Greva se suspendă, circul continuă

Anunțuri publicitare

Reprezentanții sindicatelor din educație au anunțat azi, 12 iunie 2023, că greva generală din învățământ se suspendă, ca urmare a deciziei Guvernului de aproba Ordonanța de Ugență 57/2023, prin care salariile profesorilor cresc cu circa 25%.

Profesorii îi acuză pe liderii de sindicat de trădare

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis reprezentanții sindicatelor.

O ordonanță generoasă în promisiuni

Ordonanța de urgență 57/2023, adoptată pompieristic de Guvernul Ciucă, lasă un cartof fierbinte Guvernului Ciolacu.

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din familia ocupațională de funcții bugetare „învățământ” se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, și care au calitatea de personal didactic auxiliar în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1.300 de lei fiecare.

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, salariile de bază stabilite potrivit alin. (11) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Profesorii au fost dezamăgiți de decizia liderilor de sindicat

La scurt timp după anunțul făcut de sindicatele din educație, profesorii din țară au început să-și exprime dezamăgirea atât pe rețelele sociale, cât și la televizor.

De ce să decidă liderii județeni?! Toți greviștii trebuie să decidă. Suspendarea este ilegală. Decizia este discreționară. Nu s-a luat prin consultarea greviștilor.

Oricum liderii aceștia au fost clar depășiți de situație. Ei au crezut că profesorii fac o grevă, așa, ca o plimbare până la București, și gata, merg toți trei la Herculane, la recuperări. Ei nu au înțeles din start dimensiunea revoltei profesorilor și s-au arătat mereu surprinși de determinarea greviștilor. Acum au obosit și au decis singuri suspendarea grevei. Ne trebuie alegeri de sindicat. Urgent!”, este mesajul greviștilor.

Ați trădat! Lideri vânduți. Aveți salarii din cotizațiile celor din învățământ și ați coalizat cu guvernanții de frica să nu vi se taie privilegiile fără merit”, este părerea majorității.

Nu suntem de acord cu suspendarea grevei. Noi în Timiș ținem legătura cu colegii. Toți spun același lucru. Sunt în grevă, susțin greva și nu suntem de acord cu această manipulare grosolană. Nu vă jucați cu nervii noștri! S-ar putea ca domnii aceștia să aibă surpriza mari de la noi. Nu se poate să-și bată joc în halul în care își bat joc de noi.

Noi știm situația reală din școli și nu am văzut procentele. Școlile de la noi (n.r. Timiș) nu au cedat, în țară este același lucru. Ținem legătura cu fiecare județ, oamenii îmi scriu în privat că suntem 70-90% în grevă. Nu vom ceda! O țară întreagă este șocată!“, a spus profesoara Irina Oroșan la postul de televiziune Antena 3 CNN.

„Ne-au oferit vouchere ca la asistații sociali”

Simion Hăncescu și Marius Nistor au recunoscut că decizia a fost luată de liderii sindicali județeni

Într-o conferință de presă susținută în după-amiaza zilei de luni, Simion Hăncescu și Marius Nistor au recunoscut faptul că decizia de suspendare a grevei generale din educație nu a fost luată de profesori, prin vot, ci de liderii județeni, care în majoritate au votat pentru suspendarea grevei.

A fost un vot al liderilor județeni care ne-au mandatat să suspendăm greva. Din 57 de lideri, 51 au spus că vor suspendare, 6 au fost împotrivă. Deci este un procent majoritar”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

În cadrul federației noastre, din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut în acordarea unui mandat vis-a-vis de suspendarea acțiunii de protest”, a adăugat și Marius Nistor, liderul FSE.

Cu toate astea, potrivit unor surse din rândul sindicaliștilor, pe grupurile interne ale sindicatelor din educație se desfășoară o adevărată revoltă. Consultarea convocată duminică, pentru ca membrii de sindicat să-și spună părerea cu privire la ultima ofertă a guvernului, ar fi arătat un curent puternic favorabil continuării grevei generale. În ciuda acestei opinii larg răspândite, liderii de sindicat ar fi luat singuri decizia de a „suspenda” greva.

Mesajul precum „Am fost învinși… de ai noștri” sau „Mandatul era pentru respingerea OUG și continuarea grevei, cine a dat alt mandat?” sunt larg răspândite pe grupurile de sindicaliști. În acest context, cu acuzații de trădare la adresa liderilor de sindicat, apar tot mai des inițiative de continuare a grevei, cum ar fi cea din județul Iași, unde se dorește o nouă consultate a cadrelor didactice.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei

1 comentariu

  1. Să încercăm o fărâmă de logică! Indiferent dacă ar fi continuat greva, guvernanții educați în spiritul Iliescu KGB i-ar fi lăsat pe greviști „să fiarbă în suc propriu”. Manipularea implementată de reformatorul Iliescu i-ar fi scos vinovați de multe și mărunte, i-ar fi tratat ca pe dușmanii poporului. Vă amintiți de intelectualii care vedeau în Piața Universității legionari cu centiroane negre, mașini de tipărit bani falsi pe la penețeu, etc. „Poporul” ajunsese să creadă.
    Cu astfel de politicieni, interesul lor este tot ce contează. Parlamentul de 300, pensiile speciale ale magistraților și-au găsit măști pe măsura hidoșeniei lor. Suspendând greva există o șansă, mică e drept, ca aplicarea legii să nu fie prorogată

Comentariile nu închise.