Drona prăbușită în România aparținea Ucrainei (actualizat)

Anunțuri publicitare

Drona prăbușită în România aparținea Ucrainei și este fabricată în SUA, titrează un cotidian online. Întrebarea firească ar fi: care dronă? Că deja se adună mai multe.

„Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și era folosită pentru spionaj. Este vorba despre o dronă Phoenix Ghost, fabricată de Aevex Aerospace din SUA.

Respectiva dronă face parte din lotul de 120 de bucăți, primit de Armata Ucrainei în luna mai 2022.

Drona Phoenix Ghost a rămas puțin învăluită în mister, deoarece nu știm prea multe despre capacitățile sale, cum poate fi lansată, ce rază de acțiune are sau ce sarcina utilă are.

Până în momentul de față, caracteristicile şi specificațiile tehnice ale dronelor kamikaze Phoenix Ghost au rămas oarecum clasificate, deoarece nu există nici măcar o singură mențiune despre el pe site-ul Aevex Aerospace, compania care dezvoltată aceste UAV-uri.”

Textul este preluat, cu rezerve, de pe ziuaveche.ro (aici).

Dacă se confirmă, însă, cu atât mai penibilă și patetică prestația generalilor noștri (aici). Cât despre suveranitatea României, urmează să ne explice Iohannis cam câtă mai avem.

Totuși, poate datele și informațiile sunt inexacte sau greșit interpretate. Contradictorii sigur sunt. Drona ar fi fost de spionaj? Site-urile de specialitate spun altceva.

Probabil că este doar o întâmplare

Site-ul Defense Express a citat declarații făcute de Oleksii Arestovysch, fostul consilier al președintelui ucrainean, care a descris drona Phoenix Ghost drept „o jucărie bună”.

Drona este transportată într-un rucsac și poate sta în aer timp de șase ore. Are ghidaj în infraroșu, astfel poate funcționa pe timp de noapte. Este capabilă să distrugă ținte cu blindaj mediu.

Potrivit Defense News, Phoenix Ghost, a fost dezvoltată de SUA special pentru utilizare în Ucraina și funcționează într-un mod similar cu AeroVironment Switchblade.

La fel ca Switchblade, drona Phoenix Ghost este un tip de muniție „hoinară”. Rămâne în aer pentru o perioadă lungă de timp, înainte de a identifica o țintă.

Actualizare – 10 septembrie 2023

Kievul a primit peste 500 astfel de drone, dar este puțin probabil ca cea căzută pe teritoriul României, în urmă cu o săptămână, să fie a Ucrainei. Poate că sunt ei disperați să atragă o țară NATO în conflict, dar ar fi avut soluții mai inteligente, care să nu orienteze investigațiile direct spre ei.

Poate că adevărul nici nu este atât de complicat cum l-a construit retorica politicienilor și generalilor noștri. Dacă a fost doar un accident pe timpul unui exercițiu de instruire sau a unei misiuni de supraveghere?

Nu-și revendică nimeni prima dronă, dar a doua e (aproape) rusească

Mass media mainstream nu este deloc interesată de posibilitatea ca resturile găsite în zona Ceatalchioi să provină dintr-un aparat made in USA. Ce canal de știri s-ar hazarda să investigheze o pistă care să compromită retorica oficială?

Cum spunea un cititor „Nu este nevoie să așteptăm externalizarea managementului Armatei. S-a întâmplat deja. Nu doar cu Armata, întreaga Românie are managementul externalizat.”

Pentru a acoperi eventualele informații care ar fi orientat atenția într-o direcția mai puțin dorită s-a descoperit oportun o altă dronă.

Generalul Spînu, expertul Armatei în jocuri pe calculator și bâlbâieli în comunicate de presă ne anunță că „am primit astăzi (sâmbătă 9 septembrie n.r.) informații de la autoritățile locale cu privire la posibila existență a unor elemente (dintr-o dronă n.r.)… Informațiile s-au dovedit corecte… au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară cu cele folosite de armată rusă.” Câtă celeritate! Nici n-au ajuns „elementele” în laborator și deja au fost asociate cu Rusia.

Mai întâi, „similare” sunt elementele tuturor dronelor din lume. Apoi, iar se laudă cu incompetența? Cum ajunge o dronă rusească să fie descoperită de săteni? Și asta la câteva zile după ce un ditamai scandalul a umplut Armata de ridicol.

După ce am fost anunțați că ar fi căzut o dronă rusească în Deltă s-a așternut liniștea. Nimeni nu mai pare interesat de subiect. De parcă daca e rusească ar trebui sa ne liniștească.

Un alt articol, însă, avansează o altă teorie. Una care ne face sa ne gândim cât de bine era când credeam că s-a descoperit un Phoenix Ghost ucrainean.

Drona ar fi fost „controlată de pe teritoriul nostru, fie pentru supraveghere, fie pentru exercițiu” de către… militarii americani. (detalii aici)

Probabil este tot o analiză bazată pe teorii ale conspirației. Informați-vă numai din surse oficiale. Ce naiba! când ne-au mințit politicienii sau generalii noștri? Aveți încredere.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei