Ciucă, plagiatul și stabilitatea politică

România după Ciucă va fi o țară în care plagiatul rămâne integrat în cultura națională. Am mai avut plagiatori. Până și premieri vinovați de furt intelectual am mai avut. Unul dintre ei, Mihai Tudose, deschide lista PSD-PNL pentru europarlamentare. Românii vor vota să trimită în Parlamentul European un grup de borfași conduși de un hoț.

Ne supărăm când suntem primiți cu reținere în alte țări. Ne revoltăm pentru încăpățânarea Austriei de a ne ține în afara Schengen. În schimb, nu ne deranjează să trimitem un hoț să reprezinte România în Parlamentul European.

Românii au un respect deosebit pentru hoție. „De la cramă acuma vin” a lui Ion Dolănescu ar putea înlocui actualul Imn Național. „Deșteaptă-te române” deja este perimat. Daca românii ar fi fost majoritar deștepți, Iohannis, Ciucă și Ciolacu ar fi fost astăzi niște iluștri anonimi.

Hai, hai că nu-i rău, că-s mai hoț ca tatăl meu” este refrenul pe care îl cântă românii cu mândrie patriotică.

Plagiatul în România nu este considerat hoție. Majoritatea nu este deranjată de acuzațiile aduse lui Ciucă sau de plagiatul lui Tudose. Furtul intelectual nu este compromițător în România. Dimpotrivă, este privit cu admirație.

Plagiatul doctoratelor este deja amatorism.

Doctoratele nepublicate sunt suspecte de plagiat. Fără excepție! Doctoratele la care publicul larg nu are acces liber sunt cu certitudine plagiate. Toate doctoratele obținute de indivizi care nu au avut rezultate în cercetare, învățământ sau lucrări de anvergură publicate sunt fraude intelectuale. Așa, și? Pe cine deranjează? Nici măcar mediul academic nu este oripilat!

Este banal să mai dezbatem plagiatul lui Ciucă! Nici cei mai înfocați suporteri ai săi nu pun la îndoială plagiatul. Motiv pentru care au trecut la alt nivel. Își însușesc ideile, licențele sau conceptele pentru care alții au drept de proprietate intelectuală.

Câteva exemple despre cum fură politicienii noștri idei.

„Prin noi înșine” un slogan căzut în dizgrație

Ciucă a început cu sloganul liberal „prin noi înșine”. Ca orice impostor și-a însușit o expresie fără să aibă habar de sensul ei. „Prin noi înșine” a fost o doctrină liberală, dar nu se referea la capacitatea partidului de a se manifesta singur pe scena politică. „Prin noi înșine” a fost cea mai îndrăzneață și românească linie doctrinară pe care au propus-o liberalii în istorie.

Cum implementează Ciucă doctrina „prin noi înșine” în Parlamentul European? Lipsa de imaginație îl obligă pe plagiator la măsuri disperate, dar îi este imposibil României să se întoarcă astăzi la politica de tip „prin noi înșine”.

În cele din urmă s-a ales praful și de sloganul liberal. Ce valoare mai are acest „prin noi înșine” când ei sunt diluați prin PSD? PNL mai există doar cu numele, altfel este o remorcă. A lui Iohannis, a PSD, a căpușelor care au luat captiv partidul.

Tot dintre dreapta liberală vine și campania „Born in NATO”.

Împlinirea a 20 de ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și a 75 de ani de la fondarea NATO sunt celebrat în România tot printr-un plagiat. Ministerul Afacerilor Externe/ MAE a lansat, în urmă cu o săptămână, campania „Born in NATO”.

Campania este dedicată tinerilor născuți după aderarea României la NATO și dorește promovarea rolului și valorilor Alianței Nord-Atlantice. Co-inițiată de MAE și MApN, campania va cuprinde o serie de evenimente, în perioada martie-decembrie 2024, cu scopul de a familiariza tinerii cu valorile și obiectivele Alianței.

Expresia plagiază hitul lui Bruce Springsteen, din anul 1984, „Born in USA”. Cine ascultă doar refrenul ar putea jura că piesa are un profund mesaj patriotic. În realitate, ironizează ipocrizia celor care glorifică patriotismul militarilor, dar îi exclud din societate. Cântecul abordează dificultățile economice ale veteranilor din Vietnam.

Proiectele legislative ale MApN, diletantism și inconștiență

Ironie (sau nu) dar în aceeași perioadă MApN a propus un proiect legislativ care extinde prerogativele Armatei. Tradițional și Constituțional Armata României există și este pregătită pentru apărarea teritoriului național. Din perioada de pre-aderare la NATO, și mai ales după, suntem obligați să răspundem și eventualelor cerințe privind apărarea colectivă. De aici și până la propunerile MApN calea nu e doar lungă, dar deschide o cutie a Pandorei de care nu ar trebui să ne apropiem.

Legea pe care o propune MApN va permite intervenții militare în afara teritoriului României. Acțiunile nu se limitează doar la trupele militare, dar pot implica și alte tipuri de intervenții, în scopul contracarării amenințărilor hibride. Proiectul prevede că intervențiile de acest fel vor putea fi inițiate la recomandarea președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Legea plagiază ideea pe care au adus-o în susținere rușii când au invadat Ucraina: protejarea cetățenilor proprii. Evident, România nu va invada Moldova, dar protejarea celor peste 1 milion de cetățeni români poate fi motiv de implicare într-un război.

Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, aflăm din proiect. O propunere care intră în coliziune cu Constituția, dar cine se mai împiedică de astfel de amănunte, lipsite de importanță?

La o zi după proiectul de lege al apărării naționale a României, MApN a produs un alt proiect legislativ, și mai controversat. Prin acesta se instituie posibilitatea declarării stării de criză, care poate fi dictată atât de NATO, cât și de UE și în care Guvernul are dreptul să ia orice măsuri, chiar împotriva populației, dacă se perturbă ordinea publică sau se amenință stabilitatea politică.

Mai exact, se introduce conceptul de situație de criză, care, odată declarată, permite autorităților să instituie orice măsură împotriva drepturilor și libertăților cetățenilor.

Dictatura din spatele „stabilității politice”

„Criza este situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională, precum și alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităților și instituțiilor statului român…”, se arată în proiectul MApN.

E bine să repetăm cu obstinație: doar dictatura asigură stabilitate politică. Democrația nu presupune stabilitate politică. Polemica, dezbaterea și confruntarea ideologică definesc democrația. Stabilitatea o ignoră, o contestă!

Ceea ce PSD și PNL propun ca proiect politic, stabilitatea politică, este în fapt o insultă la adresa democrației. Dacă AUR ar fi partid extremist atunci când cele două grupări subordonate lui Iohannis sunt garanția dictaturii.

O grevă generală poate fi considerată un risc la adresa stabilității sociale. Războiul din Ucraina poate fi declarat de liderii noștri ca o „instabilitate regională”.

Ambele legi propuse de MApN sunt insultătoare. Nu reușim să ne protejăm împotriva unor drone rătăcite, dar avem ambiții pentru intervenții militare în afara țării.

Cele două legi pe care le propune MApN, vin în completarea unui pachet legislativ care încearcă instalarea unei democrații după modelul Israel. Sau cel rusesc.

Peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia română în ultimii 10 ani. Dacă Iohannis consideră necesar, Armata României poate interveni să-i apere.

Toți cei copleșiți de patriotism se vor vindeca în câteva săptămâni de război. Altfel, să nu uite: după război, niciodată militarii nu au primit respectul, recunoștința și aprecierea pe care le-ar fi meritat. Alții au fost cei care au prosperat, militarii sunt permanent condamnați la lipsuri și privațiuni.

https://www.facebook.com/politicaapocalipsei