela și Pieleanu Alis au primit, la un an după angajarea în Armată, gradele de locotenent colonel, Nedelcu Mioara – Anca, Șerban Anca și Anton Eliza grade de maior.

Crișan Angela-Nelica este angajată a SAIT 4 Cluj Napoca de peste 20 de ani. Superficială cu studiile superioare n-a apucat „decât” grade de căpitan. Tot căpitan a ajuns și Uifăleanu Adriana.

Duțu Florentina a lucrat mulți ani, ca angajat civil, în Direcția audit intern. În anul 2018 s-a decis să îmbrățișeze cariera militară. Aproape un sacrificiu. Doar nu era să trăiască din pensia anticipată a soțului, fost angajat al Ministerului de interne?!

M124/ 2017 menționează expres funcțiile ca fiind „de execuție”, nu limitează, însă, cariera ulterioară. Așa că, Duțu Florentina, a fost chemată în activitate locotenent-colonel la 21 august 2018, iar un an mai târziu a fost promovată șef de birou.

Căpitanul care a destituit un general

Uifăleanu Adriana Mihaela a fost angajată, în august 2016, ca auditor civil în cadrul Secției Audit Intern Teritorială/ SAIT 1 București. Soțul, Uifăleanu Ovidiu-Liviu, era general și comandant al Diviziei Multinaționale din București. Singura pe care a condus-o și generalul Petrescu, șeful Apărării.

Cum poți înfrânge o Armată? Promovează în cele mai înalte funcții personal cu pregătire precară.

Doi ani mai târziu Adriana a făcut și ea parte din grupul „neveste fericite” de la Audit. Gl.mr. Uifăleanu era, în 2018, șeful Forțelor Terestre și un aspirant serios la funcția de șef al Apărării. La data de 21 august 2018 Adriana a fost „activată” căpitan. Avea 48 de ani și zero experiență militară, dar toată viața înainte, să acumuleze. Măcar cât pentru o pensie militară.

Un an mai târziu, în anul 2019, gl.mr. Uifăleanu a fost schimbat de la conducerea Forțelor Terestre. La sugestia lui Ciucă, iar Mișu Fifor s-a executat. Prea se declara Uifăleanu nemulțumit de politica de achiziții. Avea dreptate, dar, când accepți compromisul, plătești prețul. Dacă susții un ordin aberant, cum este M124/ 2017, este firesc să vină și decontul. Măcar căpitanul familiei a primit și grad militar.

Compromisul care promovează un general… director general

Gl.lt. Anastasof Laurian era șeful Forțelor Aeriene în septembrie 2017, când a refuzat avizarea documentelor celebrului Patriot. Solicita câteva amendamente, pertinente și care ar fi modificat pozitiv programul. N-a avut nicio șansă. Ciucă a ordonat, Fifor a executat. Anastasof a fost destituit. La conducerea Forțelor Aeriene a fost instalat gl.lt, Pană. Am mai scris despre faptele lui de vitejie.

Un an mai târziu, în septembrie 2018, Anastasof era consilierul ministrului apărării Fifor. Fără parcurgerea etapelor legale, apare Ordinul M175/ 2018. O normă „legală” cu valabilitate… trimestrială. Ordinul aproba „adoptarea unor măsuri temporare în vederea încadrării funcțiilor de psiholog din Armata”. În realitate a fost vorba despre „transformarea funcțiilor corespunzătoare de psiholog încadrate cu personal civil” în funcții de ofițer.

Carmen Anastasof a fost angajată în Armată ca referent. Este modul prin care multe neveste fără studii superioare au găsit calea către o unitate militară. După obținerea licenței, Carmen a ocupat, începând cu anul 2016, un post de psiholog în Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială. Doi ani mai târziu Carmen Anastasof a fost „activată” locotenent la frageda vârstă de 49 de ani.

Nici gl.lt. Anastasof n-a rămas cu onoarea „nereperată”. După o perioadă în care a îndeplinit mai multe funcții, prin împuternicire, inclusiv șef al Apărării (Ciucă venea la birou, dar stătea degeaba, fiind suspendat), a trecut în rezervă. În septembrie 2020 a fost numit director general al IAR SA Brașov.

În pragul vârstei de 49 de ani a fost avansată locotenent și instructorul de fitness Elena Gologan. Soția gl.mr. Mircea Gologan, un ofițer pe cât de controversat pe atât de promovat. Gl.mr. Mircea Gologan este pregătit pentru o funcție de conducere care revine României într-o structură NATO. Să vadă și străinii cum recompensăm noi suspiciunile privind traficul de influență.

Concluzie

Nu este relevant faptul că ofițerii „activați” în baza ordinului M 124/ 2017 sunt majoritar femei. Armata are multe astfel de cadre și angajați, bine pregătite și cu cariere frumoase. Ordinele de ministru menționate au produs prejudicii indiferent de genul celor care au profitat de ele.

Sunt, totuși, atât de multe coincidențe încât e dificil să nu ne gândim că dottore Ciucă și camarila lui aveau pregătit ordinul M 124 încă din 2016. Așteptau doar un ministru cooperant dispus să-l semneze.

La sosirea lui Mihai Fifor, în Ministerul Apărării, Armata tocmai trecuse printr-o epurare. Una întâmplată tot cu complicitatea și concursul generalilor din cercul „strâmt” al șefului Apărării, generalul Ciucă.

Analizate izolat evenimentele pot părea întâmplătoare, cel mult coincidențe fericite. Așezate în context, alăturate ca într-un puzzle, se modifică perspectiva.

Situația Direcției audit intern din MApN nu este o excepție și nu reprezintă un caz izolat. Sunt sute astfel de cazuri, o avalanșă prin care s-a realizat compromiterea Armatei. Inconștient sau deliberat. Prețul îl vom plăti toți.

Cum poți înfrînge o Armată? Dar un popor? O națiune fără o Armată puternică va sta mereu în genunchi.

Politicienii români s-au obișnuit să se târască în genunchi. Singura preocupare este care ajunge primul să sărute condurii imperiali.

5 comentarii

  1. “Nu ne ascundem în spatele unor pseudonime, doar considerăm că ideile sunt importante și ele trebuie combătute, nu oamenii.” Asa va recomandați la secțiunea despre noi de pe site. În schimb, fără sa va asumați public identitatea, va permiteți sa-i judecați pe alții, fără a va lăsa, la rândul vostru, sau al tău, domnule Colonel în rezerva O.F. judecați de cei ce citesc rândurile articolelor voastre.
    Cat ați lucrat în sistem nu v-au preocupat aceste probleme. Acum, ați devenit deontolog. Păcat de uniforma pe care ai purtat-o! Spor la treaba în continuare însă documenteaza-te înainte de a-ți da cu presupusul despre anumite persoane!

Comentariile nu închise.